Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (83)

plakát

Manhattan (1979) 

"Satira je dobrá věc, ale když jde o nacisty, baseballová pálka jde více k věci". FIlm plný krásné antiintelektuálně-intelektuální filosofie, která je přitom jen návdavkem k uchvacujícímu a přitom velmi pravdivému příběhu o vztazích. Jeden z nejlepších filmů Woodyho Allena, a to už je při obecně vysoko nastavené laťce co říci..

plakát

Tahle země není pro starý (2007) 

Coenové v podstatě točí většinu filmů o jednom - "malý" člověk se zaplete do věcí, které v konečném důsledku dalece přesahují jeho schopnost jakkoli se dostat ven. Není východisko, jen marná snaha jej najít. Tahle země není pro starý ten princip velmi umně roubuje na westernový základ a dává vzniknout atmosférickému a lehce snad i meditatvnímu výletu do světa, kde roli nehrají ani spravedlnost, ani morálka, ale nakonec ani peníze. Jenom násilí a síla potřebná k tomu, aby v sobě člověk našel dost odvahy a vyhnul se mu. A ani když ji člověk najde, neznamená to, že to přežije. Věřím, že tenhle film má zaděláno na to stát se klasikou i v kontextu Coenovské tvorby a stanout vedle jejich nejlepších kousků jako Zbytečná krutost, Fargo nebo Big Lebowski.

plakát

Přehlížený (2007) 

Strašný film plný totálních nedomyšleností. Párkrát jsem se upřímně zasmál, i když to asi tvůrci tohohle filmu asi nezamýšleli jako komedii. Pokud máte smysl pro perverzní humor a koukáte na pitomosti a bavíte se jejich nedomyšleností, tak se vám to možná bude líbit. Jinak rychle pryč

plakát

Bitva v Ardenách (1965) 

Já vím, historická věrnost zbraní i událostí je pochybná, ale pokud od toho abstrahujeme, máme vynikající válečný film. Báječný padouch v podání Roberta Shawa, uvědomělá americká verze Švejka Tellyho Savalase, velmi sugestivní kamera.. I po letech má ten film hodně do sebe a stojí za vidění.

plakát

Anglické jahody (2008) 

Názor imf můžu jen a jen podepsat. Ten film je dokonalý ve své snaze zprostředkovat divákovi pocit, že 21. srpen byla vlastně nuda. Nemluvě o takových věcech, že i potenciálně silné scény zabijí ryzí amaterismus (kluk vesele dýše, zatímco doktorka říká, že nedýchá, a nasazuje umělé dýchání, lokální bouřka nad mostem v Davli).

plakát

Taková normální holka (1999) 

Vypněte mozek a sledujte předvídatelně se odehrávající příběh plný klišé, ovšem velmi příjemně podaný a navíc s rozkošnou Rachael (přiznávám, ona svým charismatem přidává v mých očích filmu aspoň hvězdičku a půl). Ničeho víc se vám nedostane - hledáte li originalitu, výpoveď, drama, běžte jinam, tady nedostali zboží.

plakát

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967) 

Nejlepší Bondsong všech dob je právě v téhle časké parodii, která geniálně vystihuje všechny základní rysy bondovek, aniž by přitom přímo parafrázovala konkrétní scény. Kačer by klidně Bonda mohl hrát, a hlavní záporák je tak slizký, že by taky našel uplatnění. Hlavní deviza je ale bezesporu pan Foustka, český knedlík, který W4C přemůže svou pitomostí..

plakát

Jak jsem poznal vaši matku (2005) (seriál) 

Jako každý seriál, má tento svá slabší období (jako velká část třetí série, ale důvěru vkládám v to, že jde o projev nouze způsobený stávkou scénáristů - čtvrtá je zatím naštěstí mnohem lepší). Přesto jde o velmi invenční pojetí sitcomu o vztazích a o přátelství. Je to odvážné tvrzení, stavím zde ani ne čtyřsériový seriál proti mnohasériové legendě, ale v řadě ohledů jde o sofistikovanější seriál s inteligentnějším humorem než Přátelé. Trumfové eso je zde Barney, nejlepší seriálová postava od dob Takové normální rodinky. Arthritis five!

plakát

Kasandřin sen (2007) 

Evropské Woodyho období je pro mě nepochopitelnou záhadou. Stejně jako v případě Match Point je u tohohle filmu prakticky nemožné poznat kdo jej natočil, snad s výjimkou citu pro nezúčastněnou kameru a maximálně civilní herectví. Právě ta nezúčastněnost ale zachraňuje tuto jinak dosti předvídatelnou moralitku od toho, aby se stala řemeslně nesmírně kvalitně stvárněným příběhem pro středoškolské vysílání. Příběh je v zásadě obdobný, chtivost a okolnosti doženou hlavní hrdiny k vraždě. Přesto - osudovost, temnost, vášeň, které mě tak strhli v Match Pointu tady až bolestně scházejí, zde se klouže po povrchu. Vedle Match Pointu tu tak máme další neallenovský film od Woodyho Allena, se spoustou podobných rysů, a přesto tak nekonečně jiný, horší.. Škoda, jinak jde v každém ohledu o kvalitní produkt, u Woodyho už tradičně excelentně zrežírovaný i zahraný.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Filmy s dvojicí Nolan-Bale na mě dělají opakovaně zvláštní dojem. Stejně jako u Dokonalého triku, i zde musím říct, že film je skoro dokonalý, ale chybí mu něco navíc, můžeme to nazvat duch, kouzlo.. Užíval jsem si dokonale maniakálního Heatha Ledgera (byť bych jeho výkon až tak neglorifikoval jako někteří, je výborný a Oscara si určitě zaslouží) i výkony ostatních, které byť ne příliš, přece jen za Jokerem zaostávaly. Příběh byl náležitě spletitý a temný, kamera dokonalá. Těžko tomu filmu vytknout něco objektivně. Subjektivně mě ten film ale nechytil a nevyždímal, neměl jsem při odchodu pocit dokonalého zážitku, ale poctivé řemeslné práce. Nicméně v ekipě filmů, u nichž se reálně dá uvažovat o Oscarech, jde suverénně o nejlepší film, co jsem letos viděl.