Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (842)

plakát

Joshua Tree, 1951: A Portrait of James Dean (2012) 

Na filmu je nejkrásnější kamera, střih a vůbec vizuální stránka, která skutečně věrně napodobuje filmy 50. let - jak kontrastní černobílé noiry, tak instagramově barevné amatérské. Oproti tomu příběh je artově zmatečný a místy dost zdlouhavý. Fanouškům Jamese Deana nepřinese nic nového a neznalým zase nebude moc dávat smysl.

plakát

Swing Kids (1993) 

Swing je boží! Tenhle film je vystavěn na kontrastu předválečné německé kultury, v níž měla své místo americká hudba, filmy a kultura, s tou nacistickou, čistě německou a arizovanou. Film je hodně silný a pomocí pomalých záběrů a hudby z diváka mačká slzy od začátku (záběr na hitleráčka kterak mlátí saxofonistu v podstatě shrnuje celý námět). Swing Kids se natáčely v Praze, a tak má Hamburg přelomu 30: a 40. let známou atmosféru. To možná ještě přidává na síle.

plakát

Báječní muži s klikou (1978) 

Příliš mnoho vztahů a keců okolo oproti pohyblivým obrázkům a filmovému podnikání.

plakát

Kdo chce zabít Jessii? (1966) 

Olga Schoberová alias Jessie je v tomhle filmu nádherná - ztělesnění ženské krásy 60. let. Škoda, že jejího půvabu nevyužili ještě víc. Námět je totiž originální, pár nápadů (s bublinami) taky, ale potenciál tam byl mnohem větší.

plakát

X-Men: První třída (2011) 

Něco (víc retra?) tomu chybí, ale jinak je to přesně takový komiksový film, jaký jsem očekával. Už tam je marvelovský nadhled a humor, navíc téměř watchmenovská atmosféra blížícího se konce světa, kterou zde znázorňuje kubánská krize. Hrdinové jsou sympatičtí, superhrdinky krásné a uprostřed je bezvadná střihová sekvence během tréninku. Rozhodně jde o mnohem lepší uvedení do světa mutantů než Singerovy starší filmy.

plakát

X-Men 2 (2003) 

Šíleně přepálená stopáž - ty dvě hodiny mi kvůli neustálému opakování záběrů v mysli doktora X připadaly jako hodiny tři. A film se zaměřuje na zbytečně moc postav. Kdyby se film zaměřil na Wolverina, dopadlo by to mnohem lépe a já bych nemusel polovinu času přemýšlet, kdo je hodný, kdo je záporák a jak se kdo jmenuje. Podle mě by scénáři prospělo výrazné osekání. O nadhledu a humoru pozdějších marvelovských adaptací nemůže být řeč, bere se to hrozně vážně.

plakát

Hostitel (2013) 

Je pravda, že jsem knihu nečetl, ale film na mě působil jako splácanina všeho možného, jen aby to bylo cool. Nejhorší ale byly nevýrazné a nesympatické postavy.

plakát

X-Men (2000) 

Postavy jsou dost ploché, jako vystřižené podle nějakých komiksových schémat: nechybí hrdina, šílený vědátor, telepat ani krasotinka, jíž v bouři vlají vlasy. Na rozdíl od pozdějších marvelovských filmů tomu chybí jakýsi vtip a nadhled. Slabší průměr.

plakát

Jump street 21 (2012) 

Navzdory mé hluboké nenávisti vůči Jonahu Hillovi jsem se dobře bavil. Zásluhu na tom má výborný "debílek" Channing Tatum a hipster Dave Franco. Rozhodně nejde o hloupou slátaninu, má to nápad a chytrý scénář a poukazuje to na generační propast mezi těmi, kdo byli na střední v 90. letech a těmi, kdo tam jsou dnes.

plakát

Podfukáři (2013) 

Výborní herci, skvělá hudba, ale co ten příběh? Vždyť to je ještě zamotanější než Inception! Ačkoliv je ústřední čtveřice Jezdců trochu komunistická, musel jsem jim fandit už kvůli té show, kterou dokázali uspořádat. A že byli před policajty vždycky o krok napřed. Konec mimochodem dokazuje, že závěrečný zvrat nemusí vždycky film vylepšit.