Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Horor

Recenze (1 133)

plakát

Policejní odznak - Série 6 (2007) (série) 

Mno a opět se budu opakovat - další vrchol seriálu. Vrchol, který přijde jak už zmínil geklon; v polovině řady. Místo Citróna, je zde Hezoun jako posila a musím uznat, že i Julian, jakožto nový člen do zásahové jednotky, působí skvěle a bavil mě. Jediné mínus vidím v tom, že můj oblíbenec Ronnie shodil porost, ale to protože ta jeho slečna o které se zmíní... haha. Brutalitou se též rozhodně nešetří a Whitaker i v těch pár epizodách se stihne opět precizně vyznamenat. Shane dělá čím dál větší sračky a jeho herec, Goggins ho hraje tak precizně, že se mi z něj zvedá žaludek. Chiklis předvádí herecký koncert a zejména jeho výbuchy emocí, kdy se sesype, vyvolávají husí kůži. Čeká mě teď finále a tak nějak si myslím, že seriál teprve vytasí to nejlepší, což je absolutně nepředstavitelné když si uvědomím, na jaké úrovni se už nachází. Jedinou výtku vidím v tom, že vedlejší charaktery a jejich konflikty - zejména mezi Dutchem a Billingsem, působí lehce dětinsky.

plakát

Policejní odznak - Série 5 (2006) (série) 

Opět vrchol seriálu. Tentokrát díky charismatu Foresta Whitakera, kterej naprosto válí a působí autenticky. Chiklis vs. Whitaker je naprosté žrádlo a každá konfrontace nebezpečně napíná. Konec patří mezi nejvíce destruktivní co se týče emocí a totálně mě rozhodil. Je jedno, jak moc jsem to očekával, ta emocionální palice mi i tak způsobila újmu. Tam, kde pozvolna ledy tají v předchozích řadách, se to v páté řadě rozjede úplně nekompromisně. Shield prostě nemá žádnou slabinu, která by mi kazila zážitek. Unikátní zážitek, který ještě precizně rámuje špičková a realisticky-strategická akce.

plakát

Vyproštění (2020) 

No tak to byl ale zážitek vám povím. Extraction je pro mě osobně, nejlepší akční film od prvního Zátahu. Já to fakt napsal že jo? A stojím si za tím pořád. Důvod, proč hodnotím tak vysoko je ten, že akční scény JSOU inovativní a posunuli mojí laťku ohledně žánru. Skutečně zde platí "John Wick feat Raid", ale akce mi víc připomíná mojí oblíbenou akční hru, Splinter Cell: Blacklist. Vždyť i Chris má ten Karambit!!! Akční scény jsou naprosto fenomenální. Absolutní extra třída. Už během první bitky jsem si říkal, že koukám na něco výjimečného. Taková dravost, výbušnost z těch soubojů. TY VOLE. A minimum střihů, lehce rozklepaná kamera. Ta intenzita z akce, energie a neúsporná dynamika je hmatatelná. Je zde plno soubojů a při likvidaci toho poldy tím nožem, jsem normálně vyprskl slzy a pět minut v breku jsem řval "DÍKY BOŽE, TO JE TO NA CO ČEKÁM V AKČNÍM ŽÁNRU. KONEČNĚ!!!! KONEČNĚ STEALTH AKCE, TY VOLE JO!!!" Ještě pak jsem si dvakrát během filmu zabrečel, protože Chris toho žoldáka hraje suveréně. Sem tam solidní hláška, moc toho nenakecá, za to v akci je demoliční mašina, ALE POZOR. Schytává střelné, i řezné rány, zadejchává se, mění zásobníky, tlumič na zbrani, dělá šílený kaskadérský kousky úplně sám, během bitek vyprskne sliny a předvádí naprosto logickou skladbu chvatů. CO VÍC MŮŽU CHTÍT!!!? Režie Sama je bez jediné chybičky. Minimum střihů, energetická a kinetická kamera, fenomenální audiovizuál - ty vole, ten zvuk v tomhle filmu. Ta střelba trhala uši. Každá výměna zásobníku, pád, ruch města, cokoliv v tomhle filmu. Ten zvuk je maniakální, co se týče detailů. V malém cameu mě potěšil i David Harbour - a ačkoliv je film hodně předvídatelný a minimalistický, ohledně dialogů - to tempo fakt rve koule. Od prvního Raidu, akční film, u kterého jsem měl neuvěřitelný záchvaty nadšení. Vyčerpávající jízda až na dřeň. Těch pár chybiček a náhodiček v klidu odpustím, protože ty pozitiva kompletně deklasují to co mi vadilo. Jen je tu drobnost ohledně morálky, ale na mě ten film působil spíš jako videohra, než něco vyloženě uvěřitelného. Takovej konflikt má do reality fakt daleko :) Mno a samozřejmě, plno brutální, taktické střelby, Rko jako hovado, všude lítají explozivní i kouřové granáty, nadupané automobilové honičky a kaskadérský voloviny. Hodně štěstí do budoucna pro Sama a děkuju Chrisi za to, kolik si obětoval pro tuhle roli!!!

