Reklama

Reklama

John Rabe - Ctihodný občan Třetí Říše

  • Francie John Rabe (více)
Trailer

Píše se rok 1937. Obchodník John Rabe žije již téměř 30 let se svou ženou Dorou v Nankingu, hlavním městě Číny, kde vede pobočku společnosti Siemens. Jen s těžkým srdcem se chystá předat vedení do rukou svého nástupce a ještě hůře se bude z milovaného místa vracet do Berlína. Během rozlučkové oslavy konané na jeho počest se ale na Nanking sesypou bomby z japonských letadel. Rabe v nastalé panice nechává otevřít brány společnosti a nabízí úkryt rodinám svých zaměstnanců. Přestože je jako německý občan spíše spojencem Japonců, neváhá, ruší svůj odlet do Německa a pouští se do jedné z největších záchranných akcí, během které se mu podaří před japonskou brutalitou zachránit stovky tisíc lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

verbal 

všechny recenze uživatele

Po Šindlerově hlístu a eskapádách sýra Wintona tu máme dalšího, náhle se vynořivšího, podivného mesiáše, který tentokrát brání v redukci čínské populační exploze Japoncům. Zachránil jich prý 250 000! A dle glorifikační dramatizace všechno sám, těmahle rukama. Kdo ví, možná jen díky němu si teď mohu ve svém oblíbeném bistru pochutnávat na pekingské kachně. Patetická fňukpohádka, která ani trošičku nezkresluje historická fuckta a já ani chvíli nezapochyboval, že takhle to skutečně bylo. Jen jsem čekal, že na konci filmu jako bonus ještě zachrání Willyho! Odteď si kupuji všechny elektrospotřebiče výhradně od Siemensu, protože je to milá, starostlivá firma s humánním managementem! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Šlechtic musí vládnout prostému lidu, chytrý musí vést prostomyslné..... Osud tomu tak chtěl, že oddaný pracovník Siemensu a národní socialista John Rabe se stal kapitánem, který odmítl opustit loď. Potápějící se. (Přeberte si to jak chcete.) Film o pobočce O.Schindlera v Číně klade důraz na zvěrstva japonské armády, má výbornou atmosféru (je prokládán dokumentárními záběry) a herecké obsazení. Také války je tu víc, než bych čekal (ale Spielberg je jiná liga). Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Že může nastat okamžik, kdy si přejete, aby nebombardovali esesáckou vlajku. 2.) Ve filmu se mluví čínsky, japonsky, německy, anglicky a všichni si rozumějí. 3.) Mám rád filmy z 2.světové války. 4.) Zajímá mě, jak vypadala japonská invaze do Číny. 5.) Zjistím, jak se fasuje teplá polívka na japonský způsob a kdo vyhrál soutěž v sekání hlav. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Film je v podstatě o tomto? ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

O nankingském masakru jsem viděla čínský film z r. 1999 Nanjing! Nanjing! Viděla jsem o něm i pár dokumentů, včetně výpovědí očitých svědků/svědkyň. Nechápu výsměch autorům tohoto filmu a snad i Johnu Rabemu od zdejších komentátorů. Ve slavném Schindlerově seznamu hovoří židé: "Kdo zachrání jediný život, zachránil celý svět." A že tento film nemá takové promo a popularitu jako Spilbergův, není vinou Rabeho ani těch, které zachránil. A není to ani důvod, abych Gallenbergerově dílu nedala plný počet. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

O Nankingském masakru jsem do tohoto filmu nevěděla vůbec nic...teď už vím a jsem za to ráda, protože tento smutný a drastický příběh na mě svým způsobem zapůsobil i víc než Schindlerův seznam. Ulrich Tukur zahrál německého nacionalistu Johna Rabeho, který přes všechny hrůzy kolem sebe přece jenom ještě choval naději ve své ideály (dopis Hitlerovi), úžasně a jeho postava byla plná lidskosti i jakési naivity a tvrdosti. Steve Buscemi ve vedlejší roli zaujal především svéráznou interpretací písně "Hitler has got just one ball". Kameraman dokázal všechny ztvárněné hrůzy zachytit i poeticky - např. scéna se stínáním hlav nebo přechody z černobílých obrazů do barevných. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Masakr v čínském Nankingu resp.jeho obsazení japonskou armádou bylo počáteční fází 2.světové války v Asii. A John Rabe, papírově nacista a šéf místního Siemensu, byl čestný chlap, který se postaral o ochranu nejen svých zaměstnanců, ale i dalších stovek tisíc Číňanů v jím vytvořené bezpečné zóně chráněné pod vlajkou s hákovým křížem. A o tom je tento film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (13)

  • Keď sa John Rabe objíma so svojou manželkou na konci filmu, môžeme si všimnúť, že v jednom zábere má žena v pravej ruke kabelku, ale v nasledujúcich záberoch už ju nemá. (Johnny.ARN)
  • Keď chcú japonskí vojaci nasilu preniknúť do bezpečnej zóny, má dôstojník, ktorý ide vydať príkaz na paľbu, v jednom zábere ruku hore. V nasledujúcom, keď je záber od jeho chrbta, ju má dole, no hneď v ďalšom ju má opäť pripravenú na vydanie rozkazu. (Johnny.ARN)
  • Podporučíci císařské armády Takeši Noda a Tošiaki Mukai spolu soutěžili o to, kdo z nich zabije víc čínských civilistů. O tomto "sportovním" klání denně informovala japonská média, včetně jejich fotek s usekanými hlavami obětí. Každý měl na svém kontě přes sto obětí. Po válce byli zastřeleni popravčí četou. (Petulka88)

Reklama

Reklama