Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (1 412)

plakát

Bio Ráj (1988) 

Sentimentem napěchovaná především druhá část, ukazuje přátelství, mezi zpočátku výrostkem Totem a promítačem Alfrédem v malém kině na Italském venkově. Jednu hvězdu navíc přidávám i z důvodu, že podobně jako ve filmu, kdy kino na malé vesnici bylo jednou, ne-li hlavní, z druhů zábav, bylo tak i za mého mládí v mé vesnici. Bio Ráj, který je patrně částečným režisérovým životopisem, ukazuje v úvodní časové rovině dětské nadšení a inspirativního Alfreda aka Philippe Noireta. Ve druhé přichází první láska a životní situace a ve třetí části si připadáte, jakoby jste to všechno prožili spolu s nimi.

plakát

Bratři (2023) 

Na Oskary tam chybí asi trochu více rozvinutější psychologie postav, na druhou stranu jsem měl dojem, že z postav čišilo, co pro svobodu musí udělat, aniž by to museli ve filmu nějak vysvětlovat. Ať už se jednalo o Mašíny, fiktivního Kollera nebo jejich rodiny. Tím pádem se to ubírá víc přímočařeji, pořádnější akční kabát si Bratři obléknou až v závěrečné úprkové části s výbornou hudbou. Tomáš Mašín zachytil dle mého  trefnou podzimní syrovou atmosféru. Není to žádný "Ryan", avšak na české poměry dost nadprůměr. O kontroverznosti odbojové skupiny si názor může udělat každý sám a jsem rád, že se film nevydal tímto směrem. Jinak Tatiana Dyková je tam herecky všechny převálcovala.

plakát

Expend4bles: Postr4datelní (2023) 

Tak tady už ani Stallone nechtěl hrát. Úplně zbytečné, až směšné pokračování, kde nepomůže nic. Od povedených prvních dvou dílů se zřítili na dno akční žumpy. Podobné zklamání jsem pociťoval, když po Plánu útěku natočili dvojku, ty kvalitativní propady jsou si podobné a jde jen o to podojit značku. Iko Uwais jediná cool postava, záporák, co to drží nad odpadem. Stathama si může každý pustit v X dalších explodujících filmech. Megan se mi plastikami hodí spíše do Love Island.

plakát

Gran Turismo (2023) 

Z hráče profesionální závodník. Přes dvacítku za pár let "udělaných" závodníků to Mardenborough dotáhl nejdál. Není to žádná hitparáda, ale v rámci chudého na nabídku, sportovního žánru, lepší průměr. Natočeno podle skutečných událostí, které se od skutečnosti v několika místech odklánějí. Reálný příběh mladého Janna mi nepřišel tak poutavý a vzhledem k solidnímu spádu filmu to Blomkamp udělal s odchýlením dobře. Větší zážitek každopádně udělají Rivalové nebo Le Mans 66.

plakát

Meg 2: Příkop (2023) 

K seznamu žánru bych přidal rozhodně i rodinný. Jestli si dobře vzpomínám, není tady skoro vůbec žádná krev, všechno je cenzurou bijící do očí, jak by chtěli uspokojit co nejvíce diváků. První polovina i navzdory absence drastických scén má ještě jakés takés napětí, ale jakmile se děj překotí na souš, tak se to zvrhává do teletubbies atmosféry. Ajova Piraňa 3D je proti Megovi oscarový skvost. Pokud mořský survivor, který i pobaví, tak to dělat takto. Žasnu nad výdělkem, vždyť tohle nemůže bavit ani děcka.

plakát

Krkonoše (2017) 

Krkonoše mám rád a i znalý člověk se doví něco nového. První přírodopisný díl není tak zajímavý, aspoň pro mě, za to druhý zeměpisný už o poznán lepší. Krkonoše a podkrkonoší je tak velké, že by zasloužili i vícedílný dokument.

plakát

Víly z Inisherinu (2022) 

McDonaghovy filmy mi osobně moc nesedí. Poměrně dost oceňovaný kousek s ústřední dvojkou s "Brugg". Necelé dvě hoďky jsou doslova zaměřené na přátelství, pokud se tomu tak dá říkat, dvou rozdílných chlápků, v zapadlém Irském ostrůvku, v období Irské války s humorem režisérově typickým. Čekal jsem trochu hlubší myšlenku, či lepší vyústění toho vzájemného rozkmotření o kterém to celé v podstatě bylo. V průběhu děje se objeví pouze jedna dvě zajímavější scénky, zbytek sází na atmosféru. Herecky není ani jednomu co vytknout.

plakát

Status: Naživu (2022) 

Není to vyloženě špatné, ikdyž ty jeho žánrovky už bývaly povedenější než tohle. Nic složitého bych tu nehledal, manželka zmizne na čerpačce, začne pátrání, žádné velké zvraty, pachatel snadno odhalitelný. Na druhou stranu si to nehraje na oscary, krátké, přímočaré, pár přestřelek..

plakát

Curve (2015) 

Lepší hrdinku si myslím vybrat nemohli :) Překvapivě to dobře i zahrála. Tyhle survivor thrillery mám rád. Vše zmáčknuté skoro do jednoho auta a pustější krajiny. Napětí si to udržovalo konstantně až možná na lehce dlouhý úsek v autě. Utíká to rychle, žádné přepálené scény, dalo by se i uvěřit být to inspirováno životem.

plakát

Skleněné peklo (1974) 

Katastrofický film natřískaný hereckými esy, Steve McQueen o parník lepší než Paul Newman. I o čtyřicet let mladší Skleněné peklo přejede dějem a především efekty novodobý Mrakodrap.