Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (122)

plakát

Učitelka (2016) 

Dokoukal jsem slovenský film Učitelka, stojí za ním osvědčené duo Jan Hřebejk a Petr Jarchovský. Spíš než zhrození nad celou normalizací mi to přišlo celé směšné - jak si může obyčejná soudružka učitelka a zároveň totální fúrie (neříkám, že všechny učitelky jsou takové :-) ) takhle hrát s dětmi a jejich rodiči. Jenže holt byla taková doba a lidé se báli. Těžko se vcítit do hlavních hrdinů, když naše generace normalizaci nezažila. I konec je všeříkající - "Dobrý den děti, jsem vaše nová paní učitelka. Každý se teď postaví a řekne, kde pracuje, nebo podnikají jeho rodiče."

plakát

Osm hrozných (2015) 

Tarantino vzal hospodskou scénu z Panchartů, přidal na šílenosti a stopáži a udělal z toho film.

plakát

Vejška (2014) 

Vejška je jiná než Gympl. To se samozřejmě dalo čekat. Myslím, že tvůrcům se snímek povedl. Nepotvrdil totiž pravidlo, že pokračování skvělých hitů za nic nestojí. Vejška syrovější, "pragmatičtější", jednoduše více z reálného, "dospělého" života. Nedočkáme se parádních, lehce zapamatovatelných hlášek jako v Gymplu, film už nemá bavit, ale spíš dokumentovat "stav" mladých lidí. Nebyl bych proti, kdyby za pár let vzniklo pokračování a mapovalo by osudy hrdinů po pěti, deseti letech. Trochu mi vadí, že by oba snímky generačně unikly (Gympl jsem viděl asi ve dvanácti a Vejšku v osmnácti) a nemůžu se tak do filmů úplně vcítit. Vejška a její hrdinové zestárly i se svým publikem, film je vážnější a jde více do hloubky.

plakát

Ve stínu (2012) 

Je velmi příjemné zase po čase vidět nějaký český historický film. Po Lidicích tu máme kriminální případ z 50. let, kdy probíhají monstrprocesy s bývalými komunistickými funkcionáři a dalšími potencionálními nepřáteli strany. Atmosféra této doby na nás krásně dýchá, někdy z ní až pěkně mrazí v zádech. Velké plus dávám za téma a hlavně dobu, ve které se snímek odehrává. Filmů z doby komunismu moc nemáme a je dobře, že jednou za čas můžeme v kinech zmapovat další úsek naší nedávné minulosti. Celkově ale by se mělo točit více filmů o české historii obecně. Získáme tak víc informací o událostech, době, vztazích mezi lidmi a mohli bychom tak více historii rozebírat, analyzovat a možná i reflektovat naši minulost. Děj je bohužel někdy nejasný a nedalo se v něm občas úplně orientovat. I tak ale dílo není žádná ostuda, kterou lze rozhodně doporučit. Velká škoda, že se Ve stínu nedostal do širších nominací na Oscara.

plakát

Gangster Squad – Lovci mafie (2013) 

Pohodová oddychovka, která je příjemným překvapením letošní filmové sezony. Rozhodně nezklame ani neurazí. Závěrečná scéna mě trochu zklamala, že negradovala postupně a mohla končit daleko "explozivněji". To je asi největší kámen úrazu filmu. Na ději snímku se toho nedalo moc zkazit, je jednoduchý, což na jednu stranu mi nevadí, na druhou by neuškodilo, kdyby scénáristé vymysleli trochu lepší zápletku. Doporučuji všem fandům akčního žánru!

plakát

Konečná (2013) 

Yes, Arnold is back! Skvělý akční hrdina se sice vrátil, ale něco mi přece jen na snímku chybělo. Možná absence nějaké další přestřelky nebo akčnější scény. Film je pojat v duchu Arnoldova věku, kdy šerif Ray už není nejmladší, pořád ale dokáže nelítostnému bastardovi vystřelit mozek z hlavy nebo se skvěle poprat s hlavním záporákem. Jak jinak. Akční filmy jsou samozřejmě pořád o tom samém jako před dvaceti lety. Nemají složitý děj, hlavní hrdina je pro fanoušky bůh (a to je navíc zde umocněno na druhou, protože je to vlastně Arnoldova první hlavní role od třetího Terminátora z roku 2003), který vystřílí nejméně půlku gangu a ještě se obyvatelům města nic nestane. Všechny tyto prvky snímek obsahuje, navíc se hemží nespočet skvělých hlášek, které jsou skvělé a vlastně v tomto žánru musí být. Celkově je Konečná skvělá oddechovka, kterou si pustíme, když budeme mít dost Ramba, Terminátora nebo Kurýra a podíváme se, jak si hrdnové vedou v pokročilejším věku a s novou dobou.

plakát

Lincoln (2012) 

I přes průměrné hodnocení na csfd se mi snímek líbil. Jsem rád, že jsem jeho prostřednictvím mohl nahlédnout do další části historie, o které jsem toho moc nevěděl. Nejlepší výkon samozřejmě zahrál Daniel Day - Lewis a Tommy Lee Jones. Možná by nevadilo, kdyby byl film o deset/dvacet minut kratší, zdálo se mi to ke konci už moc zdlouhavé. Další škoda je, že jsem nepoznal většinu postav - myslím tím historických a nevyznal jsem se úplně v ději. Hodilo by se proto možno udělat, nějaké představení postav během úvodu. Vadila mi i absence vraždy A. Lincolna, protože ta scéna by byla velmi zajímavá.

plakát

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) 

Celkový dojem z filmu by byl určitě jiný, kdybych viděl alespoň jeden díl ze seriál. Unikla mi tak bližší charakteristika postav, co se dále v seriálu dělo nebo jaké vztahy mezi sebou postavy mají. Líbí se mi na díle námět, který celkem originální protože filmů/seriálů ze sportovního prostředí moc u nás není (vybavím si pouze seriál od České televize Poslední sezona, který byl vysílán asi před pěti lety). Jádrem celého děje je samozřejmě Miroslav Krobot, který svou roli zvládá dokonale (připomíná mi řidiče Karla z filmu Účastníci zájezdu), ale i ostatním hercům role sedí (Vetchý, Sobota nebo Novotný). Snímek mě tak oslovil, že se asi podívám na celý seriál.

plakát

Nespoutaný Django (2012) 

Skvělá pecka! Tarantino se drží svého klasického stylu čím více mrtol, tím lépe a čím více krve a náslí ještě líp. On tenhle styl jednoduše umí. Důležitou roli ve filmu hraje samozřejmě charismatický Christopher Waltz alias Hans Landa z Hanebných Panchartů, bez kterého by byl nudný. Výborného záporáka střihl i Leonardo DiCaprio, který mi překvapivě v své roli seděl. Sama Jacksona jsem ze začátku vůbec nepoznal, ale i ten ve své úloze kvalitně hrál. Závěrečné akční scény mají všechno do sebe, jen je škoda, že nějaká menší akcička nebyla někde uprostřed filmu a museli jsme si počkat až na konec. Dalším důležitým prvkem je hudba, která do děje skvěle sedí a je prostě geniální a velmi návyková.

plakát

Johnny English se vrací (2011) 

Film splnil všechny předpoklady, které jsem měl. Byl vtipný, parodizující a přiměřeně akční. Je pravda, že tak velkou parodii na Jamese Bonda jsem nečekal, ale moc mi to nevadilo. Některé "vtipné scény" byly lepší, některé horší, což se dalo čekat. Snímek určitě předčil jedničku.