Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (454)

plakát

Agora (2009) 

Historické drama, které pojednává o náboženství, to je Agora. Po jeho shlédnutí mám zvláštní pocit. Připadá mi totiž, že kdyby neexistovalo náboženství, mohli jsme už dávno létat ve vesmírných lodích. Pokud jsou události, které byly ve filmu nastíněny pravdivé, je to nesporný důkaz o tom, že fanatická víra v jakéhosi mlčícího pašu nad námi je pouze k tomu, aby lidé mohli páchat cokoliv a odůvodnit to boží vůlí. To a také fakt, že víra, která není pouze abstraktní, rapidně zpomaluje rozvoj myšlení. Věřím, že kdyby ze dne na den celá planeta začala věřit v boha, tak do roka znovu skáčeme po stromech. To by asi stačilo...potřeboval jsem to ze sebe dostat. Film byl jinak opravdu poutavě natočený. Přestože jsem nevěděl, do čeho jdu, byl jsem upoután po celých 127 minut a napjatě jsem sledoval, co ti plesniví, tupí fanatici bez špetky vlastního rozumu zase udělají. Velmi se mi také líbila postupná změna názorů hlavních postav. A to město, ta architektura, to byla prostě nádhera. Ať už se mi to líbí, nebo ne, musím Agoru označit za emocionálně mimořádně silný film. Jo a abych nezapomněl: Agora je další z řady filmů, které ve mně podněcují brutální nenávist vůči jakémukoliv pitomému náboženství. A ať do mně blesk uhodí, jestli kecám!

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Jak jsem řekl, tak jsem udělal a všech 9 řad je za mnou. X-Files dávám lepší 4 hvězdy. Proč? Síla tohoto seriálu tkví v konspiračních teoriích. Ty se objevují prakticky v každém dvoj/trojdíle a musím říct, že to je neuvěřitelná jízda, při které se nejednou tají dech. Ten pocit, když člověku najednou něco docvakne, to je prostě úžasné. To, co tomuto seriálu škodí, jsou epizodické díly. Samozřejmě - drtivá většina z nich je opravdu zábavná do poslední chvíle, jenže když člověk vidí dvojdíl, kde létají konspirační teorie i z krabičky od másla, prostě není úplně příjemné vrátit se do "nudnějších" kolejí, kde se řeší věci typu vlkodlak nebo třeba masový vrah. Oba herci v hlavních rolích se skvěle doplňují a o pekelné hlášky není nouze...stejně jako o vtipné situace (v několika dílech se obojí vyskytuje v opravdu vysokém množství). Měl jsem ale obrovské dilema (koukat/nekoukat dál), když se nepatrně změnilo herecké obsazení. John Dogget mi přišel sympatický, Monica Reyes také, ale přece jen už to nebylo ono - stále zábava, ale něco tam nesedělo. Z celkových 202 dílů se mi však nelíbily asi tak dva a - jak jsem už psal - dvojdíly a trojdíly, sakra, to je naprosto nezapomenutelné. Neuvěřitelná atmosféra. No a poslední díly deváté série? Nářez a prakticky kompletní shrnutí všeho důležitého. Myslím, že shlédnutí devíti řad tohoto parádního seriálu opravdu nelituji.

plakát

Akta X - Film (1998) 

Parádní film, který ve mě od začátku do konce jaksi prapodivně vzbuzoval pocit, že vím něco, co bych neměl :) Takhle si představuji vyprávění o pořádném spiknutí hlavounů, kteří mají jakýsi vyšší cíl...a ten není pro lidstvo zrovna přínosný. Nemám, co bych v rámci možností filmu vytknul :)

plakát

Akta X: Chci uvěřit (2008) 

Zas tak hrozné to nebylo. Jak tu už napsali jiní: jen kriminálka...ale dobrá. Mulder a Scullyová jsou klasicky sympatičtí a jejich případ je docela zajímavý. Trochu mě zklamalo, že se film nevěnoval hrozbě zmíněné na konci seriálu. Když jsem ale tohle překousl, dostal jsem ... řekněme...seriálový dvojdíl s pouze malou špetkou záhad, který si to ale vynahrazuje celkovým dojmem. Řekl bych, že kdyby se tenhle film rozdělil a vecpal do seriálu, nikdo by si nevšiml, že tam nepatří :))

plakát

Akta X - Můj boj 2 (2016) (epizoda) 

Za starých časů by tohle vydalo na napínavý trojdíl. Přesto se jedná o velmi kvalitní epizodu.

plakát

Alita: Bojový Anděl (2019) 

U mě dobrý! Alita mi nedala nic, co bych předtím desetkrát neviděl...tedy po stránce příběhové. Po stránce grafické jsem dostal plnou palbu a mile rád jsem se jí nechal rozstřílet. Jakýsi mix postapo a cyberpunku je tu namíchán s ledem, protřepaný a nemíchaný. Perfektně se na to kouká a to je důvod, proč dokážu filmu odpustit, že mi skoro nic nevysvětlil, že je předvídatelný nebo že se jeden den Alita "narodí" a na konci druhého dne se producíruje na prvních příčkách Motorballu. Tahle vizuální sympatie (nebo jak to nazvat) mě provázela celým filmem. Nenudil jsem se ani chvilku. Obrovské plus dávám za hnusné město, zvrácenou ideu totálních náhrad těla a stylové lidské puzzle ve slušivém kufříku. Chci dvojku, fakt, že jo!

