Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (7 483)

plakát

Projekt Modrá kniha - Oblast 51 (2020) (epizoda) 

Hodně slušný díl, který vlastně otevřeně naznačuje, že nějaké UFO možná v základu toho všeho bylo, ale teď jde jen o to, kdo a jak využije vojenské technologie a že se mezi sebou nemydlí jen Amíci a Rusové, ale i tajné služby Amíků mezi sebou. Které jsou schopny obětovat kohokoliv. Vždycky mi chvíli trvá si uvědomit, ve kterých letech se seriál odehrává, že to, co je nám dnes poněkud zřejmější, tehdy byly novinky, včetně CIA. Scény s černošským agentem CIA jsou vtipné, podobně i únos Hyneka a Quinna, slušné triky a naprosto nečekaná a skvělá základna v hoře. A na závěr překvapení v podobě nové šéfové ruské agentky.

plakát

Tajemství dračí pečeti (2019) 

Jako triky jsou fakt mizerné, v ději se objeví spatlanina všech možných motivů různých báchorek, střihač je debil a kameraman u toho chlastal vodku, Jackie se pere jen jednou, ale když ono je to od začátku přiznané, že půjde o sice akční dobrodružnou historku s určitými mystickými motivy, ale která se nechce a nebude brát vážně. Což se daří skvěle a myslím, že Jackie a Arnold si to hodně užívali, ale ostatně i ostatní herci, přehrávající naprosto schválně - a ono to sem kupodivu pasuje. Jako ze začátku jsem netušil, oč půjde, ale pak jsem se docela bavil. Samozřejmě, jsou tam hluchá místa, nelogičnosti, ale ne natolik, abych se u toho prostě nepobavil. No a sice toho moc neodehraje, ale je tu i Rutger Hauer.

plakát

Karel (2020) 

On to, Gottžel, žádný dokument není. Protože pak jsou dokumentárním filmem všechna home videa z prázdnin nebo oslav narozenin. Tohle podobný rámec nijak nepřekračuje. Je to spíš domácí vzpomínka pro manželku a obě dcerky, až se jim tatínek začne vytrácet z povědomí, ale běžnému divákovi to nic moc nemá co dát, protože se o Karlovi (a potažmo jeho názorech třeba na různé konspirace) nic nedozvíme. Ale zase vím, jak trénovali s dcerou zpěv písničky v autě, druhá dcera taneček, a jak Ivana nasadila jedné z nich v autě nebo letadle, už nevím, spadlé botičky.

plakát

Mistr Kampanus (1993) (TV film) 

Tohle celé zachraňují herci (a že jich tu je, a dokonce Kraus hraje bývalého rektora!) a slušné kulisy. Ale jinak je to neživotné, prostě takové výukové panoptikum plné postav historie jako od Cimrmana, s velkými proslovy a myšlenkami, ale jako každá výuková látka je to celé neživotné. Zachraňují to fakt jen herci. Navíc všechny ty deklamace a celkové vyznění jsou zase jen černobílé (hodní evangelíci, zlí katolíci). Netuším, jestli je to i v románu, ale tohle je prostě někdy až přehnané. Btw, chtěl bych vidět film, který dobu pobělohorskou nevidí jako prohru nebo dobu temna, protože tomu tak skutečně zcela nebylo.

plakát

Čas slunce a růží (1968) (TV film) 

Tohle je těžký úlet. Některé ne tak známé písničky (u jedné složila text dokonce Ester Krumbachová) stylizované buď úplně mimo mísu (klip u nějaké otevřené krypty?), nebo s pokusem o ha ha humor (Gott s parukou a brýličkami a s holí). Uznávám obrazovou estetičnost (starý hrad, klášter) i pokus o hudební videoklip pojatý jako postapo, ale dohromady je to takový mišmaš, že si to neužijí ani milovníci Karla Gotta, ani Jana Němce. Btw nechápu, proč musel závěrečné titulky namluvit Miroslav Horníček?

plakát

Cengá do triedy (1985) (TV film) 

Myslím, že pro retrospektivu televizních Lasicových (a průběžně potažmo i Filipových a Satinského) věcí jsem si nevybral zrovna to nejlepší na úvod. Naprosto mimoňské písničky a tanečky, Darinka Rolincová se tu tváří jako největší macho, ale stejně hraje pidiroli a ani to zpívání jí tady moc nejde (naštěstí se k němu dostane jen jednou) a témata - žák je dřevo, tak se z něho stane dřevěný pajdulák, nebo všichni dospějeme a budeme chodit na střední, případně starý učitel vzpomíná - to moc nezachrání, ani pokus o vtipného haha školníka.

plakát

Devadesátky - Přehrada (2022) (epizoda) 

Tenhle díl by podle mě obstál i jako celovečerák do kin a pro mne jde o zatím to nejlepší z celého seriálu. Ucelený scénář, dusivá atmosféra parného července, rekonstrukce potápěčských aktivit a mnoha problémů kolem naprosto dokonalá. Kamera je tedy pořád strašná, ale občas se tady uklidní na alespoň nějaký statický záběr, a Pagáčová se naštěstí jen mihne.

plakát

Devadesátky - Kleopatra (2022) (epizoda) 

Tenhle díl mi přišel poslabší a policajtovo koketování s prostiutkou ve stylu pohádky Pretty Woman mě iritovalo. Ta rozklepaná nedevadesátková kamera mě s..e furt, to měl někdo hodně idiotský nápad.

plakát

Pan Tau (2020) (seriál) 

Z Pana Tau se stal multikulturní průvodce nesmělého školáka nerda, který se objeví jen, když je potřeba, aby klukovi nějak s něčím pomohl, a pak se zase zmenší do loutky. Být to místo Tau chobotničky nebo formeláci, vyjde to nastejno.

plakát

Devadesátky - Král diskoték (2022) (epizoda) 

Ta nedevadesátková kamera mě na tom strašně s..e, a koho to byl nápad, ten by se měl smažit v pekle. Protože jinak je to solidně rozvíjené, zahrané, výprava a kulisy skutečně dobové, a ne přeplácané „vše, co lidi donesli“ jako ve Vyprávěj, dokonce si tam zahrál starý Telecom v Modřanech, který tam myslím dlouho nevydrží, bo moderními domy se musí zastavět v Praze kdejaký plácek a zeleň, dokonce ve vedení policie nejsou ženy mi došlo po zhlédnutí Odznaku Vysočina, ale je to tak, jak to v devadesátkách bylo, k čemuž patří i to neustálé hulení. Vlastně ta doba ještě byla něčím normální, když tedy pomineme ty mafiány, kteří se nakonec stejně z většiny vystříleli mezi sebou. Jinak je hodně zajímavé srovnat tento seriál se Sametovými vrahy.