Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (1 339)

plakát

Krvavý diamant (2006) 

,,Sometimes I wonder... Will God ever forgive us for what we've done to each other? Then I look around and I realize... God left this place a long time ago." Sázka na jistotu, která funguje. Zwick občanskou válku v Sierra Leone zobrazuje s důrazem na její krutosti a zvládá tak v divákovi vyvolat emoce, které k takovému tématu nezbytně patří. Velmi dobře působí hlavní trojlístek herců a ani po technické stránce filmu v podstatě není co vytknout. Přesto mě Blood Diamond nepohltil ani zdaleka tak, jak jsem doufal při vzpomínce na Zwickův předchozí počin. Lepší 4* bez problému, ale na plný počet tomu chybí něco navíc. ,,I'm right where I'm supposed to be..."

plakát

Kingsman: Zlatý kruh (2017) 

,,We’re from the Kingsman tailor shop in London. Maybe you’ve heard of us." Solidní pokračování, které sice za prvním dílem o krůček zaostává, ale pořád výborně baví. Největším rozdílem je patrně hlavní záporák. Zatímco S. L. Jackson byl naprosto vynikající, J. Moore skoro až nudí. Příjemným osvěžením jsou za to Statesmani. Filmu by neuškodila o půl hodiny kratší stopáž, ale na slabší 4* to pořád stačí. Dalšímu pokračování série se tak nebráním.

plakát

Pod rouškou noci (2016) 

,,This is heaven. Right here. We're in it now." Čekání na pořádnou gangsterku pokračuje. Affleckův pokus rozhodně není žádným propadákem, ale ke špičkám žánru se ani nepřibližuje. Live by Night pracuje se zajímavým příběhem a poměrně zdárně zvládá zobrazit meziválečnou dobu, prohibici i vliv KKK. V jednom aspektu ale citelně zaostává - a tím je bohužel scénář. Vzestup Joea Coughlina působí dost náhodně, romantické linky nuceně, dialogy těžkopádně. Místy navíc polevuje tempo a v tu chvíli film začíná nudit. Oproti předchozím Affleckovým režijním počinům tento značně zaostává. Snad to bude příště lepší.

plakát

Barry Seal: Nebeský gauner (2017) 

,,Is this all legal?" Velmi přímočarý a zábavný film, který si Tom Cruise viditelně užívá. A svou pohodu bez problémů přenáší i na diváka. Barry Seal je zajímavou a pro film jako dělanou postavou, jeho příběh ale místy působí až zbytečně jednoduše a chybí mu napínavé či dramatické scény. Právě v tom American Made o třídu zaostává za příbuzným seriálem Narcos. Jako příjemná oddychovka ale funguje výborně.

plakát

Špióni odvedle (2016) 

Podprůměrná akční komedie, kterou drží těsně nad vodou jen sexy dvojice Gal Gadot - Isla Fisher. Jinak je to předvídatelná nuda plná slabých dialogů a nezajímavých scén. Obsazení Zacha Galifianakise do role usedlého manžela, kde nemá prostor projevit svůj komediální talent, nebylo dobrým rozhodnutím.

plakát

Anthropoid (2016) 

Skutečnost, že se stěžejní příběhy z českých dějin stále točí i za hranicemi, mě opravdu těší. O dost méně jsem rád, když se historická fakta pro účely filmu překopávají a celý herecký ansámbl mluví s prapodivným přízvukem. Mírné úpravy příběhu ve výsledku nevadí až tolik, přece jen to není dokument, ale ona česko-anglická mluva trhá uši od začátku do konce. Anthropoid navíc hlavně na začátku působí dost povrchně - do samotného atentátu jsem měl pocit, že se dívám na romantické drama o dvou Britech, kteří přijeli do Prahy najít životní lásku. Samotné provedení operace a následná dohra v kostele jsou zpracovány velice kvalitně a i když je příběh známý, závěr dokáže vyvolat emoce.

plakát

Až na krev (2007) 

,,I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people." Postava Daniela Plainviewa jakožto nemilosrdného businessmana, který jde za úspěchem i přes mrtvoly je zajímavá sama o sobě. Daniel Day Lewis jí ale nesmírně přidává a opět dokazuje, že je prvotřídním hercem. Jinak mě ale There Will Be Blood příliš nezaujalo. Děj se šíleně táhne, náboženská linka vyloženě otravuje a chyběl mi výraznější závěr. Po technické stránce je film bez pochyby kvalitní, ale čekal jsem o poznání víc.

plakát

Telefonní budka (2002) 

,,Isn't it funny? You hear a phone ring and it could be anybody. But a ringing phone has to be answered, doesn't it?" Jednoduchý námět podložený dobrým tempem a pořádnou dávkou napětí. Je fajn zase jednou narazit na film, který dokazuje, že kvalitní thriller nepotřebuje nic než pár metrů prostoru a dobrý scénář. Tady ještě navíc zážitek umocňuje dobré herecké obsazení (především velice přesvědčivý Farrell). Je pravda, že některé dílčí detaily působí trochu nelogicky, ale jako celek zůstává celý děj dostatečně uvěřitelný. Solidní 4*. ,,You can't understand the pain of betrayal until you've been betrayed."

plakát

50/50 (2011) 

,,A tumor? Me? That doesn't make any sense though. I mean... I don't smoke, I don't drink... I recycle..." Občas je potřeba si udělat srandu i z těch nejvážnějších životních problémů. A právě to zvládá 50/50 na jedničku. Přitom nezachází do necitlivých extrémů, naopak působí velmi přesvědčivě i v emočně vyhrocených scénách. Výborně funguje hlavní trio - JGL je pro takový film sázkou na jistotu, Seth Rogen příjemně překvapil (dost možná jeho nejlepší role) a kdyby byla Anna Kendrick skutečně nemocniční psycholožkou, chodil bych za ní každý den. Nejdůležitější je ale to, že i když film zachycuje složité životní situace hlavních postav, zvládá si bez problémů držet optimistickou atmosféru. Opravdu jsem nečekal, že budu tak spokojený, tady si však všechno sedlo natolik dobře, že je plné hodnocení zcela na místě. ,,So... Now what?

plakát

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (2007) 

,,I was only 20 years old then. I couldn't see how it would look to people. I was surprised by what happened. They didn't applaud." Kvalitní filmařina, která (podobně jako množství dalších westernů) doplácí na kombinaci své značné délky a pomalého tempa. Jinak je vlastně všechno v pořádku. Vyprávěný příběh je celkem zajímavý a Brad Pitt si svoji roli viditelně užívá. Poslední dvacetiminutovka je pak naprosto prvotřídní, pravda je ale taková, že po zbylou část jsem se převážně nudil.