Recenze (1 365)

Rychle a zběsile 10 (2023)
Fast and Absolutely Ridiculous. Teda niežeby séria FF nezačala byť ridiculous už nejakých päť dielov dozadu, ale to čo predvádza Fast X sa utrháva z reťazí do takej miery ... až to je vlastne nečakane zábavné. Nechcem tým povedať, žeby sa séria kvalitou vracala niekde späť do časov päťky, na ktorú aktuálna desiatka nadväzuje, ale minimálne sa Louisovi Leterrierovi darí napraviť väčšinu vecí, s ktorými si Justin Lin nedokázal poradiť v predošlom filme. Preč je tak unylé tempo a akákoľvek vážnosť, na ktorej si deviatka vylámala všetky zuby. Fast X je niečo vyše dvojhodinová fakt rýchla a absolútne zbesilá zábava, kde sa nič a nikto neberie vážne a ako taký veľký, hlučný, letný, oddychový blockbuster prekvapivo funguje. Teda samozrejme pokiaľ divák nechá mozog doma, nebude sa zamýšlať nad fyzikálnymi zákonmi, akoukoľvek logikou deja alebo chovaním postáv. Ale vážne na desiaty film v tejto sérií ide niekto s týmito očakávaniami? Teda povedal som nikto, jedna výnimka tu predsa je a tou je Vin Diesel, ktorý sa stále tvári ako Terminátor s hlasom Batmana, ktorý hrá v rodinnej dráme shakespearovských rozmerov. Našťastie, všetci ostatní naokolo pochopili v akej blbosti sa nachádzajú a podľa toho aj hrajú. Najviac si to pre seba prakvapivo kradne Jason Momoa, ktorého záporák je niečo tak prepálené, že to je nutné vidieť na vlastné oči. Ale opäť, v podobne pitomej sérií akou je FF to tentoraz funguje. Ten film by síce išlo hravo udupať pod čiernu zem prakticky v každej druhej minúte, ale načo? Po úbohej deviatke dostáva séria FF správne uletené finále (teda prvú z dvoch alebo troch častí finále, podľa toho ako sa Vin Diesel vyspí), kde sa to po celé tie dve hodiny neustále mláti, vybuchuje alebo skáču autá z útesu a všetky tie šialenosti nemajú konca. Je to dobrý film? Ani náhodou. Je to síce stupidný, ale dostatočne zábavný film? To bez problémov. A v desiatom počine v tejto fast and furious and ridiculous sérií sme už asi nič extra lepšie dostať nemohli. CELKOVO: 6/10

Renfield (2023)
Hmm ... túto síce nič nehovoriacu, ale výstižnú frázu som si hovoril v priebehu celého filmu. Renfield totiž podľa trailerov vyzeral ako paródia na upírsky žáner, s pomerne pitvořícím sa Nicolasom Cageom. Výsledkom je nakoniec omnoho serióznejší film s pomerne vážnejšími myšlienkami (celé je to postavené vlastne na metafore Drakulu a akéhosi toxického vzťahu), čoby nebolo najmenším problémom, avšak Renfield sa za celú stopáž nevie rozhodnúť akým filmom chce vlastne byť. Či hororom (ktorý však nie je nijako atmosférický, tobôž strašidelný), či komédiou (na to je až príliš málo uletený), drámou (ten dôraz na psychológiu postáv však v podobne žánrovo neuchopenom filme nijako nefunguje) alebo miestami dokonca až akčným filmom (s avšak absolútne nenápaditou a rutinnou akciou). Nič z toho síce Renfield nerobí vyslovene zle, ale vlastne ani nijako dobre. A teraz buď múdry, pán komentátor. Najvystížnejšie to asi vystihuje slovenské príslovie ani z voza, ani na voz s týmto filmom. CELKOVO: 5/10

