Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Western
  • Akční

Recenze (644)

plakát

Valach, co Bohu voněl (2011) (TV film) 

Velmi citlivě natočený dokument, ovšem přivítal bych, kdyby tu promluvil i někdo z filmových kritiků. Mám Křižanovy filmy velmi rád a zajímalo by mě, co k nim dá říci z odborného hlediska.

plakát

Dny zrady I. (1973) 

Pečlivá rekonstrukce, která navzdory své dokumentárnosti vůbec nenudí a má nečekaně dramatický spád. Z látky samotné ovšem jaksi přirozeně vyplývá i určitý patos, který někdy může působit přepjatě. Největším problémem filmu, který mu skutečně dost ubližuje, je však tendenčnost. Divák tu nabývá dojmu, že jen komunisté byli důsledně proti německým plánům a ostatní politici buď byli ochotni nechat se "spolknout" Hitlerem, nebo byli slabí a nerozhodní. Totéž se pak odráží ve veřejném mínění. Těch pár obyčejných lidí, co se tu mihne mezi záplavou autentických postav, jsou vesměs soudruzi z redakce Rudého práva nebo sympatizující dělníci. To je ale hrubé zkreslení historické skutečnosti. Přesto film stojí i dnes za zhlédnutí. Poučený divák si to myslím umí přebrat.

plakát

Policie Modrava - Za lepších okolností (2011) (epizoda) 

Podle mne velmi přijemné televizní pokoukání. Asi místy trochu amatérské, trochu uspěchané, přece jen tu toho najednou řešili dost. Na druhou stranu tu ale zase nebyla hluchá místa. Možná je škoda, že sympatické kapitánce nebylo dopřáno řešit další případy.

plakát

Sráči (2011) (TV film) 

Výborně gradující spíše krimi než komedie, ovšem s několika skutečně dobrými fóry. Z toho, co jsem letos v neděli na ČT viděl, rozhodně jeden z nejlepších filmů.

plakát

Kráska a netvor 1950 (2010) (TV film) 

Přidávám se k těm, kterým se líbil experiment s děleným obrazem. Solidní příběh kazí alespoň pro mne zmatený závěr s postřelením Sivoka. Také bych přivítal poněkud hustší atmosféru.

plakát

Nevinnost (2011) 

Tentokrát konečně u mě dobrý. Výborně vystavěný příběh s nakonec překvapivým rozuzlením.

plakát

Odcházení (2011) 

Mám rád Havlovy hry, ale hra a film jsou odlišné žánry. Filmové Odcházení je pouze hra sehraná nikoliv v divadle, ale před divadelní budovou. Není to svébytný film. To se ale víceméně dalo čekat. Musím říci, že víc se mi líbil televizní záznam divadelního představení s Janem Třískou, Havlovo podání je na můj vkus příliš "přeplácané". V úvodu k textu své hry doporučuje při inscenování prostou civilnost, nechce přehnané pitvoření a grimasy, a sám to pak natočí takto. Obávám se, že v tom je nějaký záměr, který mi zatím uniká. Ale abych se jasně vyjádřil: já jsem s filmovým Odcházením docela spokojen.

plakát

Bouřlivé víno (1976) 

Výjimečně sahám k takto nízkému hodnocení, navíc nerad u filmu, v němž hraje řada vynikajících herců. Ale tohle je čirý normalizační pamflet, prorežimní propaganda. Nedávno jsem četl rozhovor s Václavem Vorlíčkem, kde přiznává, že postavu emigranta podvodníka si s Macourkem do filmu vymysleli sami. Co k tomu dodat?

plakát

Chyťte Cartera (1971) 

Tento thriller je skutečně drsný, syrový, krutý... ale bohužel také velmi nudný.

plakát

Markýz de Bois-Doré (1976) (seriál) 

Seriál je to vskutku hodně výpravný. První tři díly jsem si velmi užíval, byla to dobrá podívaná a já si říkal, že budu zvažovat nejvyšší hodnocení, ovšem pak přišel díl čtvrtý a nakonec díl pátý, kdy jsem si přál, aby to už rychle skončilo, a já mohl dát aspoň ty čtyři hvězdičky. I přesto, že tvůrci nevydrželi s dechem a v závěru se jim seriál trochu rozpadl, považuju tento televizní počin za velmi zdařilý. Ostatně také dost ojedinělý, takových seriálů moc není.