Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moses Brody (James Franciscus) je nepříliš úspěšný americký novinář, který se právě přiživuje na záhadě zmizelého letounu Concorde, který se zřítil i s posádkou někam do moře. Po podivném telefonátu od své bývalé manželky Nicole, která nyní vlastní malou hospůdku na Antillách, přijíždí, aby se od ní dozvěděl více. Jenže zjišťuje, že Nicole byla pár hodin po jejich rozhovoru zavražděna a rozhodne se přijít její smrti na kloub. A zanedlouho potká letušku Jean Beneytonovou (Mimsy Farmer), jedinou přeživší ze ztraceného Concordu, který by se však měl podle všech známých zpráv nacházet úplně někde jinde...

První letadlo Concorde vzlétlo v březnu 1969 a nastolilo tak novou éru letecké osobní dopravy. Přes 60 metrů dlouhé s rozpětím křídel 25 metrů a rychlostí dosahující 2200 km/h dokázalo pojmout až 120 pasažérů a přes 95 tun paliva (aby ne při spotřebě 13 kg/1 km a doletu přes 7000 km). Jediným konkurentem Concorde byl ruský letoun Tupolev Tu-144, který byl ale hlučnější, pomalejší a s mnohem menším doletem, pročež ho brzy stáhli z provozu. Letadel Concorde bylo postaveno jenom 25 kusů, z nichž jsou nyní téměř všechna v některém z leteckým muzeí po světě. Dnes, po havárii Concorde v roce 2001 ve Francii již žádné letadlo tohoto typu nelétá. (monolog)

(více)

Recenze (61)

Akana 

všechny recenze uživatele

Tohle byl za normalizace jeden z těch mála západních thrillerů, které k nám železnou oponou proklouzly, protože vlastnily pas s nápisem "Nastavujeme zrcadlo prohnilému kapitalismu". Právě a jenom proto to byla tenkrát taková pecka, nebylo moc s čím srovnávat. S odstupem a střízlivě ale musím říct, že je to hodně nešikovně vystavěný mix dobrodružného a katastrofického filmu. Nemá napětí, zato dost logických facek. Hrdinové jsou ploché figury, herci druhá, třetí sorta. Zhruba ze stejného období pocházející a podobně laděný Kozoroh 1, k němuž jsem se nedávno taky vrátil, zestárl mnohem méně a na rozdíl od Aféry Concorde má pořád šťávu. Filtry dětství/mládí jsou ošidné a tenhle film je usvědčuje. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Italský dobrodružný film z karibské exotiky, kde hlavní hrdina vyšetřuje pád letadla concorde.  Ještě před třiceti lety to bylo hodnocené jako špičkové drama ve svém žánru a v socialistickém Československu na to asi chodili davy do kina a vyhrávalo to soutěže film na přání, ale viděno dneska ... ten pocit, kdy se člověk kouká na něco z pravěku je k nezaplacení. Dneska naprosto nepoužitelné, ikdyž ten nápad něco měl:  moře, sluníčko, potápění a vynález, který předběhl svou dobu, aby ho nová doba nechala vymazat ( nejen kvůli havárii z roku 2001, ale dneska by to neprošlo ani kvůli spotřebě ) ()

Reklama

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Pominu kvalitu v které jsem to viděl (nahrané na VHS z německé televize, následně postsynchronizovaně dodabované do češtiny a finálně vypáleno na DVD). Poprvé jsem tenhle film viděl v době, když imaginární film Harpuna nastavoval zrcadlo buržoazní společnosti. Ale i tak musím, říct, že obrazová kvalita je poměrně zdařilá, ale o tu v tomto filmu ani tak nešlo. Ani o efekty z dnešního pohledu branné s úsměvem. Hlavní podstatou je děj, který neztrácí na kvalitě ani proudem času. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám, že za minulého režimu to byl velmi populární film. A snad kvalitní. Napínavý děj, zlotřilí zloduchové, sem tam nějaký humor (když hlavní hrdina v bance omylem strážnému sebere pistoli). Jaktože se po tom naprosto slehla zem? Možná je to dobře, takhle si ho pamatuju jako skvělou věc, kdoví, co bych si o něm myslel dneska. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Žádný jiný film jsem v porevoluční éře tak "zoufale" nesháněl, jako právě tuhle skvělou akční podívanou, u které jsme za komunistů s dědou a babičkou pomalu ohlodávali napětím televizi (a to dávali Concorde každou chvíli, protože dost často ho zařazovali do tří filmů na přání- nepamatuju se, že by někdy hlasování nevyhrál). Ze svých dětských let už jsem si děj příliš nepamatoval, ale teď když jsem film konečně sehnal, musím říct, že je to fakt lahůdka. Nečekejte dokonalou akční podívanou typu Bournův mýtus, tohle jsou přeci jen sedmdesátá léta. I tak ale špička v krimi-katastrofických filmech a tentokrát není třeba nad hodnocením dlouho váhat. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 23. března 1979 v Itálii. Ve stejném roce vyšel také film Concorde - Letiště 1979 (1979), což je také film na téma Concorde v ohrožení. V obou filmech si zahrál herec Robert Kerman. (Marek06)

Související novinky

Zemřel režisér Ruggero Deodato

Zemřel režisér Ruggero Deodato

29.12.2022

V jednom z posledních dnů roku přichází smutné zprávy pro fanoušky evropské žánrové kinematografie, ve věku třiaosmdesáti let totiž v Římě zemřel kultovní italský režisér a scenárista Ruggero Deodato… (více)

Reklama

Reklama