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)
Pozor, komentár obsahuje zásadné spoilers! Po množstve, či už väčších (Thor: Love and Thuder, Ant-Man: Quantumania) alebo menších (Doctor Strange 2) zakopnutiach je Marvel konečne späť. Možno nie ešte tak v úplnej paráde, o tom neskôr v komentári, ale rozhodne v paráde, ktorá sa v určitých momentoch radí k tomu najlepšiemu čo v Marvel tvorbe vzniklo. Trojka Guardians of the Galaxy je po pomerne rozháranej dvojke (ktorú ja osobne mám však stále rád) a vlastne aj tej uvoľnenej jednotke omnoho viac vážnejším a temnejším filmom, nežby sa na prvý pohľad a po nič nehovoriacich traileroch dalo čakať. Niežeby tu chýbal humor, ale ten nie je ani zbytočne infantilným, i keď pár miss-fires sa určite nájde, ako v poslednej Marvel tvorbe (zdraví opäť neznesiteľný Thor: Love and Thunder ale aj ten detinský Strange a Ant-Man) a navyše výborne balancuje medzi často trefnými vtípkami a hláškami a skutočne serióznym filmom kde sa rieši týranie zvierat, nefunkčná utopistická spoločnosť a hra na bohov. Celý film je tak vlastne postavený na origine Rocketa, ktorého príbeh je tou naemocionálnejšou komixovkou v rámci Marvelu a kde ponúka niekoľko silných, až emočne zdrvujúcich scén, na ktoré v Marvel tvorbe rozhodne nie sme zvyknutí. Ísť touto pomerne odvážnou cestou James Gunnovi rozhodne kvitujem a neraz som mal slzičku skutočne na krajíčku, čoby som od trojky Guardians of the Galaxy Vol. 3 nikdy nečakal. Film má fakt veľké srdíčko a dokonca sa mu podarilo zbaviť aj neduhu posledných Marvel filmov a to je otrasného CGI. Guardians of the Galaxy Vol. 3 vyzerajú (a znejú, ale to už je menej prekvapivé) priam famózne, s prvotriednymi trikmi, navyše využívajúcimi často aj reálne masky a kulisy. Po dobu dvoch hodín tak Guardians šlapú na plné obrátky a servírujú to najlepšie z Marvel tvorby. Problém je pre mňa záverečných 20-30 minút, ktoré síce obsahujú jednu ultra cool a výborne nasnímanú akčnú scénu na jeden záber s množstvom spomalovačiek, ale film ma v závere prakticky úplne ako diváka stratil. Ono sa totiž nakoniec ukáže, že celé to neustále citové vydieranie, ktoré trojka Guardians of the Galaxy ponúka bolo v podstate zbytočné. Scenár po emočnej stránke v závere tlačí na pílu viac nežby bolo žiadúce, ale vlastne len preto, aby to v nasledujúcich piatich minútach mohol celé negovať a nakoniec sa vlastne nič zásadné nestane a Guardians of the Galaxy vyplynú "len" do ďalšej typickej Marvelovky, ktorá sa vo výsledku bojí urobiť čoby len jeden odvážny krok stranou. Narážam na to, že tu reálne opäť nikomu nič nehrozí a síce umrie množstvo postáv, ale všetko sú to vedľajší side-kicks, než niektorá z hlavných postáv. Pri scéne s Star-Lordom vo vesmíre v závere som si presne hovoril, že pokiaľ Marvel povolil Gunnovi tento krok, tak tomu napálim plnú paľbu. Bohužiaľ, sme sa však museli neustále vrátiť k štandardnému .. and everyone lived happily ever after. A to platí o osude každej z postáv. Tam kde trojka Guardians of the Galaxy úspešne ždíme emócie v prvej polovici, tak v závere len stále nekonečne a pomerne falošne ždíme a ždíme ďalšie emócie, ale už nič nevyždíme. Škoda, lebo inak to mohol byť skutočne zásadný film a zásadná komixovka. CELKOVO: 8/10

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023)
Po chabých traileroch som tomu neveril ani za mák, ale filmová Dungeons & Dragons je skutočne podarená fantasy. Fantasy, ktorá sa samozrejme nemôže zrovnávať s Lord of the Rings alebo podobnými serióznymi fantasy (existujú vôbec nejaké okrem LotR?), ale ako tá pravá hollywoodska fantasy blockbusterová zábavka funguje priam na jednotku. A že sme tu podobný podarený fantasy film nemali už poriadne dlho! Kvalitná uvoľnená zábava, ktorá aj počas tých vyše dvoch hodín bez problémov šlape, má fajn akciu a hlavne absolútne trefný humor, ktorý ani raz neskĺzne do zbytočnej infantilnosti (zdravia posledné Marvelovky). Dungeons & Dragons tak funguje po všetkých stránkach, ako dobrodružný film, ako fantasy, ako akčný film, aj ako komédia. Dalo by sa tu rýpať do miestami chabého CGI, ale to sú fakt len drobnosti, na ktorých nezáleží. CELKOVO: 8/10

