Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (3 046)

plakát

99 domovů (2014) 

Smutný poselství o tom, že makléř / poradce je častějc člověk, kterýmu jde předevšim o svoje dobro a pak někde v dáli (možná) o dobro klienta. Michael Shannon zahrál bezohlednýho psychopatickýho realiťáka dokonale a Andrew Garfield taky nebyl vůbec marnej. Dál se mi líbily dialogy, civilní atmosféra, příkladně vyhrocený scény (vystěhování) a určitá autentičnost snímku, kterou však trochu kazila absence větších morálních dilemat Dennisovi postavy, když měl začít pracovat pro Carvera. Prostě se mi nechtělo moc věřit, že by do tohohle businessu slušňák jako Dennis tak lehce zaplul a nakonec by si v něm tak liboval a sám vymýšlel různý ojebávky. Vzhledem k tomu mi pak zase příliš neseděl závěr. Jinak v podstatě bez výhrad, čtyři slabší hvězdy.

plakát

Gamer (2009) 

Pár scén ze "společnosti" mělo šmrnc (polonahý ženský samozřejmě fajn:)) a řikal jsem si, že mi stylem občas připomínaj Crank, aniž bych věděl, že jde o stejný tvůrce. Scény ze světa "zabijáků" mohly být super, jenže akce byla díky zběsilý kameře občas nepřehledná. Scény v reálnym světě pak nestály skoro za nic. Největšim nepřítelem pro leckoho nebude záporák nýbrž scénář. Samozřejmě v tomhle žánru neočekávám žádný dechberoucí příběhy, ale Gamer působí spíš jako přehlídka různorodejch scének, který se nedaří pořádně slepit dohromady a převládá chaos. Třetí slabá hvězda za Rkovej rating, soundtrack a pár slušnejch nápadů.

plakát

Blue Ruin (2013) 

Ani jedna postava nebyla pořádně sympatická, nějaký postavy byly spíš ujetý (Dwightův kámoš se zbraněma) a o hlavnim hrdinovi panuje po projekci víc otázek než odpovědí (Proč je na ulici? Jak vypadal jeho život před tim? Jakto, že je na "obyčejnýho" člověka poměrně bojeschopnej a nebojácnej? Co nějakej flashback toho, co se přesně před dvaceti lety stalo?). Ze začátku jsem dokázal občas ocenit zvláštní atmosféru, jenže potom začalo sílit znudění pomalym tempem vyprávění s minimem dialogů a bez větší gradace napětí. Divnej snímek, ve kterym si ale leckdo může evidentně najít něco zajímavýho (nic proti). Mě to však uplně minulo, dvě silnější hvězdy.

plakát

Memento (2000) 

Už svym celovečernim debutem zamířil Christopher Nolan mezi nejlepší režiséry a scénáristy "v jednom". Na Nolanovi si hodně cenim, že i když točí zamotanější příběh (viz Inception a jeho tři dějový úrovně), člověk se v příběhu v podstatě neztrácí. Scénář má super námět, kdy závěrečnej twist přichází díky zvolenýmu stylu vyprávění vlastně na začátku příběhu. A ještě lepší je, že i když se vypráví pozpátku, graduje napětí minimálně stejně, jako u kvalitního bijáku s klasickym stylem vyprávění. Uvítal bych však o něco víc akce a "černobílý" scény mě občas trochu nudily (jakkoliv byly pro příběh zásadní). Taky by moh leckdo namítnout, že pokud si Leonard pamatuje jen posledních pár minut (dejme tomu čtvrt hodiny), asi by se ve skutečnosti zacyklil neustálym studiem indicií (fotek, kérek i papírků bylo fakt dost), než by se odhadlal udělat další krok, ale i tak je ve svym jádru tenhle biják scénáristická lahůdka :) Nakonec teda pátou hvězdu nepřihodim, ale čtvrtou silnou hvězdu za hudbu, Guye Pearce a námět zkrátka dát musim.

plakát

Jan Palach (2018) 

Filmařský řemeslo solidní, faktograficky asi v pořádku, herecký obsazení fajn (Viktor Zavadil v roli Palacha válel). Asi nejvíc mě zaujala dobová atmosféra, na který se hodně podílela výprava a skvělý kulisy, kdy pražský ulice brázdily nejenom dobový auta, ale i tramvaje. Jen jsem v závěru postrádal ještě zmapování posledních dní Palachova života v nemocnici, reakce jeho blizkýho okolí na jeho čin a aspoň dovětek v podobě titulků, co jeho čin pro tehdejší společnost (i po dvaceti letech v roce 1989) znamenal. Souhlasim s názorem, že tenhle Sedláčkův výtvor funguje líp jako výpověď o tehdejší době než o Palachovi samotnym, tři silnější hvězdy.

