Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (57)

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Jako jó. Viděl jsem v Imaxu takže príma vekorozměrná akce, epické scény a svižně to šlapalo bez nějakých zbytečných záseků nebo předlouhých vykecávaček Z celé série filmů jsem viděl jen pár kousků, a o to je smutnější, že mi celý tenhlé díl přišel jako naprostá recyklace (nebo dokonce remake) starého. Už jsem byl tak zoufalý, že jsem si pochvaloval jak se dá teď světelnýma mečema bojovat na dálku a že mají upgrade síly v podobě léčení. Jinak byl film zaměřený jen na diváky kteří chtějí vidět už viděné. Takže jsem si mohl jen odškrtávat: 1) roztomilá robotci +1 2) Luku jsem tvůj otec 2:0 3 )náhodné znovuobjevování se postav ze starých dílů 4) vyber si hrdino temnou nebo světlou stranu síly 5) nepřítel který dokázal za pár let vybudovat zázračné ničivé stroje jen aby v nich ZASE nechal tak očividnou slabinu, že by se jí všiml i mentálně postiženej šimpanz .... Ani vtipné to moc nebylo. Za mě měli nechat původní legendární Star Wars leže v jeho vyjímečnosti. Nevysávat, nerozmělňovat a nerecyklovat ho všemi těmi dalšími filmy.

plakát

Rapl - Nástřel (2016) (epizoda) 

Vzhledem k tomu že před shlédnutím prvního dílu Rapla jsem koukal na Vzteklinu a islandské mrazivé V pasti, nejsem možná s těmi dvěmi hvězdičkami úplně fér. Zatímco tyhle dva seriály mají na vykreslování atmosféry, postav a řešení případu X dílů, Rapl to zatím musí zvládnout v jednom. Ale každopádně je první díl pro mě velkým zklamáním - po všech těch chvalozpěvech ze všech stran jsem čekal mnohem víc. Atmosféra nic moc, většina postav nesympatických a plochých a případ narychlo představený a narychlo vyřešený. O pachatelově logice navíc darmo mluvit. Nad běžnou českou krimi-produkci to trochu vyniká, takže doufám že v dalších dílech půjde Rapl nahoru jak ve vykreslení atmosféry hloubky postav tak i v kvalitě případů.

plakát

Stranger Things - Kapitola sedmá: Ztracená sestra (2017) (epizoda) 

Opravdu hodně slabý díl a nepovedená vycpávka. Vůbec nezapadá do série a vyloženě kazí atmosféru i postavvu 11ky. Přeskakovat z hororového maloměstského školo-rodinného prostředí do velkoměstských punk-kriminálních Avengers? Jako vážně? Buuuu

plakát

Princezna Nevěsta (1987) 

No vida, chce to nadhled, sebeironii a oproštění se od zavedených schémat a i američani dokáží natočit krásnou pohádku. A vůbec nevadí, že je to mišmaš všeho od Zora, tří mušketýrů až po Kolumba.

plakát

Pustina (2016) (seriál) 

Vyšetřování zmizení čtrnáctileté dívky není vlastně v této úchvatně ponuré podívané to nejdůležitější. Prakticky se, až na jeden velký skok, v průběhu děje nikam příliš neposouvá. Jen spíše až do konce bloumá slepými uličkami a dovoluje nám při tom nahlédnout do života místního společenství. Můžeme tak sledovat postupný rozpad jedné vesnické komunity, několika vztahů, rodin a mnoha iluzí. Lidé v Pustině jsou zbaveni veškerých jistot, a to i těch jinak zcela samozřejmých jako je domov a krajina, Snaha starostky vzepřít se osudu je marná a i ona je nakonec ubita k pasivní beznadějné plavbě s proudem. Rozuzlení kriminální zápletky v posledním díle pak nakonec všemu tomu nasazuje pochmurnou korunu - tohle je tvé dílo Pustino, tohle jsi stvořila. Až při tom mrazí. Skvělí jsou jak Stivínová tak všichni dětští herci. Duškovi s Nohou se podařilo překročit svůj vlastní komediální stín, zvláššt v případě Duška jsem nečekal že zvládne věrohodně zahrát maniakálního agresivního podivína. Pustině prostě tleskám.

plakát

Star Trek: Do neznáma (2016) 

Nikdy jsem nebyl fanda Star Trek universu. Na můj vkus je příliš pokrokově optimisticko-utopistický a navíc dělání mimozemských ras prostě tak že jim přidáme elfí uši, nakrabatíme čelo nebo z nich uděláme malé roztomilé figurky pro zasmání mi nepříjde ani vtipné ani uvěřitelné. Tento poslední Star Trek film lze ale v klidu posuzovat bez ohledu na jeho background jednoduše jako akční scifi. A to velice dobrou a povedenou akční scifi. Akční scény jsou epické, dialogy vtipné a vše to hezky šlape. Dokonce i příběh, který se z počátku zdá být prostinký má zajímavé rozuzlení. Ano ve filmu je řada logických lapsů: *spoiler* jako že pan X, který má k dispozici sto tisíc bodavých kamarádů vůbec potřebuje nějakou věc Y, že v táboře jeho stotisíc kamarádů je přítomno dohromady asi 10 chlápků s pistolema, prahistorická loď na závěr propluje mlhovinou s kteou mají problém nejmodernější plavidla ... atd. apod. *konec spoileru* Ale co, to lze tomu filmu s klidem v srdci odpustit. Mimochodem, Scotty má skvělý přízvuk! :)

plakát

La cara oculta (2011) 

Film má dvě vrstvy. Na povrchu pitomá love-story s dialogy, vztahy, postavami (a herci) jako vystřiženými z nějaké jihoamerické telenovely. Ale pod povrchem čeká temná mrazivá zápletka do které jsou tyhle dvě hloupoučké husičky a jejich slizojidní houser vtaženi. Výborný je i zlom ve filmu, kdy se události opakují viděné z odlišné a vysvětlující perspektivy.

plakát

Sebevražedný oddíl (2016) 

Story a chování postav nedává vůbec smysl. Ale jinak je to docela svižná cool podívaná. Zvlášť v Imaxu.

plakát

Zakázané uvolnění (2014) 

Překvapivě dobře zfilmovaná divadelní hra. Slušní herci - teda většinu filmu herečky, a výborný situační humor. Že je to nerealistické, často přehrávané, ukecané, odehrávající se prakticky na jednom místě a kdesi cosi? Je to sakra v základu divadelní hra, ne dokument ze svatby něčí sestřenice nebo monumentální velkofilm. Vše je ukryté v očekávání. Pokud se dokážete oprostit od touhy po komplikované zápletce, propracovaných hlubokých charakterech a epických exterierech, pak se můžete v klidu usadit a oněch svižně krátkých 77 minut sledovat chytře vtipnou figurkojidní absurditku a velmi dobře se u toho bavit. V případě, že se od takových očekávání oprostit nedokážete, tak se bavit opravdu nebudete, budete obacet oči v sloup a dáte tomu jedno hvězdičku na CSFD.