Světlonoc (2022)
Nie, skutočne som si nikdy nemyslel, že niekedy uvidím technicky zdatne natočený slovenský folk horor po vzore Midsommar, Men alebo Hereditary. Tereze Nvotovej sa to však podarilo, podarilo sa jej natočiť slovenský film/horor, ktorý sa pokojne môže postaviť vedľa menovaných kúskov a neurobiť nám vo svete žiadnu hanbu. Svetlonoc je dostatočne pútavý film, na konzervatívne slovenské pomery aj jemne provokačný (všade prítomná nahota), vizuálne zaujímavý (scéna s fosforujúcimi telami ako z drogového tripu v lese), aj tématicky odvážny. Nvotová si síce pre svoj iba druhý film ukúsla možno až príliš veľké sústo a množstvo motívov nestíha dostatočne spracovať (hejt na sedláckych hetero mužov z dediny, správanie k ženám, názorovú zaostalosť, aj ľudové povery a do toho miešať mystery prvky), ale tentoraz som to všetko schopný odpustiť, pretože podobné atmosférické, odvážne art-filmy sa v našich končinách rodia výnimočne, ak vôbec a ja ďalšej tvorbe Nvotovej rozhodne držím palce. Radšej takto než akoby mala naša hororová tvorba vyzerať ako Trhlina. CELKOVO: 7/10

UFO Švédsko (2022)
Neškodný dobrodružný mystery film pre celú rodinu, ktorý počas tej dvojhodinovej stopáže bezproblémovo funguje. Švédi síce neprinášajú nič vlastné a prakticky len kopírujú americkú produkciu, ale zato bez toho aby čokoľvek kazili. Ja síce nie som primárna cieľovka podobných sci-fíčiek pre celú rodinu, kde hlavnou postavou je dieťa/teenegerka, ale uznávam, že UFO Sweden ako film funguje. Má sympatické postavy, tempo, fajn námet a ako taká jednohubka na dlhý letný večer je to priam stvorený film. CELKOVO: 6/10

Zpráva (2020)
Oceňujem, že Slováci sa konečne naučili točiť filmy a minimálne po technickej/vizuálnej stránke sa už nemáme začo hanbiť ani v porovnaní s inou európskou produkciou. Ešte keby sa naši filmári, resp. hlavne Bebjak naučil zvládať aj aký-taký storytelling. Správa sa síce odohráva v koncentračnom tábore a pojednáva o veľmi silnom príbehu podľa skutočnej udalosti, bohužiaľ bez akéhokoľvek dopadu na diváka. Celý film je natočený nesmierne odťažite, bez štipky akejkoľvek atmosféry, čo sa k podobnému námetu absolútne nehodí, prakticky tu po celý čas nemáte záujem o jednu postavu, emočne to nefunguje vôbec, aj keď sa o to v niektorých scénach film usiluje, ani jeden moment nestrhne a nebudú žiadne pocity napätia. Vo výsledku tak aj napriek skromnej minutáži dosť ťažko usledovateľné, pretože natočiť takýto silný námet, tak slabo, chladne a bez vyvolania čoby len najmenšieho záujmu o dianie na pláte/obrazovke by malo byť na okamžité vrátenie vysokoškolského diplomu z odboru Filmová a televízna réžia. CELKOVO: 4/10

