Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (181)

plakát

Lebka (2007) (TV film) 

Pochopil jsem, že po celkem dlouhém čase udělali lékaři v Polsku analýzu DNA pozůstalého a porovnali s lebkou a zjistili komu patří. Nic víc, nic míň. Opět otřesné rychlé záběry kamery - nechápu proč?! Přečtu si vše co ke Katyni vyšlo, z dokumentů zatím příliš moudrý nejsem. Základní je, zda spáchali vraždy Rusové či Němci! Zajímá mě i kniha M. Boráka.

plakát

Zločin jménem Katyň (2006) (TV film) 

Od dokumentu jsem očekával daleko více. Ruský novinář sepsal svou knihu o Katyni na základě oral history, pokud jsem správně pochopil. Z písemných pramenů není čteno nic. Borák hovoří o dvou skupinách, které v Katyni exhumovali těla zavražděných. O jejích výsledcích detailně není v dokumentu ani zmínka. Zajímavé je, že řada z doktorů záhadně po vyšetřování zmizela. Pokud tajné služby na Západě o všem věděly, proč pan Borák nevytáhne na kameru jeden dokument, který to potvrzuje?! Překlad do češtiny resp. titulky jsou sem tam nepřesné. Hudba a rychlé přebíhání kamery jsou otřesné. Co s pochybnostmi, které vyslovila druhá strana. Zbraně nebyly ruské resp. sovětské výroby, provazy, kterými byly svázány oběti nepocházely z SSSR, poblíž byl dětský tábor apod. Pokud by zločin spáchala sovětská strana, byl by dokonale zinscenován a naplánován. Teorie o likvidaci polské elity mi nepřipadá věrohodná. Přece v Polsku nežilo pouze 25000 lékařů, úředníků apod. Mimochodem údaje o počtu zavražděných se také dost rozcházejí. Navíc se v dokumentu spojuje Katyň s jinými dvěma místy. Asi by to chtělo větší stopáž a více profesionality. Škoda, že kniha ruského autora nevyšla v ČR - za to zde vyšla kniha německého autora a Paula Allena. Z druhé strany (ta co se domnívá, že vyníkem byla německá strana) - Jiří Šifrin, Grover Furr... Chystám se přečíst vše a pak uvidím. Furr má vyjít u bratrů Slováků. Celkově mě prostě dokument nepřesvědčil. Když paní mluvila o návštěvě kartářky či spiritistů... Pouze jeden dovětek - škoda, že se u nás nevydává ruská literatura v překladu.

plakát

Dámský gambit (2020) (seriál) 

Šachy jsou hrou králů, ale i královen. V dnešní době, kdy se stále točí zejména seriály o každodennosti tj. Ordinace v růžové zahradě, Ulice apod. a předkládá se to lidem po osmihodinové šichtě jako tzv. lidová kultura vznikl seriál, který má pouze jediný nedostatek. Příliš vehementně chce lidstvu namluvit, že Bobby Fischer byl žena :) Hlavní aktérka hraje svou roli naprosto skvěle a navrhnul bych ji klidně na oskárka. To samé platí i o vedlejších rolích namistrovaných hráčů amíků a disciplinovaných sovětských hráčích. Film vystihuje obrovské přednosti i úskalí šachové hry tím nejlepším způsobem. Hodně velmistrů skončilo v blázinci nebo od něj bylo jen krůček. Řada z mistrů skončila u skleničky chlastu. Jinak mě mile překvapila nestrannost hlavní protagonistky, když měla rozhodovat, zda dá přednost politické agitce nebo šachu a jejímu kulturnímu étosu. Rovněž je krásně ukázána paralela mezi kulturou Západu a Sovětského svazu. Hodně scén je snadno předvídatelných, přesto příjemně koukatelných. Osobně hodnotím jako nejlepší seriál, který jsem zatím za tento rok shlédnul a všem doporučuji. A koukejte hrát šach, protože to stojí za to!!! :) Pravdou je, že mé chabé znalosti si vybavují pouze jednu schopnější hráčku šachu v minulosti a tou je Věra Menčíková, ale v dnešní emancipační době jich je jistě mnohem více, jen nefigurují zatím na špici.

plakát

Dubček (2018) 

