Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (41)

1066: Historie psaná krví

1066: Historie psaná krví (2009) (seriál)

Bitva u Hastingsu, ve které se rozhodovalo o budoucnosti Anglie, se odehrála na Senlackém vrchu 14. října 1066. V bitvě padlo asi 3 000 Normanů a jejich spojenců a asi 5 000 Anglosasů, včetně krále Harolda II. Godwinsona.

Akta X - Film

Akta X - Film (1998)

Když Mulder zjistí, že v baru nefunguje záchod, musí si odskočit ven. Se slastným pocitem si pak uleví na plakát k filmu Den nezávislosti.

Amelia

Amelia (2009)

V roce 2010 byly nalezeny na atolu Nikumaroro fragmenty kostí, které zřejmě patřily Amelii Earhartové a jejímu navigátorovi Fredu Noonanovi. Je pravděpodobné, že zde nějakou dobu žili, než zemřeli (zřejmě na dehydrataci).

Amelia

Amelia (2009)

Amelia Earhartová přeletěla Atlantik poprvé 17. června 1928, tentokrát ještě v roli cestující. 20.–21. května 1932 to už zvládla jako pilotka. Na osudný let kolem světa odstartovala 1. června 1937. Pohřešovaná je od 2. července 1937.

Bitva o Midway

Bitva o Midway (1976)

Bitva o Midway trvala od 3. do 7. června 1942. Japonci zde ztratili všechny čtyři letadlové lodě, zatímco Američané přišli jen o jednu. Bitva o Midway znamenala obrat ve válce v Pacifiku.

Doktor Živago

Doktor Živago (1965)

Ruský spisovatel Boris Leonidovič Pasternak byl po vydání románu „Doktor Živago“ vyloučen ze svazu spisovatelů a dokonce mu hrozilo odebrání sovětského občanství a deportace na Sibiř. Když mu pak byla v roce 1958 udělena Nobelova cena, na nátlak státních orgánů ji odmítl.

Francouzská revoluce

Francouzská revoluce (1989) (TV film)

Počet obětí teroru, který rozpoutal Maximilien Robespierre, není přesně znám, protože většina záznamů se do dnešních dnů nedochovala. Mnozí odborníci se ovšem shodují na tom, že pod gilotinou mohlo skončit až o 40 000 lidí.

Gang v útoku

Gang v útoku (2006)

Kouč Sean Porter, kterého ve filmu ztvárnil Dwayne Johnson, byl ve skutečnosti běloch.

Hačikó - příběh psa

Hačikó - příběh psa (2009)

Skutečný Hačikó se stal v Japonsku natolik populárním, že se na něj přijely podívat miliony lidí. V den, kdy zemřel, byl v celém Japonsku vyhlášen státní smutek. Psíkovi postavili přímo na nádraží v Šibuja sochu, která zde stojí dodnes.

Hačikó - příběh psa

Hačikó - příběh psa (2009)

Hačikó čekal na nádraží na svého pána až do své smrti v roce 1934, tedy bezmála deset let ...

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše (2009)

Podporučíci císařské armády Takeši Noda a Tošiaki Mukai spolu soutěžili o to, kdo z nich zabije víc čínských civilistů. O tomto "sportovním" klání denně informovala japonská média, včetně jejich fotek s usekanými hlavami obětí. Každý měl na svém kontě přes sto obětí. Po válce byli zastřeleni popravčí četou.

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše (2009)

Po konci 2. světové války Spojenci popravili osoby zodpovědné za Nankingský masakr. Byli to generál Iwane Macui a generálporučík Hisao Tani. Ostatní trestu unikli.

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše (2009)

Japonsko se dodnes nedokázalo k Nankingskému masakru postavit čelem a převzít za něj odpovědnost, jako to udělalo Německo po 2. světové válce. Někteří japonští autoři tvrdí, že obětí bylo "jen" 3 000, jiní dokonce tvrdí, že je to výmysl.

Já, Don Giovanni

Já, Don Giovanni (2009)

Opera Don Giovanni měla premiéru v tehdejším Nosticově divadle v Praze 29. října 1787.

Kluci jsou zpět

Kluci jsou zpět (2009)

Ve scéně, kdy Harry (George MacKay) s Artiem (Nicholas McAnulty) sledují televizi, vysílají australský horor Krvavá laguna (2007).

Královna Viktorie

Královna Viktorie (2009)

Smrt prince Alberta Viktorií silně otřásla a až do své vlastní smrti se s touto ztrátou nedokázala plně vyrovnat. Začala se vyhýbat veřejnému životu a na princovu památku nosila po zbytek života černé šaty.

Reklama