Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (295)

plakát

Zhong guo chao ren (1975) 

Design jednotlivých příšer je v tomto prvním čínském superhrdinském filmu super. Příšery,od mutanta Vrtačky,monstr Rostlinu až po bratry Roboty, vypadají skvěle a dokonce i pěšáci Skeletoni nejsou k zahození. Škoda jen, že ústřední Infra-man nevypadá moc světu, se svými kukadly alá moucha.__Celý film má mnoho společného se seriálem Strážci Vesmíru. Od samotného konceptu, že zlá princezna vysílá na hlavního hrdinu svá monstra, přes Morfelíny, které zde nahradili Skeletoni, až po samotné "morfování" - přeměny z normálního člověka na superhrdinu. Také zde dochází ke zbytnění soupeřů, takže ve finální fázi souboje bojují dva obři.

plakát

Mio, můj Mio (1987) 

Létání galaxií na vousech, zouvání bot na novinách a geografické názvy nejčastěji obsahující přídavná jména jako "Temný" či "Mrtvý" - to mně utkvělo v paměti z této koprodukční fantasy od slavné spisovatelky Astrid Lindgrenové. Film jako takový však moc dobře nefunguje, ale Christopher Lee jako zlý Kato aspoň trochu film zachraňuje.

plakát

Chladný jako led (1991) 

Celý film vypadá, jako kdyby sloužil hlavně ústřednímu herci - rapperovi Vanilla Icovi k tomu, aby všem dokázal jak je hrozně stylový a nad věcí. Prostě "Cool as Ice". Proto hlavní postava jezdí se svou partou od města k městu (na motorce !!!), každou třetí větu začíná oslovením "Yo", velkou část filmu se tváří alá "Blue Steel" ze Zoolandera, vždy klepe jen jednou a je evidentní, že svým přístupem k životu předběhl čas o několik let, protože téměř nikdo ho nechápe a on se střetává jen s maloměšťáckou průměrností, která oslavuje "starou" hudbu a která není dostatečně "cool".

plakát

Bratři z donucení (2008) 

Minimálně pro mě rozhodně nejvtipnější komedie s Willem Ferrellem, jejíž ústřední premisou je, že dva infantilní kudrnatí čtyřicátníci se stanou nevlastními bratry. John C. Reilly je ve filmu Ferrellovým rovnoceným partnerem (chtělo by se říct bratrem), ať už se jedná o scény pracovních pohovorů či naměsíčné destrukce. Množství scén je opravdu nezapomenutelných (dvou-patrová postel,a cappella zpěv Sweet Child O'mine, Boats and hoes...), což potvrzuje i fakt, že přiměřeně s opakovanými zhlédnutími roste počet citovatelných hlášek ("Dad, we're men. That means a few things - we like to shit with the door open..."). Smál jsme se až tak, že jsem málem spadl ze svého dinosaura...

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Někdo film může nazvat popkornovou nudou, ale mě naopak velmi přijemně potěšilo ono nikam nespěchající tempo příběhu, které se nebojí doznívání scén a komického odlehčení jinak vážných situací - brilantně to je vidět u akce na Ministerstvu kouzel.__Prostřední část filmu, kdy ústřední trio cestuje, marně hledajíc viteály, která je v knize trochu nudná, je ve filmu přetavena v srdce filmu, které je korunováno několika vypjatými scénami, ať už jsou to spojené dva nejnepříjemnější "hororové" scénáře - uvíznutí pod ledem+tvůj nejlepší kamarád ti balí přítelkyni či naopak intimní scéna tance, kde se mísí smích a smutek za zvuků Nicka Cavea. Když k tomu přidáme animované intermezzo s vsunutým příběh tří bratří dostáváme nejlepší adaptaci Harryho Pottera ( v tom smyslu, že z jedné ze slabších knih série udělalo téměř její vrchol).__Je to možná až paradoxní, že film o kouzelníkovi, oslňuje místo digitálních, mnohem obyčejnějšími triky.

plakát

Sociální síť (2010) 

Film o Facebooku,kde je proces jeho vymýšlení několikrát zmíněn (kolonka ve vztahu/svobodný), ale rozhodně není tím nejdůležitějším. Tím jsou pokřivené sociální vztahy, které mohou podle internetu vypadat idylicky, přestože skutečnost je mnohem odlišnější.V zasádě je to příběh, který by se mohl odehrát v jakkékoliv době - jen místo chytrých statusů a vtipných fotek se dříve oceňoval rozsah pozemku, či rychlost auta. Filmový Mark Zuckerberg pochází z rodu Sheldona Coopera, až na to, že se v jeho přítomnosti se moc nezasmějete. Řízný Reznorův podkres doprovází příběh o vzestupu jednoho nerda,který může mít virtuálně mnoho přátel, ale ty skutečné cestou na vrchol ztratil, jak trefně dokazuje závěrečná scéna, kdy hlavní hrdina sedí v osamělé místnosti a aktualizuje si profil své bývalé přítelkyně na facebooku, které poslal žádost o přátelství.

plakát

Legenda o sovích strážcích (2010) 

Zack Snyder a animovaný film o sovách se na první pohled zdála jako velmi zvláštní kombinace. Výsledek je ovšem vynikající a u něj obvyklé zpomalovačky k tomuto opravdu sednou. A právě v těchto momentech docílí Snyder WOW-efektu, kdy jen fasicnovaně sledujete plátno, ať už jde o soví souboje či průlet vodním vírem. Nebýt infantilních vtípků a klasického stigmatu animovaných filmů - otravných vtipálků, jejíž jedinou funkcí je odlehčovat příběh, hodnotil bych i výše.

plakát

Benga v záloze (2010) 

Potenciál, který se skýtal ve hvězdném obsazení, zůstal z velké části nevyužit. Jednou z největší vad je nevtipný( často až nepříjemný) Mark Wahlberg. Možná, že se tvůrci snažili smazání nějaké herecké škatulky, ale na rozdíl od Johna C.Reillyho (který byl s Ferrellem ve 'Step Brothers' naprosto geniální) se jim to nepovedlo. Myslím, že nikoho nepřekvapím, když prozradím, že černošské badass duo The Rock+Samuel L. Jackson vyklídí prostor poměrně záhy.Film obsahuje,trochu překvapivě (ale proč by neměli komedie reflektovat závažná společenská témata? ), také kritiku současné finační situace (viz. tabulky u závěrečných titulků). I tak tu lze nalézt vtipné scény, jako vyznání lásky a sdělování sexuálních fantazíí přes babičku, bohužel však komediální jízda od tvůrčího dua McKay/Ferrell se tady nekoná.

plakát

Running Wilde (2010) (seriál) 

Nový seriál od tvůrce "Arrested Development", ze kterého tu zůstal Will Arnett a David Cross( a také některé narážky). Navíc zde hraju e nádhernou ekoložku nádherná Keri Russell. Ujetý humor, který možná nesedne každému a mnohým bude připadat jako trapný a trochu levný,se zatím trefuje hlavně do zapálených ekologů a hloupých boháčů.