Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Párny ale mizerný. Presne takýto je tento diel. Napriek lákavému deju (strašidelní Borgovia, cestovanie v čase, prvý kontakt) je to len tuctová rutina, ktorá len na pár sekúnd vyjde z priemeru (prvé zjavenie slečny Borgovej). Data a James Cromwell čoby rokenrolový ožratý spasiteľ Zeme sú jediné svetlé okamihy tejto tuctovej predĺženej časti TV seriálu. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

První kontakt bude pro lidi, kteří neviděli pár epizod s Borgy z TNG hodně matoucí. Dokonce je tohle daleko více díl pro trekkers než pro obyčejné diváky. Borgové chystají napadnou Zemi a Picarda pošlou pryč, protože dříve byl asimilován. Jenže Federace dostává na zadek a tak rychle přiletí na pomoc. Borgové se však nehodlají vzdát a letí do minulosti, aby zničili samotný začátek letů do vesmíru – první kontakt. Nemohu se však ubránit, že hlavně první půl hodina je sestříhána na popud menšího rozpočtu. Velká bitva s Borgy se mohla stát epickou a monumentální, ale tady se odflákne. Samotné cestování časem už zde bylo a to u IV – Cesta domů. Tam to bylo zábavnější, protože tady je to daleko vážnější epizoda. Takže sudý díl Star Treku i u Picarda je slušná práce a daleko více drží jako celek než předchozí VII - Generations. Hodnocení OST: Goldsmith se vrátil a udělal další nadprůměrný soundtrack. 7/10 ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

Po Abramsově počinu je První kontakt nejlepším filmem "klasické ST reality", který vůbec poprvé koketuje s žánrem thriller, horor ad. Výborné herecké výkony, skvělá režie v podání režiséra, který ví co dělá (J. Frakes), nezapomenutelné hlášky (Troi - až po třech skleničkách jakési tequily jsem z něj teprve dostala jeho jméno, nebo už víme, že Borgové rozhodně nejsou Švédové), úžasné vizuální efekty a především skvělé herecké výkony - hlavně rozhovory Picarda s Lilly nebo skvělý Data. A pak úvodní bitva s Borgy. Asi nejsilnější zážitek z filmu, když na scénu přiletěla Enterprise a maličký Defiant zachránila rozhodnými výstřely na borgskou krychli. Potěší i cameo Roberta Picarda jako Holodoca nebo Dwighta Schultze jako věčně zmateného Rege Barkleyho. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Příběhově tedy nic extra. Cestování časem je až přespříliš zneužívaná zápletka v tomhle žánru. Tolik zneužívaná, že je hlavní zápletkou jak ve čtvrtém, tak osmém, v podstatě i v sedmém díle (a nakonec i v restartu série z roku 2009). A to už je trochu zívačka, zvláště pak, když cestování časem ve čtvrém filmu bylo uděláno bezchybně. Pro mě jsou vrcholy Star Treku tedy někde jinde (a sice v prvním, čtvrtém a šestém filmu) a to i přesto, že tenhle díl má pěkný vizuál, zase se vrátil Jerry Goldsmith tentokrát i ve spolupráci se svým synem Joelem (u Jerryho je vidět, jak, narozdíl od ostatních skladatelů, kteří na Star Treku pracovali, vnímá celou sérii komplexně, využívá i nějaké ty leitmotivy a dává výrazný prostor základnímu tématu Alexandra Courage i variacím na to své geniální z prvního ST filmu) , objeví se tu Robert Picardo, je tu onen "první kontakt" a pár lehce hororových i humorných scén ("A vy všichni jste teda astronauti jako z nějakýho Star Treku?"). Můj pohled může být zkalen v poslední době se projevujícími nesympatiemi vůči Patricku Stewartovi (které ale zase vyrovnaná Jonathan Frakes), ale osmý Star Trek jsem schopen ocenit možná tak v rámci kontextu celé série, nikoliv jako samostatné skvělé sci-fi, jak ho tu několik lidí prezentuje, protože na to je to příliš naivní a možná i uspěchaná záležitost, která mě nedokázala správně vtáhnout. Když jsem byl malý, měl jsem raději sestavu nové generace, tu starou jsem znal jen z několika dílů původního seriálu. Po zhlédnutí filmů musím říct, že jsem si tu starou oblíbil více. Její charaktery jsou mi bližší, postavy jsou vznešenější (i když často paradoxně směšné) a ten správný kravaťácký styl Star Treku vystihují mnohem více. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Naprosto nejlepší Star Trek film, o tom nemíním diskutovat. Borgové jsou největší tahák Nové Generace, kromě toho se konečně dovíte jak vlastně došlo k onomu prvnímu kontaktu lidí s Vulkánci. Enterprise NCC 1701 E je k sežrání, tohle už není Galaktická (extra)třída, ale totální Suverén:) Zefram Cochrane forever! Jonathan Frakes umí a Jerry Goldsmith překonává i své vrcholné počiny DS-9 a Voyager. 90% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Premiéra filmu proběhla ve stejný den, kdy zemřel Mark Lenard, který ztvárnil ambasadora Sareka v předchozích filmech. (Martin00x)
  • Původně se uvažovalo o názvech Star Trek: Borg, Star Trek: Destinies, Star Trek: Future Generations či Star Trek: Generation. Posléze byl vybrán název Star Trek: Resurrection (Star Trek: Vzkříšení), od kterého bylo nicméně upuštěno poté, co studio Fox oznámilo, že 4. díl filmové série Vetřelec ponese název Vetřelec: Vzkříšení (1997). (mirliflore)
  • Původně měli Borgové cestovat do dob renesance, aby zabránili vzestupu moderní lidské civilizace. Ve filmu se měl objevit např. Leonardo da Vinci. (mirliflore)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama