Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 029)

plakát

Abeceda (1969) (studentský film) odpad!

Blbost formátu, kterej Lynch nikdy nepřekoná (a to už je co říct, specielně v souvislosti s ním). Abyste se mohli kouknout taky, tady je. Je to vlastně jen sled scének, kterej by byl schopnej natočit kdokoliv, kdo si dá pár frťánků, šluků a potom bude koukat v tomto neměnném stavu tak dvacet hodin na Evil Dead nebo některý lepší italský krváky osmdesátých let, případně na japonský horrory. Nemyslím si, že by tenhle klip měl nějaký smysl, spíš je to podle mě takový menší branný cvičení naší školy. Ovšem, lidé vidí pouze to, co chtějí vidět. A to znamená, že každý si tam najde to svoje, ať už tam nějaký smysl nebo význam je, nebo není. A podle mě není.

plakát

Aféra Concorde (1979) 

Takové nemastné neslané dobrodružství. Ani špatné, ani dobré. Dřív bych u něj možná uchcával jak štěně, když vítá pána, ale dnes ne. Načrtnutá linie státního spiknutí je nedotažená a nevyužitá. Franciscus je sice charismatickej chlap a i dobře hraje, ale tomu filmu něco chybí. Nějaká ta věc, co rozechvěje ladičku v koulích, něco výraznějšího. Podle mě je to tím, že to je ten druh filmu, kterej člověku ubere prázdnej čas a pak vyšumí.

plakát

Afoňka už nechce pást soby (2004) 

Není nad to dozvědět se něco o životě ruských pastevců sobů. A o jejich problémech - na pastvinách žije jejich duše a srdce a ve městech zase ženy, alkohol a televize. Tak vznikají schizofrenici, ale rozhodně je to hodně obzory rozšiřující a zajímavé a pro každého, kdo se chce vydat pást soby do Ruska by to měla být studijní literatura.

plakát

Afričan (1983) 

Krásná africká příroda a často různé kousky biotopů, které bychom jinak neměli možnost vidět pro mě tenhle film nedokáží zachránit. Herecky to je standardní, Noiret svýho od společnosti oddělenýho podivína už taky jindy zahrál líp a ve spojení s nepříliš zábavným a nebo akčním dějem mě to dost nudilo. Dějově mi trochu připomněl druhý díl Bohové musí být šílení, jen nebyl tak zábavný, a už vůbec ztřeštěný. Komedii se tu prostě snažili vytvořit hlavně rozporem mezi exmanžely. Tenhle film neurazí, je to kvalitně odvedená práce, jenže to je všechno. Před těmi pětadvaceti lety mohl být opravdovým hitem, jenže dnes v záplavě toho všudypřítomného vulgárnějšího, estrádního či situačního humoru neobstojí. A ani tak dobrodružný Afričan není, protože aspoň pro mě, Noiret žádným akčním hrdinou nikdy nebyl. Vlastně se ani nedivím, že tuhle roli Belmondo položil, protože v té době si vybíral ještě opravdu dobrý projekty. Možná, kdybych Afričana viděl dávno, takže by se postupem času ve mně mohl k němu vyvinout citový nostalgický vztah, jenže bohužel nevyvinul.

plakát

Agent beze jména (1988) (seriál) 

Tenhle Bourne se mi líbil opravdu hodně a oproti jeho pozdějšímu zpracování téže předlohy je mnohem víc civilní a hlubší. Nejde tu jen o nějakou připitomělou akci bez něčeho víc, ale spíš o prokreslení charakterů a bezvýchodnosti situace hlavního hrdiny. Všecko tu navazuje a nic nevypadá jako prvoplánově řešený. Bourne není navíc člověk, který by tu zabíjel jen tak, bez nějaké viditelné námahy. Je to člověk jako my všichni, který neví co se děje a přestože má určité nějaké vědomosti a schopnosti odlišné od obvyklých, nemusí to ještě znamenat, že nějakým tajným agentem skutečně býval (o tom, jestli byl Bourne už není vůbec řeči). A taky až do posledních okamžiků filmu to vůbec není jasné. Tohle je prostě mnohem lepší špiónský drama, obsahující akci spíše okrajově, přestože ne zanedbatelně. Líbilo se mi mnohem víc, než ten novej a Richarda Chamberlaina mám rád, a vybrat ho sem byla skvělá volba.

plakát

Agent WC 40 (1996) 

Skvělá parodie, jedna z posledních dobrých parodií, které zatím byly natočeny. Spousta věcí je sice okoukaná odjinud (tím myslím i vtipné a parodizující scény), ale nijak to neubírá nakoukatelnosti. Prostě příjemný film.

plakát

Agent z Panamy (2001) 

Zvláštně nadsazený a občas až do absurdity zabíhající špionský snímek. Musím se přiznat, že i když jsem měl práci, kašlal jsem na to a koukal na telku, tak je tenhle film odlišnej od ostatního podobnýho špionážního filmu. Příběh je satirickou kritikou zahraniční politiky USA, stejně tak ale i americkýho snu o zbohatnutí a příležitosti všech, jen když ji chytí za pačesy. Obsazení je trošku parodický. Jamie-Lee je opět manželkou špiona, Brosnan je opět tajným agentem, ale oba trošičku jinak, než jsme zvyklí. Podle mě je ale nejlepší výkon Brendana Gleesona, jehož herecké vystoupení a troška ztmavení na vlasech a vousech mě tak zmátly, že až doteď jsem si vůbec nebyl jistej, že to je on. Je jen škoda, že toho absurdně satirickýho tu není víc. Takhle jako by to stálo na půli cesty. Škoda, no.

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

Spielberga v posledních letech moc nemusím, a není to jen kvůli jeho pitomým nerealistickým happyendům. Tenhle film je podle mě krásný příklad toho, jak SF vypadat nemá. Přetechnizované, pohádkové, pseudomorálně ukecané a příliš zdlouhavé. Nečekal jsem, že to bude nejlepší film všech dob, ale takhle hloupý pohádkový blábol jsem si představit nedokázal. Od Briana Aldisse jsem četl celkem dost knížek i povídek a tak vím, že tu pohádkovost si tam přidal nejspíš scénárista se spielbergem samotným. Aldiss píše dramatickou a přemýšlivou literaturu bez nějakých větších technických detailů či božských zásahů. Přestom á všechno promyšlený a přestože nedělá třeskuté konce, jeho vyvrcholení je vždycky inteligentním a logickým. Tady ale ne. A navíc se mi trošku nelíbilo jisté plýtvání hereckým materiálem. Naco mít ve filmu Robina Williamse, Bena Kingsleyho či Meryl Streep, když všechno, čeho se od nich dočkáme je hlas? Trikově se jedná samozřejmě o dobrou práci, ale za milion taky dostanu opravdové zlato, takže co? Nuda.

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

prostě srdcovka, co chcete víc? takový to jemný jiskření (hlavně intelektů) mezi mulderem a scullyovou mě vždycky totálně bralo. a první tři série hodně dobrý, pak už samozřejmě to šlo dolů, ale co by člověk po těch ubohejch scénáristech mohl chtít? a i později jsou některý díly docela dobrý.

plakát

Akta X - Film (1998) 

Jako epizoda ze seriálu, jen trochu delší, propracovanější a zábavnější. Jenže mi vadilo, že se jako jindy opět nic nevyřeší, Mulder žádný důkazy nezíská, Scullyová nic neuvidí a tak neuvěří, ONI si budou dělat dál, co se jim zlíbí a mimozemšťani budou dál volně lítat na naši planetu. Pravda, trochu jsem to zjednodušil, ale o tom to je. Film mohl být skvělým a nově zavánějícím parfémem, kdyby jím seriál skončil a nic dál už by nebylo. Pak by nebyli tvůrci tísněni rozměrem seriálu, ze kterýho prostě nemohli vybočit a museli se tak držet některých zaběhaných schémat. Je to škoda, protože i tak je to opravdu zábavný a napětím nabitý SF thriller.