Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (338)

plakát

Interstellar (2014) 

Interstellar je jedním z filmů, který má cenu shlédnout na jakékoliv typu plátna. Na rozdíl od jiných si nemyslím, že je nezbytně nutné ho sledovat v Imaxu, na to, aby si člověk dosytosti užil zatím poslední dílko z dílny bratrů Nolanů. Ohledně filmu samotného nepřináší scénáří nic nového. O tom, že ničíme planetu a že nám v lecos dává a může dávat nafrak, to už tady bylo a bude. V podstatě je to čím dál víc aktualní téma a kdo ví zda za pár desítek let nebudeme čelit podobnému problému, jak byl popsán ve filmu. Druhým důvodem, proč sledovat snímek (pro někoho prvním) jsou ohromující vesmírné záběry, z pravidla za doprovodu Zimmerovy hudby a nikoliv nerealistických zvuků z vesmíru, kde se filmaři snad naučili, že existuje něco jako vzduchoprázdno. Třetím důvodem jsou určitě herecké výkony. Matt McConaghey určitě herecky vyspěl a doby kdy vymetal jednu trapnou komedii vedle druhé jsou snad pryč, ale tím si asi projde každý herec. Anne jsem viděl poprvé kdysi v Princes Diaries a neměl jsem o ní moc velké iluze, že se prokouše Hollywoodem nahoru, ale taky vyspěla (nejen fyzicky). Michael Caine jako vždy naprosto perfektní, klobouk dolů před tímto člověkem. Ohledně Murph a vztahu dcera/otec jsem zcela nežral a jako někdo, kdo jejich situaci nezažil nemohu pochopit, ale řekněme že se to dalo a dávalo to smysl. Jediné co mi trochu nešmakovalo byla možná lehká přepálenost příběhu. Ne že by jsem by mi bolela zadnice, ale místama jsem měl pocit že příběh skomírá aby následovně ji Nolan nějak zázrakem oživil. I to ale k tomu patří a když vezmu jaká obava byla o nový Nolanuv film, tak se toho batrská dvojce zhostila velice dobře. Dělo to z cela není, ale v rámci žánru takových snímků je opravdu málo a díky němu se možná vrátím k takovému Contactu, Solaris či 2001: Space Odyssey z kterých Nolan viditelně čerpal. U mě 4*.

plakát

V Bruggách (2008) 

V zásadě to u hodnocení mám takhle a asi se mnoho lidí ztotožní a sice, že lépe se hodnotí špatné filmy, nebo filmy které ve kterých si nesednete s oblíbeným žánrem. Naopak obtížně se hodnotí to, co milujete, co na vás zanechalo dojem. A podobně to mám u Bruggách. Zde sešli sympatičtí herci, skvělá předvánoční atmosféra Brugg a trochu směska trochu černého humoru, s gensterskou tématikou. Zemřít sice v Bruggách bych nechtěl, ale to nutkání se tam zajed podívat a omrknout místa, kde procházel Colin, nebo věž ze které spadl Brendan Gleeson, to snad musí přitáhnout každého. Film možná ve své zásadě není zas tak záživný, ale skvělými hláškami a životními názory, popřípadně gantlemanským vychováním a pravidly co je čestné a co ne, to musí dostat asi každého.

plakát

Jsem do tebe blázen (1992) (seriál) 

V našich končinách asi trochu nedoceňený sitcom a možná kdyby byl později a naše generace by ho mohla zhlédnout přes net, byl by možná lépe ohodnocen. Popravdě k ustřední dvojíci si divák musí najít nějakou tu cestu. Jednak tu není moc blaznivých situací a nerealných situací jako ve Friends (ikdyž sem tam se objeví) a jednak je trochu itelektualnější. Co epizoda, to nějaká Paulova fylozofická úvaha nad současným světem a řešení každodeních problémů, které jako novomanželé řeší. Nějakou dobu jsem to sledoval a ikdyž některé epizody jsou vydařené, spíše to člověka uspí a unudí než by měl to pravidelně sledovat. Krom zaměstnání a životní úrovně u protagonistů žádnou extrémní změnu nečekejte, takže se to musí zaměřit i na jejich trochu cáklé zaměstnavatele, kolegy z práce, přátele a rodiné příslušníky...to jen proto, aby se ukázalo jak jsou oproti nim normální. Na druhou stranu možná tento humor mi stále příjde bližší než třeba HIMYM, který je viditelně udělán pro jiné divactvo. Když už nic, tak si tedy užijete trochu nostalgie z 90. let a pohledy na nezvhledný New York - jako dítě jsem tyto exteriery žral :D.

