Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Biografie (16)

Jiří Holna (herec / režisér / scenárista)

04.02.2017

Narodil se 22. 7. 1970, absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Postupně pracoval v několika vydavatelstvích, vesměs zaměřených na ekonomická periodika nebo literaturu. Od roku 2011 je generálním ředitelem Nakladatelství C. H. Beck pro Českou a Slovenskou republiku, jednoho z nejvýznamnějších evropských nakladatelství… (více)

František Hrubín (scenárista / spisovatel / herec)

27.04.2014

Narodil se v Praze v rodině zednického mistra. Po odchodu otce na bojiště 1. sv. války se s mladším bratrem stěhuje do matčina rodiště – vsi Lešany na Benešovsku. Po absolvování pěti tříd obecné školy odchází studovat na reálné gymnázium do Prahy – kvůli nízkým rodinným příjmům nemusí platit školné. Postupem doby však u F.… (více)

Antonio Mercero (scenárista / režisér / herec)

20.02.2014

Jeho otec byl zastřelen anarchisty ve španělské občanské válce, když bylo Antoniovi pouhých šest měsíců. Na přání matky po ukončení střední školy vystudoval práva. Po absolvování právnické fakulty v roce 1958 si konečně splnil svůj sen - začal studovat na filmové škole v Madridu. Ihned po jejím absolvování na sebe upozornil… (více)

Ethan Stiefel (herec)

13.01.2014

Významný baletní tanečník. Baletu se začal věnovat v osmi letech, ovlivněn starší sestrou Erin, která navštěvovala baletní školu. V roce 1989 (jako šestnáctiletý) nastoupil do baletního souboru New York City Ballet - od roku 1993 tu působil jako sólista. V roce 1997 se stal hlavním tanečníkem nejlepšího baletního souboru USA,… (více)

Bohumila Zelenková (scenáristka / herečka)

02.12.2012

Televizní dramaturgyně a scenáristka. V roce 1953 – tedy ve svých šestnácti letech - se B. Zelenková (tehdy ještě Fiedlerová) seznamuje s budoucím manželem Otto Zelenkou, který v té době studuje na FAMU dramaturgii a scenáristiku. O. Zelenka, od roku 1954 dramaturg v Československé televizi a později i ve Filmovém studiu… (více)

Josef Platz (režisér / herec / scenárista)

26.08.2012

Vystudoval ČVUT s audiovizuální specializací. Od roku 1962 byl autorem, režisérem a mimem představení pantomimické skupiny Pantokabaret, která byla součástí KARlínského KULturního KAbaretu (Karkulka). Na Festivalu amatérské pantomimy v Litvínově v roce 1966 získává dokonce se scénkami „V kleci“ a „Autostop“ první cenu v soutěži… (více)

Ludvík Aškenazy (scenárista / spisovatel / herec)

22.01.2012

Český spisovatel, novinář, dramatik a scenárista. Jeho manželkou byla dcera německého spisovatele Heinricha Manna, Leonie. Jeho syny jsou režisér Jindřich Mann a filmař Ludvík Mann.Narodil se v česko-židovské rodině v Českém Těšíně. Otcovo zaměstnání přivedlo celou rodinu do Polska, Ludvík Aškenazy tak střední školu absolvoval… (více)

Jaroslav Bouček (producent / herec / scenárista)

08.12.2011

Významný producent, člen Evropské filmové akademie, Asociace producentů v audiovizi a prezídia České filmové a televizní akademie.Vystudoval na FAMU obor producent, studium zakončil v roce 1974. Už v roce 1970 však působí jako asistent vedoucího produkce ve Filmovém studiu Barrandov při natáčení filmu LIŠÁCI, MYŠÁCI A ŠIBENIČÁK… (více)

Jaroslav Bouček (herec)

22.11.2011

Spoluzakladatel FAMU, mezinárodně uznávaný odborník v oblasti senzitometrie (= přesné exponování fotografického materiálu). Jeho synem je producent Jaroslav Bouček.Po maturitě na reálném gymnáziu v Brně vystudoval odbor strojního a elektrotechnického inženýrství na Vysokém učení technickém v Brně. Pod vedením prof. V. Nováka se… (více)

Petr Václav (režisér / scenárista / producent)

28.10.2011

Jeden z nejosobitějších režisérů současné české kinematografie. Jeho otcem je hudební skladatel Jiří Václav (jehož hudbu P. Václav ve filmech často využívá), matkou dokumentaristka Ljuba Václavová. V letech 1987 až 1995 studuje dokumentární katedru FAMU. Během studia vytváří ve spolupráci s dalším studentem, kameramanem… (více)

Jiří Křižan (scenárista / herec)

18.10.2011

Jeden z nejvýznamnějších českých scenáristů. Jeho život i tvorbu zásadně ovlivnily události z dětství: otci nejprve komunisté zabavili majetek, poté ho v roce 1951 zadrželi na útěku přes hranice a oběsili za velezradu. Přesto se J. Křižanovi podařilo dostat na gymnázium, odkud je však v roce 1957 vyloučen kvůli oslavné ódě na… (více)

Vladimír Körner (scenárista / spisovatel / herec)

12.10.2011

Jeden z nejvýznamnějších českých scenáristů a spisovatelů.Pro jeho dílo jsou určující traumatické zážitky z dětství. Narodil se v Prostějově - cestou do Uhřic u Kojetína, kam se jeho rodina vydala po odsunu ze Sudet. Otec, člen tajné odbojové organizace, byl před synovýma očima zastřelen 7. května 1945 („in memoriam" dostal dva… (více)

František Pavlíček (scenárista / herec)

12.10.2011

Jeden z nejvýznamnějších českých filmových a televizních scenáristů, autor rozhlasových i divadelních her. Narodil se v moravské obci Lukov v rodině zedníka a chalupníka. Po maturitě na reálném gymnázium v Holešově, kde ho jeho otec po dlouhém přemlouvání nechal studovat, byl v roce 1943 totálně nasazen a zaměstnán v polesí… (více)

Jan Procházka (scenárista / spisovatel / herec)

12.10.2011

Jeden z nejvýznamnějších českých filmových scenáristů, spisovatel a politický publicista.Pocházel z rolnické rodiny. Vystudoval Vyšší rolnickou školu v Olomouci, poté se stal vedoucím Státního statku mládeže v Ondrášově na Bruntálsku. Politicky se angažoval i nadále - v 50. letech pracoval na zemědělském referátu Krajského a… (více)

Václav Šašek (scenárista / herec)

02.10.2011

Jeden z nejvýznamnějších českých scenáristů a dramaturgů. Pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů. Počet filmů, na kterých spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce.Vystudoval Filozofickou fakultu, obor česká literatura. Po ukončení studia byl zaměstnán ve Večerní Praze. V roce 1960 se stal dramaturgem na… (více)

Jan Bubeníček (režisér / scenárista / střihač)

28.09.2011

Vystudoval katedru animované tvorby, se specializací na klasickou animaci, pod vedením Břetislava Pojara. V rámci studia vytvořil několik úspěšných krátkých filmů: jeho první kreslený film NA DRAKA získal na Festivalu FAMU v roce 1998 1.cenu v kategorii animace a zároveň i cenu diváků; snímek TŘI FUOVÉ byl vybrán na přehlídku… (více)

Reklama