Reklama

Reklama

Víly z Inisherinu

  • Velká Británie The Banshees of Inisherin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska sledujeme celoživotní přátele Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), kteří se ocitnou v nejednoduché situaci, když Colm nečekaně jejich přátelství ukončí. Zaskočený Pádraic, kterému pomáhá jeho sestra Siobhán (Kerry Condon) a mladík žijící na ostrově, Dominic (Barry Keoghan), usilují o obnovu přátelství a odmítají ne jako odpověď. Pádraicovy opakované snahy však jen posilují odhodlání bývalého přítele a když dá Colm zoufalé ultimátum, události rychle eskalují s šokujícími důsledky. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (421)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Předchozí režisérův počin, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, řadím mezi jeden z nejlepších filmů desetiletí, viděl jsem jej několikrát a pořád jej hrozně žeru. Proto jsem od McDonagha po další pauze čekal velké věci, leč tématicky mě to příliš nelákalo od začátku. Nijak extra totiž nemusím Bruggy a i když samozřejmě hlavní hereckou dvojku mám rád, Harrelsona a Sama Rockwella mám radši. Plně chápu a rozumím, co chtěl režisér natočit a jakou proto zvolil formu, jak komorního příběhu se ujal a samozřejmě precizně ve svém stylu. Mě to však nestrhlo a po hodině už vyloženě nebavilo a nedovedu si představit, že by se to mohlo změnit po druhém zhlédnutí kvůli tématu samotnému. Oceněním bych se však nedivil a nebránil, herecky je to bez chyby. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA $9,553,128║ Tržby Celosvetovo $30,027,622▐  Martin McDonagh je pán, on dokáže zo strašne banálneho príbehu vytrieskať nemožné. Z počiatku som si prvú pol hodinku skôr pretrpel. Vôbec to nejak moc nebralo. Tie brebty medzi ošuntelými chlapmi na nejakej ostrovnej pustine, nejak nemali váhu. Postupne ale ako lepšie spoznávame postavy a okolie, to začne mať nejaký lepší podmaz a začne to mať aj nejakú váhu, farbistosť. Herecky dosť dobré, aj keď možno by som hneď za to ceny až tak nesolil. No ale je to z tých pozerateľnejších artových záležitostí. /60%/ ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když jsem si četl ještě v době premiéry zápletku filmu, říkal jsem si, co je to za nesmysl, takhle zcela bezdůvodně najednou ukončit nějakým oznamem dlouhodobé přátelství... ale o nějaký ten okamžik se mě zmocnila krátká tíživá představa, jak by asi bylo mně, kdyby se mi s někým z přátel právě takto nečekaná situace stala... no a film na mě nejen v tomhle směru silně působil. Plně mu přeji ty Zlaté glóby i další ceny, ale proč proboha v kategorii komedie? Komedii (jak obecně, tak i konkrétně komedii roku 2022/2023, o tom teprve žádná :o)) si představuji zcela jinak.. v tomhle cítím hlavně drama, místy plné smutku, tíhy, zvláštní beznaděje spjaté se záhadou a lehkou mystikou, doplněné o houstnoucí napětí a nevšední absurdní motivy (ale ne zrovna vtipně absurdní...), naštěstí také o poetičnost obrazu i hudby, s níž i duše plná žalu na chvíli pookřeje. Závěr mě naprosto odrovnal. On je to nakonec film s banálním námětem o jednom těžším období jednoho přátelství, provinění, vzteku, odpuštění, ale zpracovaný je v tak nečekaně absurdním balení, jak jsem to snad ještě nikdy neviděl, navrch s úchvatnou atmosférou samostatného vzdáleného světa, plného i nejrůznějších zvířecích(!) spoluobyvatel příbytků hlavních postav, že mi zde padala brada nad celým provedením, stejně jako u hereckých výkonů ústřední dvojice. Skrze tyhle nápady, spjatost s přírodou a scenérie bych tipoval jako zemi původu spíše Švédsko, ale Irové coby taktéž Seveřané zřejmě nebudou blízko čistě geograficky. Úžasný zážitek, ačkoliv chvíli jsem měl pocit, že ty titulní divné víly jsou tam takhle explicitně před kamerou trochu navíc. [90%] ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

McDonagh zatím nenatočil špatný film. Je frajer v tom, že i z nezajímavého námětu dokáže natočit ambiciózní dílo, které bude útočit na oscary. Tady jsem se upřímně bál, jelikož jde o jeho nejkomornější film bez násilí, ale i tak si mě dokázal získat. Z herců zde ždíme maximum !! Colin Farrel - jasnéj oscar, Barry Keoghan- druhéj oscar, příroda a irský venkov vyloženě TOP ( bavil mě i ten drsný irský slang) prostě to je mi blízké a to na mě dokáže udělat dojem. Skvělý je však i ten šíleně bizární černý a hořký humor, několikrát jsem se smál opravdu nahlas a některé hlášky jsou masakr a díky tomu je to právě tak super. "Nebyla větší zábava když jsme zabíjeli jen ty angličany ?? !" Dobréj film. 80% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Fuckin' Hell! Silně konverzační kus, z kterého je cítit divadelní prazáklad, komorní atmosféra, Irsko, melancholie, pocit konečnosti bytí, lidská malichernost i svéráz, ozvěny (krvavého) 20. století...a přitom je to místy absurdně vtipné...a samozřejmě i skvěle zahrané a natočené...jak je u McDonagha zvykem...ta ústřední dvojice a její svár je dokonalá! A kdybych chtěl mluvit reklamní zkratkou - Laurel a Hardy v Bruggách po dvaceti letech! :-) ()

Galerie (32)

Zajímavosti (17)

  • Film sa odohráva v období od marca do apríla 1923 (na stene izby Pádraica {Colin Farrell} a Siobhán {Kerry Condon} je vidieť kalendár) a viackrát sa v ňom spomína občianska vojna. V období od júna 1922 do mája 1923 v Írsku skutočne prebiehala občianska vojna, ktorá vyvrcholila založením Írskeho slobodného štátu nezávislého od Spojeného kráľovstva. (RigorMortis)
  • Banshee (v irštině „bean sí“ nebo „bean-sidhe“, skotsky „bean shìth“, v českém přepisu též „benší“ – volně přeloženo jako žena z kopců), též známá jako víla smrti, je irská a skotská mytologická bytost, která se projevuje táhlým zoufalým kvílením a pláčem, jímž zvěstuje smrt. (FuNZ4)
  • Úvodná pieseň nie je írska, ale bulharská. Spieva ju Bulharský štátny rozhlasový a televízny ženský spevácky zbor. (Arsenal83)

Související novinky

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (více)

Reklama

Reklama