plakát

Na hraně zítřka (2014) 

V rámci žánru asi špička, ale já jako typický skeptik tomuto dílku nedám víc jak 3*. Popravdě čím dál více jsem film sledoval, tím více jsem si uvědomil že jemným způsobem vykradli Source Code, kde hrdina taky byl několikrát resetován za jistým učelem změnit budoucnost. A stejně tam, tak i tady svým způsobem časem zlepšoval své schopnosti a více poznával svoji partnerku, v tomto případě Emily Blunt. Takže čím je Source code lepší. Nebyl tak propagován. Chtě nechtě Cruise a i Blunt do jisté míry jsou hvězdy a toto je hledisko, které v mnohém budí domnělou kvalitu filmu. Kdyby totiž se to točilo méně známými herci, tak by to byl možná solidní propadák. Mě to svým způsobem kvitovalo, Blunt mi nevadí a pohled na několik způsobů smrti Toma bylo u mě jakési uspokojení. Nicméně mi vadilo, že se resety pohybovali ve stálých mantinelech, až jsem trochu nechápal že lepší než snaha dostat Blunt z bitevního bojiště by bylo aby se Cruise od tama dostal sám, protože ruku na srdce na nic ji vesměs nepotřeboval a co si neudělal sám, to nikdo nezvládl. Populární věta Blunt byla navíc "Mám něco na tváři/na co hledíš" což měl naladit nějakou tu romanticko-depresivní vložku o tom jak pro Cruise je bolestné že ji neustále vidí umírat. A stejně jako ve většina podobných filmech nadějný potencial definitivně pohřbil. Když to tedy porovnám se source code, tak i přes to, že to má podobný konec, tak možná sympatičností postav a možná více trillerovičtějším pojetím to u mě vyhrává. 3*.

plakát

Tři oříšky pro Popelku (1973) 

Přiznejme si, na popelku se dívá z pravidla proto kvůli Ptáčku od Káji a Libušce, popřípadně zimní atmosféře, která prostě ve filmu funguje (viz Anděl páně). Ostatní obsazení nic moc, z části se krade trochu z Mrazíka (zlá macecha a její ošklivá dcera), z části to má možná základy od Němcové. Film ale pobaví i po letech a narozdíl od moderních pohádek stále je u ní ohlas. Pane Troško, mrkněte na tohle, protože vaše blutice jsou oproti tomu úplné sračky. 4*.

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

S Marvelovkama se od Iron Mana roztrhl jak se říká pytel. V podstatě to nejpodstatnější mají pod palcem, takže se zaměřují na to méně známé. Poté co mě příjemně překvapil Thor, jsem dal Marvelu šanci i v podobě Guardians a nebylo to špatné. Mělo spád, herci a jejich postavy nebyli špatné. Nějaká ta emocinální stránka jak je u Marvelu známá se dala. Dá se říci že tuto bandu looserů si asi musel zamilovat každý a s tímto to tvůrci vyhráli. Vzhledem k tomu že Guardians má samotný vesmír (aspoň co vím) nezávislý na klasickou Marvelovkou, je to solidní základ pro sci-fi serii, což není zas tak pravidlem. Rozhodně u něčeho co je trochu střiženo s žánrem komedie, snad maximalně Galaxy Quest či Pátý element, což beru jako hodně podobný počin. Nic dávám 3* a snad pokuď bude dvojka, tak snad se to vydaří.