plakát

Cesta zpátky (2020) 

Gavin O'Connor se pro mě stává režijní jistotou. Naprosto civilní, uvěřitelné a dospělé. Nemá to žádné otravné, motivační kecy pořád dokola. Je to úplně normální film, s vynikajícím soundtrackem a fajn herci. Ben Affleck má specifické charisma, které vždy na své postavy aplikuje a jeho absolutní rozervanost mě trhala na kusy. Tu bolest, kterou měl v očích, přenesl na mě a to mu stačilo jen čumět smutně do kamery. Audiovizuál je peckovej, hlavně zvuk a i vizuál je takovej normální, nehraje se vůbec na efekty. Příjemné tempo taky potěší, a i když se jedná o velké klišé co se týče tohohle drama pojetí, tak se mi líbilo, že se zde určité problémy řeší tak trošku jinak, než zbytečně vyhroceným konfliktem. Přirozeně se hlavní postavě otvírají a zavírají dveře života a poslední záběr mě doslova nadchnul. Z těch scén, kdy Ben neustále chlastal, mi bylo fakt nevolno a depresivně, kdežto posledním záběrem mi film vykouzlil úsměv na tváři - konečně ten chlap si jde třeba jen zaházet míčem na koš, než jen opíjet svůj žal. Je i zde velký důraz na to, usmířit se s vlastníma démonama a stát se vlastním přítelem, pro takové témata mám vždy slabost. Několikrát jsem si pobrečel. Jediné co filmu tak nějak chybí, je že to fakt není ničím inovativní, takže člověk nemůže očekávat nic peprného, na efekt a nějakou nadstavbu. Říkám, působí to až chudě, tak nijak film nikam nespěchá a taky je to takové meditativní místama. Pěkný drama. A nejsem fanda basketu, ale zdejší zápasy když už nic, tak měli aspoň perfektní stadionovou atmosféru.

plakát

GTA 2 – The Movie (1999) 

Maslen působí jako cool cápek a je to taková, až zkrácená verze Zastav A Nepřežiješ. Adrenalinová, bez dialogů, skvělá hudba i akce. Dokázal bych si představit celovečerák takhle.

plakát

Bojovník (2019) (seriál) 

Přeci jen, mě Warrior trošku zklamal. Místama mi přišlo, že tvůrci nevěděli jak s danou látkou naložit, ale potěší plno herců z Banshee, Joe Taslim, který zde má hodně prostoru a i ten hlavní týpek není špatnej. Skvělé exteriéry, akorát zdejší mluva působí hodně nepřirozeně a místama na efekt. Akce je skvělá, trošku mi přeci jen chyběl větší tah na branku během soubojů, ale choreografie je precizní. Dost mimo mi přišla závěrečná hudba u každého dílu, to Banshee mělo vždy ukázkovej výběr písničky. Konec mě lehce přeci jen zklamal, čekal jsem dospělejší rozhodnutí, hlavní postavy, i když mám pocit, že má v plánu trošku tam ty základy rozervat a taky, že druhá série, pokud se jí tedy dočkáme, což doufám - nabídne daleko víc všeho v lepším provedení. Takovej edit; Myslím si, že jsem se nevyjádřil k akci tolik, jako to běžně dělám, takže - soubojů je dost, používají se řezné zbraně, choreografie je pestrá a bitky působí kontaktně. Jak Taslim, tak i hlavní týpek, jsou naprostý mašiny v bitkách a hlavně jejich dva fighty působí jako vrchol akčních scén. Místama mi však přišlo, že bitky nemaj takovou tu brutální destruktivitu, jako v Banshee, kde mě vyloženě unavoval každej chvat. Choreografie a architektura soubojů zde působí o proti Banshee, víc elegantně.

plakát

Policejní odznak - Série 4 (2005) (série) 

