Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Prosím on je komunista! '' ----- Film se odehrává v květnu roku 1968 a z Prahy zachvácené jen o něco méně brutální formou komunistické diktatury tedy jak se tehdy říkalo - ,,socialismem s lidskou tváří'' se kontrarevoluce šíří jako mor i na venkov a zachvacuje JZD či družstva vinařů. Nejinak je timu i v tomto filmu. Obcí si to se skautským oddílem štráduje místí farář, emigranti se vracejí na rodnou hroudu nikoliv ze stesku po domovině ale se záměrem šmelit a sama situace v družstvu není jednoduchá. Leckdo si začíná vzpoomínat na to co se dělo v roce 48 a při takzvané kolektivizaci a nejeden soudruh je nucen uznat, že ne vše se asi mělo dít tak jak se stalo... Stejně jako v jiných normalizačních filmech s tímto obsahem týkajících se bezprostředně roku 1968 i zde máme jádro dobrých komunistů, kteří se ocitají pod tlakem nové doby a kritiky. Chudák Menšík tu zahučel do opravdu nepěkné role, byť ji hrál s přehledem sobě vlastním. Turzonovou dabovala Švormová a já měl chvilkami pocit, že koukám na Angeliku! Naštěstí dobro a řád (tedy komunisté) zvítězí nad revolucionáři a kraj se tak může topit další léta ve sračkách... To vše podbarvuje hudba Karla Svobody, která některými podkresy hodně připomínala Včelku máju ! (pochopitelně nemyslím úvodní píseň!). Herecké obsazení bylo vynikající ovšem, scénář naprosto debilní. Macourek s Vorlíčkem asi museli prokázat loajalitu s režim znovu pevně třímajícím otěže nad vším živým v ČSSR... Rozhodně ale stojí za vidění jako studijní látka z éry normalizačních filmů, kdy nám soudruzi vysvětlovali v kinech jak na události nahlížet a posléze i co si myslet. Jedna sazenice burgundského! * PS: Ve filmu jsou zajímavé dva momenty. Menšík při diskusi s vinaři na schůzi uznává, že budou mít peníze a budou se v nich válet. Žádný další argument ale nemá. Vždyť i družstvům šlo o zisky, takže opravdu nechápu! A další zajímavostí je postava faráře ztvárněná Jiřím Lírem. To byl herec malých rolí (o to ale geniálněji podaných!). Nejčastěji na něj narážíme jako na sluhu, úředníka, číšníka atd... Tohle je asi jeden z mála filmů, kde mu byl dán opravdu široký prostor. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Nevím, ale mám takový pocit, že tímhle filmem se museli pánové Vorlíček s Macourkem vykoupit za filmy jako Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka a možná že i za Popelku. Ale možná se mýlím a natočili tuto trilogii dobrovolně z vlastního přesvědčení. Koneckonců je to jedno. Vznikl film, který je po technické stránce bezchybně natočen, s účastí kvalitních herců, i příběh má celkem hlavu a patu. Až na to, že to je celé naprosto prvoplánová ideologická propaganda. Černobílé rozdělení postav - divák hned ví, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí. Ti dobří hned od počátku působí majestátně a suše, ti zlí zase směšně. Nakonec to ani není komedie, pouze takový úsměvný příběh, jak se skupinka mamonářů nechala napálit a okrást čechorakouským podvodníčkem a jak vinařské družstvo od ještě větší blamáže zachránil uvědomělý a zásadový soudruh Janák. A vidíte, soudruzi, o tohle těm tzv. reformátorům v 68. roce šlo především! Ještěže jsme měli takové Janáky, kteří je v pravý čas odhalili a zesměšnili. A ještě taková drobnost, která nebyla moc dobře vidět: Příběh vrcholí těsně před 21. srpnem, takže obsahuje takové skryté poučení, jak by to asi vypadalo, kdyby nebyli bývali přijeli „oni“. ()

Reklama

dainio 

všechny recenze uživatele

Povedená vinařská komedie s výtečným hereckým obsazením a příjemnými melodiemi. No co, že je z toho cítit silně politický podtext a všude se to hemží oslovením "soudruhu". Film je to i tak dobrý a člověka příjemně naladí.....navíc, když v hlavní roli předsedy exceluje mistr Vladimír Menšík , tak je vám ta komunistická stopa volná a vůbec vám nevadí. Vorlíček s Macourkem prostě uměli -- dokázali vytvořit krásné dílo, které ukazuje tu čistou lidskost a přenádherné obrazy krajiny, vinic, přírody a všeho možnýho....spojené s kamerou a skvělou hudbou, panejo ! ()

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

Komedie ve stalinském duchu s neuvěřitelným scénářem. Jak se pod toto mohli podepsat Vorlíček, Macourek, Menšík a další, nepochopím. Film s krásným obalem, ale o to sprostějším obsahem, s krásnou hudbou a prostředím vinic, ale s ohyzdným duchem, který by nevymysleli ani v pekle. Za tento film by si jeho protagonisté zasloužili usmažit. Pro mne jasný odpad. Chci na to rychle zapomenout. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vskutku ubohým způsobem reflektovala normalizační kinematografie reformní pokus předchozího období. Koneckonců, není divu. Lid si žádal zábavy a strana správného ideologického postoje. Navíc, v tak pitomém období nešlo o to dělat umění, spíše šlo o holé umělecké přežití, vždyť státi se topičem, jeřábníkem nebo skladníkem bylo tehdy stále ještě tak snadné... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Po celou dobu, kdy vidíme Michala (Vladimír Menšík) u jeho Škodovky, má auto vnější zpětné zrcátko na blatníku. Když však jede Michal s Kateřinou (Božidara Turzonovová) do Rakouska objednat sazenice vinné révy a loučí se s dodavatelem před jeho vilou, je sice špatně, ale přece, vidět, že vnější zpětné zrcátko, kteréž bylo po celou dobu prodělané na levém blatníku (na straně řidiče), se z nepochopitelných příčin přesunulo na rám řidičových dveří. Trochu lépe je to vidět, když oba vystupují z auta před vídeňským Hrdličkovým (Jiří Vala) bytem a zrcátko je trochu vidět průhledem autem, jak nesměle vykukuje zpoza rámu dveří. (pjotri)
  • Když se chystají Houkal (Čestmír Řanda st.) a Kvasnička starší (Zdeněk Kryzánek) pronásledovat Kvasničku mladšího (Rudolf Jelínek), vezoucího Jožku Hrdličku (Jiří Vala) do Brna, vyjíždí Kvasnička z garáže se Škodou 1000 MB, která má starší okrasné kryty v zadních blatnících a zadní okno staršího typu, zasahující do zadního sloupku. Když pak vylézá ze Škodovky před hospodou, je vidět, že auto má novější kryty sání vzduchu v zadních blatnících (mřížku) a zadní sloupek není vykousnutý. Zadní okno je po stranách rovné. Stejně tak je předek Škody úplně jiný (plastová lišta), než při výjezdu z garáže. Jedná se o zcela jiný vůz, zřejmě o Škodu 1100 MB, i když při výjezdu z garáže šlo o Škodu 1000 MB. (pjotri)

Reklama

Reklama