Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (1 921)

plakát

Banksy: Exit Through the Gift Shop (2010) 

Je pravda, že kdyby název dokumentu neobsahoval jméno slavného streerartisty, tak by si ho pustila asi třetina lidí. Dokument sám o sobě je velmi zajímavý, protože zachycuje éru pomalu se proslavujícího street artu nejen v Evropě, ale také i v Americe. Představuje umělce, kteří žijí jen pro umění, a zároveň na modelu Mr. Bainwashe ukazuje i na slávu rychlokvašek. Vyvstává otázka, jak se pozná umění od kýče a kdo je skutečným umělcem? Nevím, jestli to měl být obyčejný dokument, ke kterému se Banksy připletl a pomohl ho jen "narodit" nebo to celé byl hraný umělecký záměr. Jak znám Banksyho, tak šlo spíš o to druhé. Popravdě jsem čekala úplně něco jiného, ale rozhodně jsem nebyla zklamaná z toho, co přišlo :-)

plakát

Příběh mého syna (2012) 

Tak tady jsem maličko bojovala s hodnocením a nakonec jsem se (zejména díky výtečné hudbě) dát to vyšší. "Příběh mého syna" je epické komorní drama, které se motá kolem čtyřky hlavních hrdinů. Postupně rozplétá jejich vzájemné vztahy a poodhaluje temná tajemnství. Kdyby režisér netlačil tolik na pilu divákových slzných kanálků, tak by to vyprávění plynulo pravděpodobně více uvěřitelněji. Každopádně velmi zajímavé a kvalitní herecké obsazení, báječná hudba, neokoukaný příběh.. Jen by to chtělo trošku lépe prodat..

plakát

Mute (2018) 

Atmosféra téhle podivné sci-finky byla dobrá - město, kde nikdy nevychází slunce, špinavé jak stoka, vyzdobené neony a jediný únik od všednosti dne je virtuální svět nebo bordel. Alexander Skarsgård nezklamal a němého bouchače s asketickým stylem života vystihl skvěle. Horší byla dějová linie, která mnohdy nedávala smysl a pokud divák smysl nakonec objeví, tak je to natolik nezajímavé, že je mu vlastně líto času, který filmu věnoval. Žádná z postav mi nepřirostla k srdci, takže mi bylo v podstatě fuk, jaký osud je postihne. Relativně kvalitně vystavěné béčko.

plakát

Dálniční hlídka (2019) 

Poctivá detektivka, která nehraje na rychlou akci, ale pomalu si jde za svým cílem. Více než o Bonnie a Clydea jde ve filmu o pomalu měnící dobu, kdy se v Texasu naháněli banditi na koních a bezhlavě se stříleli, nyní nastupují kultivovanější a sofistikovanější postupy. Ústřední dvojka přestárlých policajtů Kevina Costnera a Woodyho Harrelsona není vůbec špatná, ta správná chemie zde funguje. Pro všechny, kdo mají rádi pomalejší tempo na plátnech a užívají si atmosféru 30. let.

plakát

22. července (2018) 

Poměrně kvalitně zpracovaný hraný dokument o událostech, které se udály 22. července. Sleduje celý soudní proces včetně lidských osudů, které se kolem něj nabalují. Na můj vkus příliš chladné a více popisné než prožité. Daleko více se mi líbil film "Utøya 22. juli" (2018), který hraje více na divácký emotivní zážitek než o strohý popis událostí.

plakát

Corpus Christi (2019) 

Pokud přežijete původní znění v polštině, tak tenhle film od sousedů je fakt pecka. Trošku z nadhledem zachycuje pokrytectví a (nabourané) vztahy místních věřících starousedlíků, kteří stanou tváří tvář mladému falešnému knězi, který z nich dokáže dostat to nejlepší. I když je divák schopen si domyslet většinu scénáře dopředu, tak jsem se nenudila a dvě hodiny mi utekly jako nic. Bartosz Bielenia je opravdový talent! Nominace na Oscara rozhodně nepřekvapila. |kino doma - aerovod|

plakát

Stále spolu (2014) 

Téma rozhodně zajímavé.. Ale tím to končí. Dokument "Stále spolu" nemá dle mého názoru žádnou vypovídající hodnotu. Manipulativní a lehce despotický otec má režisérku pevně v rukou a je znát, že vše, co opustilo střižnu, je pod jeho diktátem. Škoda, mohlo z toho být něco nestranného. Takhle jen okrajově vnímáme vztah podřízené rodiny a tatíka, co si zakládá na tvrdém patriarchátu. |kino doma - aerovod|

plakát

Šarlatán (2020) 

Odvyprávěno zajímavým způsobem, natočeno precizně, uzahráno skvěle. Ačkoliv ansi nejde o doslovnou autobiografii, ale romantičtější filmovou verzi, tak příběh klouže dost po povrchu a pod kůži léčitele Mikoláška se hlouběji nedostaneme. Trošku mi to celé více než osobní životopis připomínalo "z vyprávění místních lidí". Potřebovala bych více hlavním postavám vidět do hlav a do srdcí a ne se domnívat na základě naznačených událostí. Díky tomu to i přes kombinaci Agnieszka Holland x Ivan Trojan na plný počet hvězd nebylo. |kino doma - aerovod|

plakát

Chlast (2020) 

Zajímavý vhled do problematiky alkoholu zábavnou fourmou s prvky dramatu. Ne úplně se vším jsem se dokázala ztotožnit, ale určitě jsem vše dokázala pochopit. Skvěle zahrané, skvěle natočené. Jediné, co mi lehce uniklo byla závěrečná pointa. Ale i bez toho je film prostě jízda, která si zaslouží pozornost.

plakát

Summerland (2020) 

Další film s anglickou (ne)válečnou tematikou si našel mou pozornost. Tentokrát je příběh zasazen do malého venkovského městečka Kent, ve kterém hledají londýnské děti únik u cizích rodin před bombardováním. Na samotě žije soběstačná a hrdá žena, kterou však mají místní za čarodějnici a podivínku. Nedopatřením je do její péče svěřen malý chlapec, který nejen, že odkrývá její tajemství, ale nachází i její lidskost. Film je až moc idylický a zachycuje spíš kouzlo dětství v těžkých dobách než skutečnou realitu. Zajímavě zpracované LGBT téma.