Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Válečný

Recenze (911)

plakát

Válečná banda (2015) 

Škoda. Čekal jsem po Littleově posledním filmu, který byl mimochodem výborný, další povedený počin. Nasvědčovalo tomu i dobré herecké obsazení. On to není vyloženě špatný film, jen mi přišlo, že veškerá logika šla v tomto případě do kopru. To, co se dělo v německé továrně, neskutečný. Němci slepí jak patrony a chování postav nepochopitelný. Já jsem ten typ diváka, který dokáže lecos odpustit v rámci zábavy, ale co je moc, to je moc. Jinak ale film uběhl jako voda a nebýt toho dementního závěru, neváhal bych s vyšším hodnocením. Postavy celkem v pohodě, nejvíce seděl Dolph Lundgren. Naopak naprostá katastrofa v podání Rourkea. Ten jako by vyhrál celou válku, nesympatický a hnusný jako noc. Nicméně film pobavil.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Na film roku to zřejmě nemá, ale na nejlepší akční nářez posledních let stoprocentně. Šílený Max se k nám dostal po neskutečně dlouhé době, a ač se od předchozích dílů liší ve všech ohledech, jeho comeback rozhodně stojí za vidění. Zběsilá cesta je po celé dvě hodiny opravdu zběsilá, která vás nenechá vydechnout, a když už si myslíte, že se srdeční tep trochu zklidnil, je to jen předzvěst ještě epičtější podívané. Když navíc divák uvidí celou plejádu různých automobilových skvostů, které nadokáže vymyslet ani vaše fantazie, srdce i oči jen zaplesají. Toto dělá z tohoto filmu úplnou raritu. A kdo by to řekl, že film potáhne Charlize Theron a ne Tom Hardy, na kterého jsme se všichni těšili. Tím ale nechci říct, že je pozadu. Ba naopak, příběhu dodává takovou tu chlapskou drsnou stránku. A ani hudební doprovod nemohl být vybrál lépe. Junkie XL skvěle sedí ke zběsilé jízdě pouští. Jo, novej Max se zatraceně povedl. A i když pro někoho můžou být původní filmy s Melem Gibsonem klasikou, která je nepřekonatelná, pro mě je Fury Road mnohem lepší.

plakát

Ve službách Jejího Veličenstva (1969) 

George Lazenby jako Bond, James Bond. Poprvé a naposledy. Nicméně mě tento díl bavil. Lazenby k postavě agenta 007 přistupuje jinak, než jsme zvyklí. Ale připadlo mi, že se s tím popral celkem dobře a rozhodně bych netvrdil, že je to strašný Bond. Prostě každý má něco. Každopádně prostředí Alp a celý děj, který se v nich odehrává, je dobře natočený, o akci není nouze a hlavní záporák v podaní Tellyho Savalase mi také sedl. Pro mě lepši jak předchozí bondovka s Connerym.

plakát

Muž na laně (2015) 

Z tohoto filmu se zatím vyklubalo největší překvapení tohoto roku. Samozřejmě v tom pozitivním slova smyslu. Nevěřil jsem, co takový příběh o francouzském provazochodci, který se mimojiné prošel na laně mezi World Trade Center, může nabídnout takovou spoustu lahůdek. Jedná se o dvouhodinový snímek, který nenudí ani v jednom okamžiku. Příběh je konstruován tak, že sledujeme hlavního hrdinu od prvních krůčků na laně, doplněný skvělými dialogy mezi jednotlivými postavami. Navíc mě celkem překvapilo, jak lze zvládnout tak vážný příběh i humorně. Rozhodně to přidalo na atraktivitě a celý děj to příjemně uvolnilo. Dalším plusem je vizuální stránka. Ta se povedla na výbornou. Navíc tento film určitě doporučím ve 3D. Pohledy ze střech Dvojčat jsou neuvěřitelné. No a herci? Joseph Gordon-Levitt si v roli Philippa Petita se svým frantíkovským přízvukem klidně zaslouží Oscara. Potěší i Ben Kingsley v roli Rudyho. Suma sumárum, možná se jedná o film roku. Každopádně 3D povinnost. Viděno v rámci CSFD projekce.

plakát

Zbraně pro Prahu (1974) 