plakát

Amazing Spider-Man (2012) 

Emma Stone! ...cože? Spider-man? Jo, ten tam byl taky. Abych řekl pravdu, tenhle reboot je horší, než původní dílo Sama Raimiho. Andrew Garfield mi však do role Petera Parkera sedl mnohem více, než T. Maguire a absence Mary Jane mi ani trochu nevadí; zejména když jí nahradila Gwen v podobě Emmy Stone. Na filmu samotném mě štvaly i přes fantasy zasazení určité blbosti. Možná jsem trochu nerd, ale nevím, odkdy umí Spider-man navíjet vlákno nazpátek, a kdy přišla doba, kdy si středoškolák, byť nadprůměrně chytrý, doma s pomocí nářadí a nepájivého pole dokáže vyrobit "metače speciálních bio-vláken". O fyzikálních blbostech je asi škoda mluvit, ale nejde nevypíchnout, že tady už byly moc okaté. Ale vážně moc. Lana při tricích v začátku filmu také celkem kazí dojem. Pak tu máme spoustu charakterů, které tam jsou jen, aby zaplnily místo, popřípadě jsou naprosto nezajímavé. Emma Stone mezi ně samozřejmě nepatří (už jsem říkal, jak je skvělá?). Když však opomenu všechny tyhle mínusy, musím uznat, že se filmu povedlo dostat mě svou vymazlenou animací do letargického stavu (popcorn, víc popcornu), a když jsem se z něho probral, musel jsem si utírat bradu od slin, které mi nedopatřením vytekly z omylem nedovřeného ústního otvoru. Možná taky trochu kvůli pohledu na Emmu Stone. Suma sumárum je to na tři hvězdy, protože ten film není zas takový brak, jak jsem předpokládal. Dokonce jsem se i zasmál. ...a říkal jsem, že tam hraje Emma Stone?

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

Hezké CGI, dobře ztvárněný Electro (graficky, jinak je to ten nejhloupější superpadouch, kterého jsem zatím viděl), ale jinak těžký průměr. Spider-man se vůbec nikam neposunul a jediné co jsem si z filmu odnesl je, že se chystá film Sinister Six, ve kterém Nosorožák konečně nebude vypadat jako účastník Prague Pride viděný okem psa.

plakát

American Horror Story - Murder House (2011) (série) 

Zvláštní seriál. První řada mi přišla sice zajímavá nápadem, ale všeho všudy mě bavily poslední čtyři díly. Děj se totiž z mého pohledu nikam moc neposouval a jediné, co mě zajímalo, byly příběhy z minulosti postav. Zaznamenal jsem pouze jeden moment, při kterém jsem si řekl ono slavné "no do prdele!". Chvíli jsem tedy přemýšlel, jestli si mám vůbec pouštět druhou řadu. Štěstí, že jsem to udělal. Děj se odehrává jinde a nemá s první řadou vůbec žádnou souvislost. Ale ten děj! Scénáristé museli být vyšinutí, nebo tak něco, protože tohle se v mysli normálního člověka urodit nemůže. Bylo to šílené, byly do toho zapleteny snad všechny možné a nemožné náměty, ale bylo to neuvěřitelně atmosferické, dost často nechutné a chvílemi i děsivé. V každém díle se stalo něco absolutně nečekaného, což mě okamžitě donutilo pustit si díl další. Druhé řadě seriálu ve stoje tleskám. No a když to zprůměrujeme, vychází to tak na 4 hvězdy. Edit: Třetí série sice nedosahuje v oblasti šílenosti (které je ale i přesto požehnaně) kvalit té druhé, ale je neméně zábavná. Nikdy bych si nemyslel, že se čarodějnická tématika dá s takovou grácií využít k poutavému, celkem spletitému a krvavému příběhu. A jen tak mimochodem - Jessica Lange je herecká bohyně. Kdyby hrála stůl, určitě bych si ji s jedním spletl. A jen tak mimochodem zvyšuji hodnocení na plnou palbu. K čertu s první sérií.

plakát

Annabelle (2014) 

Bohužel pouze standardní bubu. Od začátku až do konce film provází jako námořnické lano tlustá linka průměrnosti. Existuje pár světlých momentů (výtahová šachta, koukání pode dveřmi), které jsou bezesporu kvalitními nápady, ale je jich naprosté minimum. Je znát, že film vsází na kamerové pohledy, které známe z Wanových filmů, ale není to tak nějak ono. Velmi zvláštní je, že většina lekaček je nedůrazná, takže divák ví, že se má leknout, ale dojde mu to pozdě. Pokud ještě zhodnotím příběh, nestalo se v něm nic, co bychom neviděli už dříve lépe zpracované. Musím ale nechat, že ústřední panenka má ten nejhnusnější ksicht, co jsem kdy u panenek viděl. A tak tomu bylo už od The Conjuring.