Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

(2. nejlepší film) Nezapomenutelný film. Úžasný Jack Nicholson a Miloš Forman. Ta nejlepší kombinace. Už jsem to viděl celkem dávno, ale když si vzpomenu, hlavně na emotivní závěr, nejradši bych si zase zabrečel :)

Mechanický pomeranč

Mechanický pomeranč (1971)

(3. nejlepší film) Pro mě osobně nejlepší Kubrick. Přitom jsem po prvním shlédnutí měl v hlavě pěkně naděláno. Vůbec jsem to celé nechápal a zahodil jsem to jako ujetý, nic neříkající film. Každopádně Kubrick měl jednu úžasnou schopnost a to, že i když se mi film poprvé příliš nezamlouval, tak jsem se na to chtěl kouknout ještě jednou. Nakonec, ó bratři, jsem to viděl 5x za sebou, a čím dál větší zážitek. Tenhle film bych popsal asi takhle: Je to jako když procházíte galérií těch nejlepších obrazů a do toho hraje nadpozemská hudba.

Mafiáni

Mafiáni (1990)

Pro většinu lidí Kmotr, pro mě je ten nejlepší mafiánský film právě tento, opravdu skvělý kousek. Mohu vidět vícekrát, neomrzí. U kmotra jsem měl problém s rozvláčností, tady ne.

Donnie Darko

Donnie Darko (2001)

Film plný překvapení a dokonce i slušnej doják, nebo aspoň pro mě :)

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Po tomhle filmu mi bylo pěkně blbě. Hotové psycho. Zároveň výborná hudba. Jak stupňovala, tak se zvyšoval i múj tep a mělo to dost silný účinek. Určitě Aronofskyho nejlepší film, ale doufám, že ještě něco předvede.

Brazil

Brazil (1985)

Jméno tohohle filmu mě dlouho odpuzovalo. Říkal jsem si: "To bude nějaká hudební blbost, kdesi z Jižní Ameriky." A ona to nebyla blbost, ale film, který překvapuje množstvím nápadů, výborných vtipů a silným koncem. Knížku 1984 jsem četl a popravdě mě sedí spíše tahle verze, kde si to režisér udělal po svém, než film 1984, která je knížce hodně věrná. Sedí mě temná a šedivá atmosféra propojená s výborným humorem. A musím zmínit hudbu, ta je nezapomenutelná a v hlavě mi hrála dlouho po tom, co jsem to zhlédl.

Vesničko má středisková

Vesničko má středisková (1985)

Pokud mám vybrat ten nejlepší český film, vždy sáhnu po Vesničce. Jaké jsou důvody? Srovnám-li to například s další povedenou Svěrákovou tvorbou a to přímo s oscarovým Koljou, vidím tady jasné rozdíly. Kolja je dokonale vystavěným filmem pro mezinárodní publikum. Není tady klasická česká "hláškovitost" ale naopak se snaží mnohém více dojímat. A můžeme proti Vesničce postavit ještě další velké dílo české tvorby jako Kurvahoši... To je naopak snad nejlépe nahláškovaným českým filmem. Proč zmiňuji tyto filmy? Protože Vesnička je něco mezi, ale ne ve špatném slova smyslu, naopak! Jde právě o skvělé hlášky spojené s velmi citlivým příběhem, který dojme, ale jinak. Máte hřejivý pocit na srdci po skončení filmu, který mimochodem doprovází něžná hudba, ale není to doják po hollywoodsku, takže nejste do pláče tlačeni, vyplyne to samo, přemýšlíte nad přátelstvím mezi hlavními hrdiny a uvědomíte si, že občas ten druhý nedá jasně najevo, jak moc má o vás starost, ale přijde chvíle, kdy se vás zastane, nebo vám pomůže i na úkor toho, že může něco ztratit. K tomu patří i skvělý humor, který netlačí tolik na pilu, ale zároveň si budete dodnes spoustu hlášek pamatovat.