Reklama

Reklama

Gottwald

(seriál)
Československo, 1986, 8 h 32 min (Minutáž: 84–123 min)

Scénář:

Jaroslav Matějka

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Jiří Štěpnička, Jan Teplý st., Ladislav Lakomý, František Řehák, Ilja Prachař, Jiří Holý, Otakar Brousek st., Vladimír Ráž, Michal Dočolomanský, Václav Mareš, Josef Langmiler (více)
(další profese)

Epizody(5)

Pětidílný seriál podle scénáře Jaroslava Matějky o vůdci československého proletariátu je dramatickou rekonstrukcí života a zápasu dělnické třídy v letech 1928-1948, kdy osobnost K. Gottwalda v čele KSČ dovedla dějinný zápas k vítěznému završení. Seriál byl připraven k 90. výročí narození Klementa Gottwalda, představuje také celou řadu významných postav našich dějin. (woody)

(více)

Recenze (125)

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Klement Gottwald sa narodil ako nemanželský synek chudobnej dedinčanke Márii Gottwaldovej. V dospelosti sa z neho stal oduševnelý, zarputilý komunista. V roku 1948, keď KSČ samozvane prebrala moc v povojnovom Československu, bol menovaný do funkcie prezidenta. Jeho pôsobenie v úlohe najvyššieho predstaviteľa totalitného štátu je poznačené krvou mnohých politických oponentov. Vykonštruované súdne procesy, stovky rozsudkov smrti, tisíce doživotných alebo dlhoročných trestov, pracovné tábory s neľudskými podmienkami. Tvrdá normalizácia celej spoločnosti. Atmosféra strachu a temna. Nepriečilo ma mu urobiť ani radikálnu čistku v radoch svojich najbližších spolupracovníkov. Bol to bezcitný, despotický pajác, ktorý precízne a s radosťou plnil veškeré príkazy všemocných súdruhov z Moskvy. Verný, poslušný Stalinov pes. Navyše to bol alkoholik nakazený syfilsom. Taký bol náš prvý robotnícky prezident. Tento televízny seriál, čo o ňom natočili v roku 1986, je len úbohá fraška, ktorá ho doslova glorifikuje. Hnus, propaganda, klamstvo, odpad! ()

MikO_NR_1909 odpad!

všechny recenze uživatele

Mňa ako kritického ironistu fascinuje samoľúbosť a sláva ľudí, ktorí majú toho najviac na rováši a miesto toho aby im boli zmazané všetky existujúce i neexistujúce historické záznamy ako napr. tejto morálne VEĽKEJ NULY, opilec, hajzel a neviem čo ešte všetko, tak tu na je snáď ešte vykreslený ako mesiáš :-). To je vše súdruzi! ()

Reklama

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

SÓDRUZI! VŠECHNO, CO BYLO POTŘEBA, UŽ TADY ŘEKLI SÓDRUZI! A co u? Ne, teď vážně, proč asi chybí "dějiny" po únoru 1948, to už by nebyla ta správná prdel. Z "úprav" mě nejvíce dostala ta, která se týkala Gottwaldova opileckého parlamentního projevu v roce 1929 o tom, jak bolševici umí zakroutit krkem. No nic, jdu zvracet. ()

Hans. 

všechny recenze uživatele

Opravdu jenom ze zvědavosti jsem se na to musel podívat. A že se z tohoto ,,veledíla" dá ale dovědět zajímavejch věcí... Netušil jsem, že i v roce 1986 mohl někdo natočit takovou prolhanou frašku. Bejt Sokolovským tak doteď chodim kanálama, ten si musel u soudruhů nehorázně šplhnout, když zobrazí Gottwalda jako největšího trpitele a hrdinu, kterej se nikdy nevzdá a jde za svým. Kam se na něj hrabe Ježíš... Štěpničková se musí ještě teď převalovat v hrobě jestli tohle vidí... S hodnocením počkám až s vypětím všech sil dokoukám všechny díly i když silně pochybuju, že svůj názor změním. 19.8. Jedna hvězda z lítosti všichni herci tam přece jenom nejsou jen trapný figurky. ()

#47 odpad!

všechny recenze uživatele

Některé filmy jsou špatně natočené nebo zahrané, ale hodnotím je takzvaně srdcem, takže jim dám lepší hodnocení než si zaslouží, tento seriál naopak není špatně natočen, ale pokud hodnotím srdcem nemůžu dát něco jiného než odpad. Je to totiž ničím neředěná ryzí propaganda, která samozřejmě překrucuje fakta a staví odpůrce Gottwaldovy politiky záměrně do negativního světla (prvrorepubliková policie, členové jiných stran nebo odpůrci bolševizace z řad KSČ). Samozřejmě, že když se na to dívá ortodoxní antikomunista, jako jsem já, začne okamžitě "fandit" takzvaným záporákům, podobně jako třeba v některých dílech Majora Zemana, třeba se mi velice líbila myšlenka, kterou v prvním díle vyslovil prezident Masaryk : "Poslal bych všechny komunisty na Podkarpatskou rus, ať si vyzkouší jak ten socialismus bude fungovat". _____Pokud jde o Jiřího Štěpničku, domnívám se že prostě dostal roli, která nešla odmítnout, nedovedu si představit že by některý herec byl takový frajer (nebo spíš hazardér), že by odmítl roli K. Gottwalda, to bych viděl minimálně na rozvracení republiky ne-li vlastizradu. Takže Štěpnička to tedy s velkým sebezapřením zahrál a vzpomíná na to nerad dodnes.____Další věc, která ale s tímto seriálem souvisí a nejen s ním (Rodáci, Okres na severu, Inženýrská Odyssea, Muž na radnici a další) je to, že se po revoluci dostaly takzvaně do trezoru, což mě samozřejmě mrzí, protože přeci nechceme být "jako oni", podle mého názoru by nebylo špatné tyto seriály znovu reprízovat, klidně někdy v noci na ČT2 a s doprovodným dokumentem - "jak to bylo doopravdy", je mi jasné že by to opět vzbudilo vlnu nevole jako při prvním porevolučním opakováním Majora Zemana, ale jak má mladá generace něco odsoudit, když nemá možnost se na to podívat, analyzovat a také následně o tom diskutovat. Podle mě si žádný film nebo seriál v demokratickém státě nezaslouží ležet v trezoru a pokud se budeme k nepohodlným snímkům chovat jako teď, máme ke skutečné svobodě a zavrhnutí cenzury stále daleko. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (13)

  • Původním scenáristou seriálu měl být Jiří Hubač, ten ale tlaku odolal, dokonce mu dovezli z archivu KSČ spoustu dokumentů, ale on je vrátil. Věděl, že o tomhle člověku psát nechce a riskoval, že bude potrestán, což se stalo. Jako dramaturg v Československé televizi skončil a musel odejít na „volnou nohu“. (sator)
  • Ve scéně, kdy je vyhlášena všeobecná mobilizace a vojáci rukují ke svým útvarům, zpívají za pochodu píseň „U našich kasáren“. (majky19)

Související novinky

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama