Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Fantasy
  • Animovaný

Recenze (374)

plakát

Párty Hárder: Summer Massacre (2022) 

Podobně jako první díl silně nekorektní, za hranou dnešních standardů, ale o trochu dospělejší než předchůdce. Jestli tomu pomohl větší budget nevím, ale snaží se to opravdu fungovat jako fekální verze prciček na český způsob. Je to sprosté, pěkně fekální a dětinské a jako letní jednohubka dokonalé. Nemá to hluché místo a jede se prostě 100 minut v kuse. Camea Standy Lukeše nebo Mishy jsou super. Jen nikdo nesmíte očekávat nějakou "filmovou hodnotu". Party harder si na to opravdu nehraje. Tohle kdyby dostalo anglický dabing, tak by to mohlo ve světě udělat mnohem větší reklamu než 95% české filmové produkce za posledních 10 let. Jen teda nevím, jestli v cizině znají Ortel. Doufám, že ne. PS: nevíte někdo kolik je stála licence na použití muziky od Johna Murphyho? :D

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Zbytečné, ale dlouhou chvíli jsem si říkal, že to není zas tak špatné. První polovina filmu nebyla vůbec špatně pojatá a působila hezky vzpomínkově a jako dobré zrcadlo současnosti a dokud se děj nepřesunul do "rabbit hole", tak jsem tomu měl v plánu v klidu dát něco mězi 3-4*. Bohužel druhá půlka hodně ztrácí na dechu a nezachraňuje to ani samotný Keanu Reeves. A o tom konci ani raději nemluvě.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Po skoro 3 letech v kině a to čekání se asi celkem vyplatilo. Kosinski moc dobře věděl, že tohle patří na plátno a ne někam na VOD. Nový TopGun je mokrej sen každého avionika, na kterém se do určité míry projevuje rukopis McQuarrieho, režiséra posledních Mission Impossible. Je to totiž akčně zábavné po jeho stylu, ale zároveň tomu zůstávají emoce a krásné záběry, které zase umí Kosinski a už to několikrát dokázal. V téhle kombinaci to je prostě kýč k sežrání. Podobně jako Jennifer Connelly, jen bez toho kýče. Cruise je největší akční hvězda současnosti (subjektivně) a není se asi čemu divit. Mít v 60 formu jako on je fakt na klobouček. A to chce ještě furt točit ve vesmíru, blázen. Já budu v 60 rád, že si dojdu do ledničky pro lahváče. Každopádně nebudeme si nalhávat. Je to jedno velké klišé s typicky americkým happyendem, co má uspokojit masu. Asi to není na čistých 5*, ale já to tentokrát žeru i s navijákem. A z Top Gun theme by mohli v klidu udělat nohou hymnu USA. 4DX verze 85%.

plakát

Top Gun (1986) 

Několikrát odkládaný kousek, ke kterému jsem se nakonec dokopal z důvodu, že se chystám do IMAXu na jeho pokračování. Jako dítě bych tomu asi v klidu vrazil 5*. Ale už jsem (bohužel) trochu větší a takže mě to tolik emočně nevzalo. I přes to, že jsem od mala velký fanoušek letectví a tak by mě to mělo brát ještě o to víc. Škoda že to má takovou tu klasickou filmově scénáristickou šablonu, 100x opakovanou a přesto stále fungující. Ale být pilotem F-14 má asi bezesporu své výhody. 80%.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Důstojné rozloučení s Danielem Craigem v roli 007. Celkem klasická bondovka, která zásadně neoslní, nepřekvapí, ale ani nějak nezklame. Jediný vroubek je Lashana Lynch. Doufám, že jí nebudeme vídat nějak přehnaně často. Ta její postava je strašně uměle vytvořená, natlačená na sílu a zdá se jako by samotní scénáristé ani nevěděli co s ní. Asi do toho nebudu raději zbytečně moc zabrušovat. Zato bych ale klidně častěji vídal Anu de Armas a Léu Seydoux (ne, opravdu to nemá rasovej podtext). 70%.

plakát

Duna (2021) 

Villeneuve je prostě pán a jsem si celkem jistej, že tohle byla jen špička ledovce. Ledovce, který si zaslouží pořádné a důkladné prohledání. Trochu komplikovanější rozjezd na postavy s ohledem na to, že neznám předlohu, ale během filmu si to sedne. Solidní řezačka hlavních postav a vynikající létající Stellan Skarsgård. To vše potrhuje nádherná kamera, lokace a Zimmerovo bouchání do bubnů. Navalte seriál, navalte pokračování, navalte cokoliv. Včera bylo pozdě. 85%

plakát

Pokoj (2003) 

tak debilní, až je to legendární. Po letech musím z 1* aspoň na 3.

plakát

Plán útěku 2 (2018) odpad!

Nevím, co mě nasralo víc. Jestli ten film, nebo to, že jsem se 15 minut snažil zjistit, jak v téhle "nové" čsfd přidat komentář. Nevím, co z toho je horší. Každopádně příběh otřesnej, vyprávění ještě horší, víc děr ve scénáři bylo vidět snad jen v legendárním "Oh hi Mark" a celé to působí jako propadák. Takže se asi není moc co divit, že to i skončilo propadákem. Naštěstí cinkly penízky z Číny, takže vzniklo i zakončení trilogie. Ale na to se budu muset tak rok psychicky připravovat.

plakát

Boratův navázaný telefilm (2020) 

Mnohem dospělejší a vyzrálejší pokračování, než jsem původně čekal. Nemá to tak velké grády jako původní díl, který celkem šokoval celý svět, ale za to hodně může skutečnost, že všichni věděli co od pokračování čekat. Ale v téhle připosrané době to je hodně svěží záležitost, která sice není na úplně čistých 5*, ale je neskutečně potřeba. A já jsem hrozně rád, že to vzniklo. Konec je sice trochu přepálený a místy je hodně vidět, jak je všechno neautentické a celé to působí spíše jako sestříhané skeče než nějaký pokus o příběh, ale Borat se nikdy nesměl brát vážně, takže není problém mu to prominout. Sacha si to opět neskutečně užívá a Maria Bakalova aka Tutar Sagdiyev byla opravdu trefa do černého. Takže kdyby se mě někdo zeptal "jangshemash?", tak mu řeknu "fajne, dženkuji." 80%

plakát

Tenet (2020) 

Nolan se trochu utrhnul ze řetězu a je to dost rozporuplné rozhodnutí. Na jednu stranu to je dobře, protože kdo jiný by si to zasloužil než on, nejlepší režisér poslední dekády. Ale na druhou stranu to znamená, že většina diváků (včetně mě) se bude v jeho scénáři "trochu" ztrácet, protože jak už je u něj zvykem, tak se s ničím moc nesere. Ze začátku ještě třeba tolik ne, ale ke konci se všechny ty pletky s časem rozjedou v obrovském stylu a pro obyčejného člověka to může být kapánek moc. Ale jak se říká v samotném filmu "do not try to understand it, feel it". A já si to teda užíval se vší parádou. Od první minuty se film nezastaví, nezvolní a Ludwig Göransson byl od Zimmera tip pro Nolana za všechny prachy. A samotný Nolan je prostě někde jinde. Asi tomu nebudete hned rozumět (nemůžu se dočkat budoucích rozborů na YT), ale bude vás to hrozně fascinovat. 9/10.