Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Kam zmizel kurýr

Kam zmizel kurýr (1981)

Naprosto geniální. Jak mohl v té době vzniknout tak geniální film? To vtěsnání všech dobrých fantasy a scifi filmů domácí produkce z té doby. Ta marnost tvořivosti v myšlenkovém marastu socialismu a přesto taková úroveň, daná herci, scénáristy a režiséry. Máte-li hloubavou duši, jedná se o film přesně pro Vás. Kanyza je excelentní, Lahoda má možná jen krátkou scénu, ale ta mluví za vše. Přál bych si remake, ale obávám se, že pokud by Jonese nehrál Trojan, Ivan Trojan, tak by zdaleka nedosahoval takovýchto kvalit. A toho pána na letišti by měl hrát Majer.

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)

Tento film jsem viděl v deseti letech a navždy ovlivnil můj život. Nefascinovali mě ani tak výkony herců (i když Harrison Ford byl skvělý), ani příběh boje "hodné" Aliance proti říši zla. Fascinovalo mě samotné Galaktické Impérium a jeho nejslavnější představitel Lord Darth Vader. Imperiální lodě, stormtroopeři, důstojníci, Hvězda smrti a sandtroopeři. To vše zde bylo vyobrazeno takovým způsobem, že si banda otrhaných Rebelů moje sympatie získat nemohla. George Lucas vytvořil skutečný svět, který překonal rozsah filmů a žije svým vlastním životem. Galactic Empire forever!

Equilibrium

Equilibrium (2002)

Mám rád nízkorozpočtové filmy. Absence nebo minimální použití digitálních triků nutí filmaře improvizovat a výsledek je někdy fenomenální, viz. např. první Star Wars. Takové filmy musí mít, aby obstály proti konkurenci, jenž na pozlátku šestřit nemusí, lepší příběh nebo alespoň námět a herci ze sebe musí vydat to nejlepší. Takovým filmem jsou Star Wars, takovým filmem je Matrix a takovým filmem je i Equilibrium. A Christian Bale je Pan Herec!

Obvyklí podezřelí

Obvyklí podezřelí (1995)

Pro mě zásadní film, nejen svým zpracováním a pointou, kterou jsem sice tušil, nicméně i přesto se mi scéna s kafem hluboce zaryla do paměti. Herecké výkony všech zúčastněných jsou úžasné, zvláště Kevin Spacey vyniká a svého Oscara si plně zasloužil.

Válečníci

Válečníci (1999)

Britský film, o kterém lze po právu říci: "za málo peněz hodně muziky". Britové a zejména BBC takové filmy umí točit. Vypovídající, skromné na rozpočet, plně naplňující vizi veřejnoprávní televize. Výborní herci, výborná kamera a skvělá lokalita, která má zvláště u nás velkou šanci zanechat dojem, protože se film z větší části natáčel u nás. Čeští a britští vojáci mají stejné zkušenosti, proto spolu o tom naše země natočili film. Doufejme jen, že tato náboženská válka nedojde k nám. Již víme, k čemu by nám byl mandát mírových sil.

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

Čekal jsem lecos, ale tak dokonalou podívanou, jakou byl Prokletý ostrov, tedy opravdu ne. Režisér si se mnou hrál na kočku a myš a i když jsem si celou dobu myslel, že jsem kočka, na konci, po závěrečné Teddyho větě, jsem už jenom s otevřenými ústy zíral na obrazovku jak vystrašená myška na mlsně se olizující kočku. Režisér je fenomén a podle mého názoru dalece překonal i Nolanův Počátek, který jsem viděl v kině krátce předtím (lituji, že jsem nebyl v kině i na Prokletém ostrově). Je to film, který vám už od samého začátku naznačuje, co se děje, ale vy to nevidíte a stejně jako jeden z pacientů si to jen různě vysvětlujete tak, aby to zapadalo do vašich představ. Takovou práci s detaily jsem ve filmu ještě neviděl. Bravo! Spolu s Kick Ass a Postradatelnými jednoznačně nejlepší film této sezóny.