Čtvrtá série je plná změn - ale pro mě se jedná o absolutní vrchol seriálu, protože přirozeně se zde prolíná kontrast mezi třetí a čtvrtou řadou. Tam, kde předtím Vic šel klidně za hranu, se svým týmem, tak zde se dost krotí, protože toho má opravdu mnoho v sázce. A zatímco jeho kolega a nejlepší přítel s novým parťákem, se bortí samejma sračkama, je fajn vidět Vica trošku z jiného úhlu pohledu. Ale není pravdou, že úplně polevil. Jen jeho nejlepší kámoš dělá větší svinstva, takže v tom kontrastu se zdá, že Vic je andílek o proti němu. Některé epizody mě šokovali tím, jak to skončilo. Fenomenální akční scény, kterých je zde plno. A když se dá Strike team opět dohromady, tak není nouze ani o skvělej humor, hlášky a působí to jako nekompromisní adventura, napříč prohnilému LA. Byl jsem s klukama v tom autě, bavil se s nimi když měli super hlášky a kecalo se o ženských. Miluju tuhle partičku, vlastně je to dost možná moje nejoblíbenější seriálová parta, sakra. Novej záporák v podobě Mitchella, je dost možná nejlepší antagonista ZATÍM. Nová šéfová je super a též nepůsobí lineárně. Královsky jsem se bavil u každého momentu a slovo drama zde působí jako exemplární příklad toho, JAK se to má v praxi dělat. Shield je naprostá řezničina, chlapská a dospělá jízda bez sebemenší chybičky. Režie je víc, než fenomenální. Tady fakt nemám slov.

plakát

Policejní odznak - Série 3 (2004) (série) 

Jak kolega geklon pode mnou perfektně strhnul, čím tahle třetí série disponuje, tak se mi hůř bude mluvit o něčem, aniž bych vyzradil spoilery. Ale to čím, si prochází hlavní postavy, sakra. Myslím si, že i Banshee mi o proti Shield přijde už lehce pohádkové, protože tady to všechno vypadá až...kurevsky autenticky, dokumentárně a nekompromisně syrově. Tady člověk cítí tu váhu toho materiálu a umím si představit, že by to takhle i v realitě mohlo vypadat. Shawn Ryan je absolutní génius a z Ronnieho se stává pomalu moje nejoblíbenější postava spolu s Dutchem. Perfektně vyhrocený závěr.

plakát

Policejní odznak - Série 2 (2003) (série) 

Tahle série se motá kolem heistu, na Arménský prachy a taky se ta dějová linka tak nějak rozlévá po zbytku seriálu. Alespoň si to myslím já, že to tak bude. Krom toho, že druhá série si udržuje opravdu konzistentní úroveň, vůbec nepůsobí zesláble o proti té první a sem tam je to říznuté skvělou akční scénou. Plno vedlejších charakterů se pečlivě vykresluje a jejich herci odvádí absolutní maximum. Shield má sice určitou šablonu, dle které jede (mikro případy pro dvojici detektivů + války gangů) ale má i tunu mikro-zápletek a prvků, jako pozadí kolem Strike týmu, anebo osobní problémy s čímkoliv, čím si vedlejší postavy prochází. Je to nadopované zábavným a opravdu dramatickým obsahem.

plakát

You're Next (2011) odpad!

Další filmové dno a opět, jeden z nejhorších filmů co jsem kdy viděl. Dialogy totální otřes, herci.. no... jednodimenzionální mimiky, scénář psal někdo, kdo rozhodně neumí používat mozek a ani Wingard se nevytáhl se solidní režií. Kdybych tu měl rozebrat jednotlivé scény a jejich absolutní nelogiku, tak bych z toho mohl vytvořit i desetistránkovou knížku. V první řadě od HORORU chci HOROROVOU atmosféru. Vysvětlí mi někdo do zpráv a diskuzí, co je na tom nepochopitelného? K čemu mi je plno krve, brutalit a gore, když to jednak postrádá absolutní logiku, onak je každá scéna předvídatelná, pomocí nervozních tónů a jump-scarů a do třetice, ty dialogy. Jako představte si to, že vašeho příbuzného někdo trefí šípem do zad a vy se ještě s tím idiotem budete dohadovat o tom, jak moc jste tlustý. Já fakt nechápu, co to má znázorňovat. Nějakou multidimensionální pointu, abstraktní nadstavbu, nebo hybrid více žánrů najednou? Ať to nazveme čímkoliv, tenhle film je ukázka v praxi toho, jak se to nemá dělat. You're Next je na stejným dnu jako It Follows a ta scéna v koupelně, kdy má týpek v masce zapíchlou ruku a ze vteřiny na vteřinu přestane ječet a zmizí jak pán, mě totálně rozesmála a třískal jsem smíchem do stolu. Bravo.