Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (10)

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Tito žlutí maníci mě provázejí životem. Od nich se dozvídám o dějinách ("I bin ein Berliner"), o filmech ("tenhle film je horší než Kmotr III), o muzice (Michael Jackson, 50 Cent, Jefferson Ariplane, Aerosmith, U2), o amerických primárkách, o Bohu a církvi ("Bůh je moje nejoblibenější fiktivní postava"), o sportu... a vůbec o všem co se ve světě zrovna děje. Není oboru do kterého by si nerýpli a to včetně sami sebe. Rodinku Simpsonových jsem sledoval jako prcek v TV, poté na videu, teď na počítači (většinou jako večerníček) a tak se není čemu divit, že to je moje NUMERO UNO

Monty Pythonův létající cirkus

Monty Pythonův létající cirkus (1969)

Naprosto šílené, stupidní,debilní, ulítlé a geniální. Šestice právných lidí na správném místě a ve správnou dobu. Pro svoji tvorbu měli naprostou volnost a tak mohly vznikat neuvěřitelné gagy s typickým suchým britským humorem. "And now, for something completly different" a to když svůj humor převedli na filmová plátna. Už musím přestat psát "STOP! It's silly"

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Tento výjmečný seriál jsem momentálně shlédl poprvé v kuse i se závěrečnýma filmama a musím říct, že se u mě jedná o kultovní záležitost i po tolika letech, kdy jsem to sledoval na TV Nova. Seriál časem zrál jako víno a na konci se dopracovali téměř k dokonalosti. Dějově to mnohem lépe využívá potenciál původního, taktéž kultovního, filmu a na těchto pevných základech se pomalu rozbíhá. Pravda, že ze začátku (tak první dvě, tři) série se trochu hledali, než našli to správné tempo. Některé epizody jsou úplně mimo, a to jak dějově tak hlavně herecky - charaktery jsou velmi přehnané. Časem se to sice ustálí, přesto konečné vypořádání s nepřítelem berou dost hopem. To potom Samantha přijde honem s nějakým řešením, nebo Daniel najde nějaký artefakt, nebo je zachrání někdo z jiné relaity atd... Čtyři z pěti hvězdiček na tomto seriálu, ale dělá Jack O´Neill - pro mě to je nejlepší seriálová postava v dějinách, to se nedá popsat to se musí vidět. Je vidět, že tvůrcům nechyběl smysl pro humor a to ani ke konci serálu, tam si už spíše dělali srandu sami ze sebe (třeba díl Spolek zlodějů v 10. sérii). K velké škodě ke konci O'Neilla střídá jeho slabý klon plk. Cameron Mitchell. Naštěstí to ostatní zbylí dokážou vynahradit, hlavně také díky dalšímu novici Vale Mal Doran. Co na tom, že seriál má dost mouchy - třeba Jaffové jsou nejtupější armáda ve vesmíru, Daniel je občas až krutě pacifitický, Sam protivná svými technickými bláboly, dialogy jsou na pěst (jak píše Myrreczech - Jedna věta, kterou může pronést jedna postava se rozdělí pro všechny postavy ve scéně, aby každý přispěl svou troškou do mlýna). Stejně se v rámci Sci-Fi jedná o nejlepší kousek.

Jistě, pane ministře

Jistě, pane ministře (1980)

Nadčasový seriál (včetně Jistě, pane premiére), který perfektně sedne na dnešní české politické poměry. Což by mohlo býti fakticky způsobeno tím, že podstata politiky a zavedené řízení státu je ve své skutkové podstatě věc pořád stejná, a za důrazně obšírných řečí doprovázejících komentáře sira Humpryho a jeho koordinovaných praktik, dostáváme rozvinutý reálný obraz státní byrokratické mašinerie, kde vysoce postavení pracovníci státní správy nemohou snížit úrověň vyjadřování k daným faktům na kulminující stav pouhopouhého ANO či NE. No ta takhle nějak podobně nesmyslně zní odpovědi na jednoduche otázky v tomto seriálu, a tak se ve státu nekrade - ale odčerpávají se ředitelské finance akcionářů; používá se vlastní výklad daňových zákonů - protože výklad ministerstva financí se nezdál vhodný; používá se zdržovací taktika - když už se připustí, že se mohlo něco dělat, je na to už pozdě; a v neposední řadě se dozvíme, že 6ti patrová budova v centru Londýna je přísně tajná...

Četnické humoresky

Četnické humoresky (2001)

Pro mě asi nejlepší český seriál vůbec. Nejdřív bych vypíchnul herecké obsazení. Jedna hvězda za druhou, role ušité snad na tělo jednotlivým hercům. Ústřední dvojice Töpfer-Trojan funguje dokonale. Navíc vše doplněno skvělými brněnskými herci z niž u mě vede Erik Pardus. Další výbornou stránkou jsou scénáře. Tady Pan režisér Moskalyk zužitkoval všechny své zkušenosti s kriminálními seriály v minulosti a dovedl to ještě o kousek dál. Seriál dokáže být napínavý a dobrodružný, a zároveň zábavný a milý. Bohužel jednu věc musím vytknout. A tou je 3. řada seriálu, kdy už pan řežisér Moskalyk byl těžce nemocný a otěže převzala jeho dcera. Je tady vidět, že díly najednou ztratily něco ze svého kouzla, asi možná více té kriminalistiky a napínavosti a více se zaměřily na osobní vztahy mezi postavami.