Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (5 347)

plakát

Poslední vzdech (1995) 

Hned zkraje střeva ven? Tak ne, jen žebra... Sympatický thriller, kterému by slušela kratší stopáž. pěkná kamera, úvod s džunglí navnadí. Po tajemných událostech v Mexiku se znovu vynoří Leslie Chase, zatímco uplynulo šest let. Tedy jestli po celou dobu fungovala kletba, co ho stihla, není jasné, každopádně nyní se do popředí dostává Nora, jejíž manžel zmizel před 6 měsíci, a ona neustává v pátrání. Typická devadesátková záležitost, kterou táhnou dvě hlavní postavy, kdy Patrick tu démonickým vzezřením připomíná Rutgera Hauera. Jistě, mohlo to být krvavější, magičtější, strašidelnější a tak, což námět nabízel. Ale na jedno podívání, proč ne.

plakát

Stitches (2001) 

Démon přijme Ďáblovu výzvu, že získá všechny duše z jednoho malého penzionu. Vezme na sebe podobu staré ženy a večer zaklepe na dveře penzionu. Majitelka, která jej vede se svojí neteří, ochotně starou dámu uvítá a ubytuje ji. Nikdo netuší, koho si do domu pozvali. Démon hraje velmi rafinovanou hru, protože lidské duše se nedají jen tak vzít. Člověk musí dát svoji duši démonovi dobrovolně. Jak se začne ukazovat, není to tak těžké, jak by se zprvu zdálo. Přesto musí být démon občas velmi vynalézavý. Pobaví kniha duší, zajímavý je speciální šicí stroj na získávání duše a nechybí ani krev. Asi nejšťavnatější je vytahování kulky z revolveru. Nejvíce se mi líbila poslední třetina, kdy se musel démon hodně snažit. Celý film je dosti ponurý, převážná část je v polotmě, kdy občas tápete, co vidíte. Na druhou stranu je tu prostor pro fantazii. Uspokojí nejspíš příznivce postarších hororů, protože tenhle vypadá, jako by ho točili v první polovině osmdesátých let, tedy až na pár digitálních efektů.

plakát

Divné chování (1981) 

Městečko Galesburg ve státě Illinois se stane místem děsivých událostí, když začnou umírat lidé. Nejde o klasický slasher, spíše o sci-fi horor, jelikož vrah není jeden. Alespoň tedy ne ten, co drží v ruce vražednou zbraň. Nitky všeho zla vedou totiž na místní univerzitu, kde doktorka Parkinsonová (jak přiléhavé jméno), jejíž představitelka Fiona Lewisová působí vskutku chladně a děsivě, pokračuje v tajných experimentech zemřelého doktora Le Sange. A o pokusné králíky nemá nouzi, jelikož studenti si takto mohou snadno vydělat peníze. To ale netuší, co je během experimentu čeká. Jedna z děsivých scén mi přišla injekce do oka (dobře, tak asi těsně vedle oka), která vypadala velmi věrohodně. Jinak děj odpovídá až příliš době vzniku, kdy přeci jen lidé nespěchali do hrobu tak jako dnes. Rozjezd tedy začíná až ve druhé polovině, největší napětí má poslední čtvrtina. Díky ní jsem také vytáhnul hodnocení ze dvou na tři*. Příklad filmu, na němž zahlodal zub času. Dnešního mladého diváka nejspíš moc bavit nebude.

plakát

Grim (1995) 

Skupina přátel vysvobodí při seanci monstrum, které je uvězněno v jeskynním komplexu. To pak unese Wendy a navíc se telepaticky propojí s Katie. V městečku stojícím nedaleko jeskynní začnou lidem v domech pukat zdi, a tak se Penny spojí s dávným přítelem Robem a požádá ho, zdali by s ní jeskyně neprozkoumal, páč je na to odborník. Přidá se ještě několik lidí, mezi nimi také Steve a Katie, kteří jediní o monstru ví, když ho pomocí magie vysvobodili. Naprostá většina filmu se odehrává v podzemí, částečně v ateliérech, ale více ve skutečných jeskyních, jelikož hercům jde pára od úst. Hledání Wendy a snaha přijít na kloub otřesům se promění v boj o holý život. A mrtvých je opravdu dost! Monstrum docela ujde, film ovšem vypadá spíše jako z počátku osmdesátých let. Poslední třetina má spád a krví se nešetří. Jasně, je to laciné béčko, mizerné herecké výkony, nakreslení netopýři, ale druhá půlka mě bavila. Současnému divákovi nedoporučuji, spíše pro sběratele a skalní příznivce osmdesátkových hororů, i když je to z poloviny let devadesátých.

plakát

It's a Wonderful Knife (2023) 

Slasher se od 60. let do začátku 90. let vyprofiloval jako svébytný hororový podžánr, a tak si člověk říká, že by snad nemělo být až tak těžké ho dnes natočit. Postavy většinou nebývají příliš sympatické, což nevadí, když jsou určeny k likvidaci, na druhou stranu držet s alespoň tou hlavní vždy potěší. Winnie je tak trochu poděs, co nakonec dojde k závěru, že je na světě naprosto zbytečně. Hlavní myšlenka filmu by tedy asi měla být, že každý zde má své místo. Je to však podáno nezáživně a odtažitě. Pár napínavých scén se najde - především útoky vraha, které jsou sice dynamické, bohužel ne příliš šťavnaté. A fanouškům slasheru, kam se počítám, jde o dvě věci - mrazivou atmosféru a řádné vykydlení postav, kdy masomlejn je vítán. Jestli měl být film komedie, tak jsem se nezasmál. Spíše mi to přišlo jako sociální drama, kde je občas někdo zlikvidován. Škoda. Maska zabijáka fajnová, ale po většinu času táhnoucí se nudu nezachránila. Přitom nápad s alternativní realitou nebyl vůbec špatný.