Velké zklamání!!! Čekal jsem živitopisný film od dětství po tragický konec a ne politickou historicky nepřesnou a málo věrohodnou agitku. Některé postavy nepřiměřeně adorovány (Dubček, Kriegel) a jiné naprosto zatracovány (Svoboda). Celý film je pouze o událostech 60. let zejména srpna. Hodně slabé i na dnešní poměry. Dubček byl zajímavá historická postava a zasloužil by si daleko více než tuto rychlokvašku.

plakát

Vlastníci (2019) 

Nejlepší tuzemský film 2019 !!! Dobrý, nápaditý a po dlouhé době konečně v domácí filmografii vypilovaný scénář, vtipné dialogy skvělých herců a kvalitní hudba k tomu. Na malém prostoru velké divadlo!

plakát

Deštivý den v New Yorku (2019) 

Moje hodnocení je naprosto neobjektivní, protože jsem fanouškem Allenových filmů a jeho humoru! Takže se komentářem a hodnocením nikdo neřiďte a podívejte se na film spíše ze zvědavosti. Woody Allen prohlásil, že každý rok až do sta let svého věku by rád natočil jeden film. Zatím se mu to celkem daří. Myslím, že jeho poslední počiny sice nedosahují kvalit jeho vrcholových děl, ale na oddych a relax je to stále velice slušná podívaná. Posledními snímky skládá hold oblíbeným městům Římu, Barceloně, Paříži a nyní New Yorku. Do každého z filmů obsazuje Woody mladé dle mého názoru talentované herce, kteří mají divákovi svými výkony co říci. Hudba je fantastická jako vždy - JAZZ. V tomto filmu si zaspívá u piana hlavní herec a vůbec není špatný. Film splňuje vše co se od něj čeká - romantický a komediální. Jediné co je trošičku odpuzující je vysoká kasta všech účastněných ve filmu. Pro chudého Čecháčka, který by neměl na život v New Yorku ani na měsíc je to minimálně divné. Myslím, že tím jsou poslední filmy Allena společné. Spíše je to hold architektuře a celkovému geniu loci míst resp. měst.

plakát

Přemluv bábu (2010) odpad!

Páni Zelenka a Mádl a slečna Issová jsou tímto počinem na naprostém dně!!! Ubohost, sprostota, nesoudnost, neznalost, hloupost a nejvyšší míra kreténismu spojila tyto tři žalostné kreatury, aby vytvořily takový propagandistický paskvil!!! Raději by tyto kreaturky šoubisnisu měly tvořit v USA, kde 40 milionů lidí žije na potravinových poukázkách a sociální bydlení znamená kriminál. To je vrchol neoliberálního divokého, pravicového ničím neregulovaného kapitalismu. Pokud někdo z níže uvedených zmiňuje případ Řecka, tak mu doporučím knihu Řecká tragédie. Ať si nejdříve prostuduje fakta a neťápe propagandistické nesmysly přejaté ovčími smysly z TV a rozhlasu případně Blesku.

plakát

Vražda ing. Čerta (1970) 

Tak nevím, pochopil jsem sice co autorka chtěla říci, ale jako celek to s takovým obsazením je téměř katastrofa.

plakát

Gottwald (1986) (seriál) 

Z pětidílného seriálu mi přijdou kvalitnější první díly. Štěpnička je příšerně nalíčený. Historicky je celý cyklus velice sporný zejména poslední únorový díl. Řada debat např. mezi Vojtou a Edvardem Benešem musí být postavena pouze na pamětech. Stejně tak mnoho dalších diskusí. Paměti jsou sporný pramen. Většina aktérů února se v pamětech snaží své politické chyby a selhání hodit na Beneše - Ripka, Drtina atp. atd. V dílech o bolševizaci strany, hosp. krizi a Mnichovu jsou rozhodně zajímavé momenty - např. sjezd komunistů, bodnutí Gottwalda četníkem při jedné stávce, snaha o jednotný postup při obraně republiky za mnichovské krize. Zajímavé by bylo natočit seriál od začátků Gottwaldova života do jeho smrti. Chápu, proč tomu tak v roce 1986 nemohlo být. Z herců jsem si všiml Dejdara, jak roznáší noviny a po upozornění i Míši Dolinové, kteří opanovali televizní obrazovky i po roce 1989. Jen se divím, že si roli nedala Jiřina Bohdalová. Pozoruhodný je i kulturní manifest, který podepsala velká část kulturní scény v roce 1948 - např. Werich. Řada herců hraje své role velice dobře - Karlík Šrámka - Beneš kancléře Smutného namátkou.