Smrtelné zlo: Probuzení (2023)
To práve hororové počvachtaníčko pre všetkých hororových fanúšikov. Lee Cronin presne pochopil čo fanúšikovia Evil Dead chcú, sériu mierne ozvláštnil prenesením deja do paneláku, čo dianu výrazne prospelo a natočil film presne ako od Sama Raimiho s dokonale napodobnenou temnou atmosférou, kamerovými preletmi a intenzívnym gore, kde zmenu režiséra takmer nebadať. Hororový žáner sa síce za tie roky mierne posunul smerom k more elevated horrors, ale Evil Dead Rise sa hrdo hlási práve k hororom spred tridsiatich rokov (viva la 80s!) a servíruje tú právu divokú, krvavú jazdu po dobu deväťdesiat minút, ktorá sa neustále stupňuje, až vyvrcholí do pekelne dobrého a krvou poriadne zmáčaného finále. Reči o najbrutálnejšom Evil Dead sa síce nenaplnili a Evil Dead z roku 2013 predsa len zachádzal čo sa týka brutalít omnoho ďalej, Rise je však objektívne lepším hororom a filmom. Málokedy sa mi totiž stane, aby som v podobnom prvoplánovom krváku mal záujem o akúkoľvek postavu. V Evil Dead Rise som však fandil všetkým do jedného a aj napriek tomu, že v hororoch si väčšinou želám zlý a drsný koniec, tak tu som sa dokonca prichytil v očakávaní happy endu a držal všetkým palce, aby sa dožili záveru. Evil Dead Rise má tak pre hororového fanúšika skutočne všetko - skvelé herecké výkony, vysoké produkčné kvality a nebojí sa aj priamej brutality. Stále sa síce musí držať v mantineloch akej-takej hollywoodskej mainstreamovej tvorby, ale lepší hollywoodsky horor s podobne vysokým rozpočtom sme si želať nemohli. Áno, ja by som si to prial ešte o niečo intezívnejšie, ale to už iba hľadám muchy, tak kde vlastne ani nie sú. Je totiž pomerne zázrak, že sme podobný film v roku 2023 dostali do kín. Ako filmový fanúšik by som možno vedel ísť s finálnym hodnotením o bod nižšie a bez problémov by som si to obhájil, ale načo? Ako hororový fanúšik som viac ako spokojný, podobný nekompromisný a intenzívny horor s veľkým "H", ktorý v ani jednej minúte zbytočne neodľahčuje (absenciu akéhokoľvek humoru úplne oceňujem), tak skoro neuvidíme. Pôvodne som chcel ísť po skončení filmu na 7/10, ale aj tri dni po zhliadnutí to vo mne zreje a chcem to vidieť čo najskôr znova, takže vo výsledku CELKOVO: 8/10 (ale chápem pokiaľ podobný typ hororu bežný divák zavrhne, prajem Evil Dead Rise síce každý zarobený dolár, no toto pre väčšinového diváka nebude .. no čert to ber, keď ja ako dlhoročný horror fan som si pri tom takmer pustil do gatí a nie od strachu, ale od hororovej rozkoše!)

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)
Prvá marvelovka po pätnástich rokoch, ktorú som vynechal v kine. Čo o atraktivite Quantumania mnoho napovedá, ale úprimne ... čakal som omnoho horšie. Tretí Ant-Man je síce pomerne zbytočnou a generickou marvelovkou s priemerným CGI vizuálom, ale nikdy neskĺzne do tak trápnych vôd ako napríklad Thor: Love and Thunder, ktorý ostáva tou najhoršou marvelovkou doteraz a ktorý z ikonických Marvel postáv urobil iba vyslovených dementov. Quantumania je oproti tomu len pomerne obyčajným a neškodným komixovým filmom pre tých najmladších, ktorý by sa chcel podobať filmom zo sveta Star Wars a predstaviť nový svet, plný nových postav, druhov a zákonitostí. Mimo scén s charizmatickým Jonathanom Majorsom a.k.a Kangom mu síce chýbajú akékoľvek výraznejšie momenty, ale vďaka svižnému tempu je Quantumania bez problémov skúsnuteľná marvelovka (mimo všetkých scén s M.O.D.O.K-om, ktorú sú jedno veľké WTF a nechápem ako sa dostali do finálneho zostrihu) bez výraznejších ambícií podobne ako druhý Dr. Strange, akurát tu nečakať nič viac než typický marvelovský priemer, ktorý nám bohužiaľ v štvrtej fáze Marvel servíruje pravidelne. CELKOVO: 6/10

Dashcam (2021)
Nemám rád tie reči, že found footage je nanič hororový subžáner, pretože tam nie je nič vidieť a podobne. Jasne, roztrasená a mierne zrnitá kamera tak nejako k found footage patrí, ale pokiaľ má divák stále prehľad o deji, tak v tom nevidím žiaden problém. Nuž, to nie je prípad Dashcam, kde je polovicu filmu fakt h*vno vidieť. Niežeby film nemal pár intenzívnych momentov a dokonca aj celkom výživné gore v rámci FF žánru, ale čo z toho, keď jednu polovicu filmu nemá divák tušenia čo sa deje a pri tej druhej je hororové dianie zakaždým prerušené idiotskou hlavnou postavou, ktorá si v napínavej scéne, kde má na zadnou sedadle zviazanú démonom posadnuté bábu radšej zapáli cigaretu a začne trápne rapovať. Wtf? CELKOVO: 2/10