plakát

Valentine (2001) 

Úvod s citací z Carrie navnadí a hned řekne divákovi - dívej, ti všichni si to zaslouží! Po deseti letech začnou vybraným osobám přicházet valentýnky s ohláškou smrti. Nůž, sekera, fajnové šípy s vtipným zakončením, střepy v hrdle a vrtačka (byť je už prokázáno, že spotřebič vhozený do vany člověka nezabije). Jenže ta vata mezi tím...uf...takže slabý průměr, ovšem potěší známé tváře a dobrá muzika - mj. Linkin Park, Static-X, Marilyn Manson, Deftones, Rob Zombie, Amanda Ghost...před lety mě to bavilo o něco více, 2,5*

plakát

A Creature Was Stirring (2023) 

Dům na samotě, spousty sněhu, mráz. Matka se stará o dospívající dceru, jejíž tělesnou teplotu musí udržovat na určité hodnotě, jinak propadne záchvatům. Takže ji různě ochlazuje a pak zase zahřívá. Do toho se k nim vloupají dva sourozenci - blb Kory, jednoduchý to zloděj, a jeho sestra Liz, pobožná kráva. Ta se rozhodne vyléčit matku prostřednictvím víry, jelikož dle ní neplní své mateřské povinnosti. Pak zase zachraňuje dceru, u níž je přesvědčena, že ji matka vězní. A pak jsou tu ještě záležitosti s dikobrazy. Vše se odehrává v neonových comicsových barvách a většina filmu je lehce halucinogenní. Jenže - možný spoiler - v závěru je vše vysvětleno...šlo tedy o alegorii a matka skutečně dělala své dceři peklo. Za mě solidní, avšak rozhodně ne pro mainstreamového diváka. Metamorfóza a monstra připomenou skvělé mechanické triky osmdesátých let a potěší, že nejde o laciné pixely, páč mechanické triky jsou stále věrohodnější než počítačové. V důsledku jde o drama matky a dcery...

plakát

La Chose derrière la porte (2023) 

Prolog ze středověku napoví, že v lese se skrývá cosi strašlivého. Střih a píše se rok 1914. Adéle tuší, že její milý Jean se z války nevrátí, ale on narukovat musí. Nejprve prostřednictvím snů, pak náznaků a nakonec z listu - oznámení se divák dozvídá, že Jean padl. Temná síla z lesa si přisvojí podobu Jeana a nejprve jen v halucinačních obrazech vede Adéle tam, kde se ukrývá tajemná kniha. Rituál návratu z říše smrti je poměrně jednoduchý. Stačí kořen mandragory, krev a něco, co bylo součástí zemřelého. Adéle netuší, že bude oklamána a že její milý se rozhodně už nikdy nevrátí. Výborný pagan horor, co odkazuje tak trochu k Invazi lupičů těl a neopomene ani připomenutí památného Vetřelce. Vypadá to jako paralela s příběhy, jakými je Svatební košile, zde je to však o něco horší, jelikož Adéla vyvolala dávné temné síly, proti nimž se dá velmi těžko bojovat. Výborná kamera, zejména šerosvitné barokní obrazy při svíčkách mají atmosféru, smysl pro detail - chmýří z pampelišky bere vítr a skvělé speciální efekty a masky. Hudba navozuje neustále napětí a tajemno. Závěr je masakr a dojde na střeva ven. Rozhodně bych doporučil jen menšinovému divákovi. Děkuji riccimu za titulky.

plakát

Jurassic Shark 2: Aquapocalypse (2021) 

Občas mám náladu na laciný žraločí film, ovšem tenhle není ani laciný, ten snad byl zadarmo. Nafukovací žraločí ploutev napůl splasklá? Tak to mě... Speciální efekty jsou tak otřesné, že být o něco horší, tak už půjde o nakreslené šablony.  A když už nejsou peníze, proč raději nepoužít skutečný kouř a oheň? Ačkoliv je snímek místy hodně k smíchu, o komedii bohužel nejde. A to ještě většinu krátké stopáže amatérští herci jen tak prožvaní. Zlaté The Asylum! Tak jak jsem do stávající trilogie vpadnul, tak rychle z ní vypadnu. Ropná plošina, co ale ještě ropu nenavrtala, žralok z pravěku a nesympatické postavy mě znovu nenalákají. A přitom by stačilo tak málo - podmořské záběry (zde asi minutu), nějakou nahotu a bublající rudou vodu. Jednu ušmudlanou dávám za bombastický úvod z pravěku a rekordně rychlé požírání obětí žralokem, jaké jsem snad ještě nikde neviděl.

plakát

Enter the Devil (1972) 

Doktorka antropologie Leslie přijíždí kamsi do jižního Texasu hledat tajemné náboženské kulty, o nichž chce napsat knihu. A zatímco divák má možnost tajemnou sektu pozorovat při rituálech, okolí doktorky je přesvědčeno, že zde už žádné kulty neexistují. Chybou bylo ale obětovat cizince, po němž začne pátrat zástupce šerifa Jase. Příslušníci sekty pocítí ohrožení, a tak se do nebezpečí dostává on i doktorka. Vcelku průměrný horor se až v poslední čtvrtině rozjede, kdy se objeví napětí, které do konce nepoleví. Upalování, využití chřestýšů a imitace popravy Krista při obětování. Jeden záběr ovšem jako by snad inspiroval Spielberga, když natáčel Chrám zkázy - moment, kdy dvě postavy sledují v podzemí rituál je až příliš podobný záběru z velkofilmu s Indiana Jonesem. Třetí slabou * dávám za očekávaný závěr.