Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Western
  • Dobrodružný

Recenze (577)

plakát

Wilsonov (2015) 

Upatlané, upocené, rádoby parodické, vcelku naprosto v křeči. Režisér by měl zůstat u reklam a videoklipů - to mu jde podstatně lépe. Tři sezóny v pekle byla zřejmě výjimka.

plakát

Po stopách staré Rusi (2013) (seriál) 

První díl o Petrohradu mne nijak nenadchl. Je jen málo prostoru věnováno jedinečné architektuře a památkám. Režisér se rozhodl ukázat Petrohrad přes portréty zajímavých povolání vybraných obyvatel města a tento pohled mě osobně nevyhovuje. Nepotřebuji se seznamovat 5 minut s kapitánem ledoborce odstraňující led z Něvy a s dalšími povoláními. Ano, město jsou také jeho lidé ale tady mi to přišlo, že architektura a památky jsou jen kulisou pro práci těchto vybraných profesí. U mne slabší průměr. Neurazí, ale ani nenadchne.

plakát

Rio Grande (1950) 

Řekl bych, že tato westernová zpěvohra s plukovními zpěváky značně vyčpěla těmi téměř sedmdesáti lety od natočení. Působí dnes jako selanka z červené knihovny s melodramatickou hudbou v symfonickém provedení, jak bylo tehdy zvykem. V ukazování chrabrých vojáků USA a rodinných hodnot jaksi vyšumělo to, že Indiáni právem bránili zemi svých předků, která jim byla bezohledně a surově ukradená.

plakát

Varieté (2010) 

Inu, slabý odvar Chicaga, ze kterého je značně opisováno. Jinak, ale celkem koukatelné.

plakát

Babička (1971) (TV film) 

Zaručeného úspěchu při převodu slavného literárního díla do filmové podoby docílíte, pokud toto dílo budete respektovat v jeho duchu. Přesně to režisér Moskalyk udělal a přidal ještě úctu a to, že měl tohle dílo Boženy Němcové opravdu rád. Poznám to, protože mám k Babičce silné pouto z dětství, kdy mi je maminka nejednou předčítala a pak jsem jej několikrát přečetl sám, když jsem to už uměl.

plakát

Svatba na bitevním poli (2008) 

Škoda komentáře, navíc tu už vše podstatné bylo napsáno. Alespoň kdyby se kostyméři podívali, jak opravdu vypadal pověstný klobouk Napoleona.

plakát

Mise na Mars (2000) 

Vypadá to jako 2001: Vesmírná odysea, ale Odysea to není! Vypadá to jako Blízká setkání třetího druhu, ale Blízká setkání to nejsou! Vypadá to ... ano pouze to vypadá a tváří se to jako... Co to tedy je? Slušné filmové řemeslo s rutinérsky dobře odvedenými hereckými výkony, ale umění to není! Neurazí to, ale ani nenadchne a všechno ostatní už tu bylo řečeno v jiných komentářích. Podruhé to vidět nemusím, kdežto ty jmenované spektákly ano a to i vícekrát.

plakát

Angelika (2013) 

Naprosto zbytečný film, takže je zbytečný i komentář.

plakát

Jih proti Severu (1939) 

Tak nevím, bezesporu se jednalo na svou dobu o vynikající adaptaci románu, což ukazuje ten věnec Oscarů. Mám ale pocit, že čas, těch dlouhých 78 let, zanechal na tomto díle značné jizvy dobového charakteru. Především dnes již herci mají jiný výrazový rejstřík - zde působí poněkud divadelně. Vyvinula se i filmová řeč. Výprava je vynikající i když ze zabrání do děje mne vytrhovaly ty zadní projekce, které u takto nákladného filmu nechápu. V té době už bylo možné se bez nich obejít. Kamera je jinak skvělá s dokonalou prací v barvě, což nebylo samozřejmostí. Nejvíc mi však vadí ta dobová macha, která si neuměla představit, že by téměř pod každým záběrem nezněla utahaná hudba. K celkově divadelnímu pojetí přispívá i způsob vsouvaného komentáře a to, že zásadní bitvy jsou komentovány a ne ukázány. Celkově z filmu čouhá především ateliérové zpracování.

plakát

Terapie láskou (2012) 

Je vždycky nesmírně těžké udržet tzv. Love Story v přijatelné poloze, aby nespadla do bohapustého kýče a že to Hollywood umí tam spadnout. Davidu O. Russellovi se podařilo tu hranu kýče nepřekročit. Možná to bylo předlohou a nebo tím, že si ke své režii napsal i scénář. Je vlastně jedno čím to bylo, povedlo se a nominace na 8 Oscarů to potvrdila. Jennifer Lawrence se mi líbí čím dál tím více a toho Oscara jí hodně přeju.