Těžko říct, co o tomto filmu napsat. Děj se odehrává na konci války, kdy parta důchodců přebere Němcům obrněný vlak a ještě k tomu s ním vyjedou na Prahu. Po cestě postřílí co se dá. To vše za poměrně pohodové nálady, jako by se nechumelilo. V tomto smyslu je to prvotřídní paskvil, který by se ve skutečnosti nemohl stát. Dědkové mají mušku jako Zajcev, Němci totálně neschopní, když nedokáží trefit tankem jedoucí vlak na pár metrů, naprosto nesnesitelná Hana Čížková, která je tu fakt na odstřel a vše završí přijiždivší Rusové. Sračka jak vyšitá. Nicméně jsem se u toho prostě bavil. Nevím proč, ale bavil. 50% si to snad s odřenýma ušima zaslouží.

plakát

Divoká karta (2015) 

V tomto filmu moc pěstí od Jasona Stathama nečekejte. Příběh je poklidný, odehrávající se v Las Vegas. Nevím co pana režiséra vedlo k tomu, že natočí film na jeho a Jasonovi poměry až tak "neakční". Výsledek je pak celkem rozpoluplný. Na jednu stranu člověk čeká akční jízdu, kterou ale v tomto případě nedostane. Ale na druhou stranu je Wild Card něco úplně jiného. A musím přiznat, že mě to i bavilo. Film má příjemný spád a celkem rychle uteče, což je důležité. Nicméně pro příště, Jason je dobrý v rozdávání pěstí a lámání kostí, takže bych prosil něco takového ;-)

plakát

Everest (2015) 

Miluju hory, miluju filmy na horské prostředí a horolezectví jak by smet. Proto jsem strašně rád za každý film, který se tomuto tématu věnuje. A pokud je to navíc podle skutečnosti, moje natěšenost dosahuje maxima. Everest byl pro mě jeden z nejočekávanějších filmů tohoto roku, takže návštěva kina byla jasná volba. Dolby Atmos mělo navíc za následek, že mě to málem odfouklo ze sedačky. Po audiovizuální stránce je to naprostá senzace. Záběry na Everest vypadají jako z National Geografic, a to mě vždy dostane. Příběhově se film sice drží klasické linie, ale děj je naprosto skvěle vygradovaný, s rázným hudebním doprovodem. Proto úplně zapomenete na případné chybky. Konec navíc hraje vysoko na emoce. A herecké obsazení? Z celé plejády hvězd nikdo nenudí, naopak fandíte každému. Everest je film, který má všechno. A takových moc není. Pro mě zatím jedna z nejleších událostí roku.

plakát

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (2014) 

Už je tomu pěkná řádka let, kdy jsem naposledy viděl první díl. Dvojka navíc přišla na plátno po dlouhé době, pořád se něco odkládalo a přesunovalo, až jsem z toho měl strach a zavánělo to průšvihem. Jednička mě ale bavila hlavně z pohledu, jakým byla natočena. To vše zůstalo, přibylo pár nových postav a mně osobně to sedlo znovu. Evča zase dokázala, kde jsou její přednosti a nutno dodat, že příběhu to jen pomohlo. Velmi sympaticky se tvářili i Josh Brolin a J.G. Levitt, který v poker scéně naprosto zářil. V tomto případě dvojka není lepší ani horší, prostě pokračuje ve stejných šlépějích a mě to vůbec neuráželo.

plakát

Chraň nás od zlého (2014) 

Po pravdě, čekal jsem od toho horor jak vyšitý, ale ono to nakonec bylo víc hutné krimi ve stylu Sedm. Rozhodně jsem se nenudil, příběh byl vykonstruován velmi dobře, mělo to spád a hudební doprovod jen podtrhl, že se tento film, který mimochodem produkoval Bruckheimer, povedl. Charaktery jednotlivých postav byly velmi dobré, hlavně Eric Bana zahrál to, co jsem čekal. Dlouho jsem se na tento film chystal, a když jsem měl konečně možnost ho vidět, příjemně překvapil.

plakát

Čan lang (2015) 

Tak za prvé, rozhodně bych netvrdil, že se jedná o válečný film. Ano, točí se to okolo vojenské speciální jednotky čínské lidové armády, ale dle děje se jedná spíš o plnohodnotný akční film. Pojednává o situaci, kdy se armádní cvičení změní v hru na život a na smrt, kde se najatí žoldáci snaží zneškodnit "nepřijatelného" jedince. První půle byla dost nezáživná, jakmile ale hlavní hrdina zjistí, že mu jde o kejhák, neotrhl jsem od toho oči. Sice je to předvídavé jako facka, ale pro pobavení si myslím, že neuděláte chybu. Co se týče čínského vlastenectví s epic music na pozadí, nějak mi to nevadilo. Když mohou podobné patriotmovies produkovat Amíci, proč by nemohli Číňané.