plakát

Thor: Temný svět (2013) 

Asi se nedalo čekat, že to překoná první díl, protože ani tehdy se od Thora příliž nečekalo. Zvlášt když se neustále přemýšlelo jestli se do toho pujde nebo ne. Od Thora z režiserského křesla odešel Kenneth Branagh, Joshe Dallase nenápadně zastoupil Zachary Levi, ale že by se se to na snímku zas tak podespalo bych neřekl. Pořád byl cítit ten humor, bylo vidět více Asgardu a romance dostala taky ten prostor. Ale nebylo to tak překvapivý, jak byl první díl. Víceméně jsem šel do toho, že vím co mám čekat a co od koho čekat. A taky většina odvedla svou práci, ale nebylo to nic navíc. Na druhou stranu to nebyl zas tak velký propadák a vzhledem k tomu, že si to vysloužilo i trojku, tak to muselo slušně i kasírovat. Takže solidní 3*.

plakát

Nultá hodina (2013) (seriál) 

Je obtížné hodnotit něco, co mělo tak málo dílů a bylo v podstatě zrušeno v tom nejlepším. V tomto případě to mělo to štěstí, že to vcelku mělo uzavřený děj. Nedá se, říci že to byl propadák. První polovina se mohla zdát, že je až příliš utahaná, za to od půlky to mělo vcelku solidní zápletku. Škoda je trochu, že v té konspiraci se trochu zamotali a že některé věci tak trochu nedořešili a vysvětlení že je to "ruka boží" či něco takového je trochu málo. Nelíbila se mi ani ta honba za těmi hodinami, což hodně sežralo děje a když potom je potom...no bylo to trochu podivné a často to srazovalo jinak slušný potencial serie. Je to škoda, druhá polovina opravdu měla dobrý spád. 2*.

plakát

Star Trek VIII: První kontakt (1996) 

Co se týče vizualních efektů, akčních scén a příběhu určitě povedenější než při předchozí premieře TNG filmové serie. Režie se ujal Jonathan Frakes, podpořen scénařem Ronalda. D. Moora z toho udělalo asi nejlepší Star trek s posádkou z TNG. Na to. že to byla jeho premiera tak se toho ujal se ctí a posunul Star trek tam, kam to možná více potřeboval, přestože postava borgské královny a její následná úloha nejen ve filmu, ale ve Voyageru se stala diskutovanou o jejím přínosu. Nicméně film nepostrádal akci, horrovovou atmosféru (asimilované části lodi, členové posádky...), sem tam humor, odvrácenou část jednotlivých členů posádky, či dokonce konfliktní situace. Bylo to obecně více cinematičtější, kolisy byly světleji nasvícené, odpovídala k tomu více výraznější hudba než v předchozím filmu. Film představil novou "hero ship" v podobě Enterprise - E, která nejnže vypadá skvěle na širokém plátně, ale i v rámci světa Star treku. Dodnes považuji tento film jako prototyp toho jak by měl vypadat Star trek na širokém plátně. Je škoda od toho trendu tvůrci v případě Star treku IX. a X. ustoupili.

plakát

Star Trek: Nová generace - Všechno dobré... (1994) (epizoda) 

Narozdíl od pilotu zde bylo viditelně vidět, že seriál a jednotlivé postavy někam došli. Bylo to trochu bilancování nad těma šesti sezonama a co jednotlivým postavám dala. Konce seriálu se dělají těžko. V TOSce to v podstatě nebyl konec, v DS9 udělali razantní a emocionální konec, Voyager byl jedním happyendem a Enterprise byl zase až moc uspěchaný a dost useklý. TNG z toho všeho vychází překvapivě jako vítěz a ukazuje tak trochu nebývalou lidskost u posádky, což nebylo v TNG až tak zvykem. Já jsem si poslední díl užil. Myslím, že to bylo rozhodně důstojné zakončení jedné z nejlepších počinů v Star treku.