plakát

Polibek draka (2001) 

Solidní (polo)evropská akční béčkárna. Hlavní devizou je nápaditá choreografická akce, se kterou se navíc moc nešetří. Potěšila taky výprava do Paříže nebo solidní hlavní záporák. Zábava byla natolik slušná, že člověk promine i příběh spoléhající se na náhody (setkání Liu s Jessicou), logický kiksy (proč si proboha záporák schovával kompromitující nahrávku u sebe a rovnou jí nezničil?) nebo velkou náklonnost, která za krátkou chvíli mezi hlavníma postavama vytvoří. Ale v béčkovym žánru samozřejmě nelze žádnej vypiplanej dramaturgickej majstrštyk nelze čekat. Za stylový zúčtování se záporákem a akci čtvrtá slabší hvězda.

plakát

Nebezpečná laskavost (2018) 

Filmu by prospěli rozhodnější tvůrci, který by si jasně řekli, jestli chtěj nakroutit odlehčenou černou komedii nebo vážnějc pojatej thriller. Tenhle koktejl uplně nevyšel a komediální prvky (převážně hlášky) díky svýmu divnýmu načasování do vážnějších scén příliš nefungovaly. Scénář měl však slušnej nápad, díky kterýmu se občas dařilo budovat napínavou atmosféru a s udrženim divákovi pozornosti neměl i přes svý neduhy zásadnější problém. Jen závěr byl na muj vkus zbytečně překombinovanej. Pokud by se šlo cestou mysteriozního thrilleru, mohla vzniknout velice sympatická žánrovka. Třetí slabší hvězda za Annu Kendrick s Blake Lively, atmosféru a hlavní námět.

plakát

Slzy slunce (2003) 

Jak už tu padlo, dá se biják brát jako akčňák s pokusem o dramatický pasáže nebo naopak. Já si zvolil první možnost a byl jsem spokojenej. Hlavně jsem rád, že se vzhledem k námětu v podobě udatnejch americkejch mariňáků zachraňujících nevinný lidi objevilo minimum patosu a hlavně neuvěřitelnejch nula procent patriotismu (žádný americký vlajky, vojenská hudba, americkej prezident, salutování apod.). Nějaký momenty a dialogy sice šustily papírem a postaraly se o klišoidní momenty (např. rozhovor plukovníka se svym týmem před závěrečnou akcí; "vyměknutí" plukovníka apod.), ale daly se zkousnout. Hned na začátku se jde bez větších okolků rovnou na záchranou misi. Pak se toho sice dobrou půlku stopáže moc akčního neděje, ale aspoň se člověk může kochat pěknou výpravou do džungle a pár napínavejch momentů se taky přece jenom objeví. Ve druhý půlce už Bruce se svym týmem odhoděj rukavičky a nastoupí slušná akce, naturalisticky pojatý násilí a všechno skončí akčnim finále ve velkym stylu. Za herecký obsazení v čele s Brucem, výpravu, Zimmerovu hudbu a vcelku nekompromisní finále čtvrtá slabší hvězda.

plakát

Stop (2007) (TV film) 

Je trochu smutný, když je TV film s úspornou stopáží i rozpočtem zábavnější a nápaditější než většina českejch celovečerních komedií. Ale jsem samozřejmě rád, že tenhle počin vzniknul a že jsem na něj jen čirou náhodou při všednim večeru na TV narazil. Jediný mínus jsou až často používaný písničky od Jandy. Jinak naprostá spokojenost - herci slušný, námět hodně nápaditej, příkladně vypointovanej (jak všechno do sebe na konci zapadne je radost sledovat - zkrátka každá předchozí scéna měla svuj smysl). Čtvrtá slabá hvězda za hravej scénář.

plakát

Gladiátor (2000) 

Historickej velkofilm jak má být. Dějepisně sice dost hapruje, protože je celej smyšlenej, ale pokud budu chtít znát fakta a dějiny, pustim si dokument a ne film, kterej má hlavně pobavit. Všechno ostatní je hodně fajn. Vypíchnout musim hlavně výpravu, hudbu nebo casting, kdy Russell Crowe s Joaquinem Phoenix představujou ukázkový protivníky (resp. dobráka a záporáka). Filmařský řemeslo je ve Scottovejch rukách samozřejmě radost sledovat (teda až na pár nikoliv efektních zpomalovaček). Uplně nejlepší je scénář, kterej i přes téměř tří hodinovou stopáž (extended verze) v podstatě nenudí a naopak potěší epickym příběhem, spoustou akce, funkčníma dialogama a sympatickym neklišoidnim závěrem.