Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (67)

plakát

Moonfall (2022) 

Extrémní secondhand embarrassment během celého filmu za ansámbl. Hledám pozitivum. Není.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Udûn (2022) (epizoda) 

Tolik klišé, že se člověk až stydí. Navíc je vtipný jak se seriál snaží o pánprstenovskou osudovost neoriginální hudbou a zpomalenými záběry na postavy, které jsou všem ale úplně u prdele.

plakát

Srdcerváči (2022) (seriál) 

Všichni si občas chceme skrze diabetickou slátaninu odžít vlastní happyend a snížit deficit and Heartstopper is exactly that.

plakát

Duna (2021) 

Audiovizuálně dobře namazaný stroj, Villeneuvův standard až nadstandard. And?

plakát

Lví král (2019) 

Zbytečnost. Není to tam.

plakát

Děsivé dědictví (2018) 

Dobrá řemeslná práce. Až na ten klasický atmosféru kurvící závěr se tvůrcům dařilo vyhýbat běžným hororovým nemocem a klišé/zbytečným lekačkám. Filmu by spíše prospělo něco méně vyeskalovaného, po minimalistické většině zachoval "akčnější" (víc cgi) konec trochu pachuť. Kolem a kolem ale po delší době horor, u kterého se možná nebojím, ale občas mi u něj bylo fakt dost nepříjemně.

plakát

Jack staví dům (2018) 

Věřím, že fanoušci se ve filmu budou snažit najít něco jakoby skvělého, ale jakožto neznalý Triera hodnotím film sám o sobě, a sám o sobě byl film jenom sebeukájecí otravný prvoplánový rádoby šokující a rádoby hluboký bizár, ve mně se ale nepohnulo teda vůbec nic.

plakát

Logan: Wolverine (2017) 

Hned ze začátku roku nám Mangold nasazuje černého koně. LOGAN vypadá přesně tak, jak se před premiérou tvářil, a servíruje přesně to, co si fanoušci objednali, ač jsme na to čekali roky. Logan se jako unavený a strhaný maratonec po pádu staví na nohy a nejenže dobíhá, ale dobíhá mezi prvními. Překvapivě ze mě nevyždímal nějak extra silné emoce, i když to co do sentimentu není úplně nejjednodušší film, a v rámci žánru je vyloženě poctivým old-school těžkotonážním ledoborcem mezi drahými nýbrž pro děti vyrobenými nafukovacími čluny. Brutalita, jak slíbeno, není prvoplánová, a přitom je šťavnatá a tak strašně osvěžující. 24 mi poměrně dost kazil dojem z filmu, ale v rámci mytologie, scénáře ani akce nepřekáží, spíš mě to jen zaskočilo. Obsazení Dafne Keen a vůbec všechny scény s X-23 naprostá trefa do černého, a jiskření mezi Loganem a Chuckem osvětluje na míle daleko. Velmi dobře tady jde vidět, že samotní herci postavám rozumí a vzájemně k sobě mají blízko, dali do nich vše, co za těch 17 let nastřádali, a rozhodně nechtěli prostě jen natočit film. Šlo tady o něco víc, o rozloučení nejen s fanoušky a mytologií a frančízou, ale také sbohem na úrovni čistě individuální, a ta upřímnost a autentičnost tam jde značně cítit. Není to stopro, ale je to Dark Knight M a kopanec do koulí všem ostatním. With a bang.

plakát

Rychle a zběsile 8 (2017) 

F8 je bez debat mnohem lepším dílem než předchozí film, i díky scénáři. Natočené a nedokončené záběry s Walkerem se tu nemusí lepit a konečně se může jet dál a neohlížet se (až na pomrknutí) zpátky. Překvapivě se (tedy aspoň pro mě) nekoná žádná hovadina typu skákání mezi mrakodrapy. Cožvoto, nafouknuté akce je tu přehršel, ale nějak bije do očí méně než v minulém díle. Dom jako záporák byl podle mě už po odtajení nástinu zápletky bravurní tah a ovoce sklizeno. Chemie mezi The Rockem a Jason Stathamem vskutku záviděníhodná kdejakým buddy filmem, vypjaté scény mezi Letty a Domem nenechala jedno čelo suché a při závěrečném Mordoru už jsem propotil sedadlo, nemluvě o překvapivě faktpopičivtipné sekvenci s Shaw starším a jeho parťáčkem. Následky počínání postav odignorovány, přirozeně. Jejich motivace ne moc prokreslená, ale pro změnu tady je a funguje. Hlavně u Doma. Helen Mirren přišla jen potěšit (a potenciálně se představit pro další díl(y)), to samé Kurt, který si jen užívá to svoje,... a Charlize Theron přinesla jednu z nejlepších blockbusterových záporaček poslední doby. I mean... I can't even. Horedole nic se nezměnilo, pořád musíte vědět, na co přesně jdete: na čistou popkornovku, a pak prostě nemůžete z kina odejít jinak než nadšení, propocení a šťastní. Musím říct, že jsem vážně dobrý v tom, že vím, co přesně od filmů očekávat, a tak většinou odcházím zklamaný, či zklamaný z toho, že jsem měl pravdu. Co mě ale vážně překvapilo je jak moc se F8 líbil jak mně tak přátelům, kteří takovým filmům neholdujou, a jak moc... dobrý vlastně je.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Přemýšlím jestli 4, protože se na to koukalo celkem obstojně, nebo 3, protože je to přinejlepším průměr, zvláště co se týče SW. Vyšperkovaný film plný zvratů a akce a vtipu, pokud chcete fantasy sci-fi. Pokud jste chtěli Star Wars, nic moc. Co nechápu je, že mi po zhlédnutí TLJ i TFA přijde jako vhodnější a konzistentnější zářez. The Last Jedi totižto nenabídne nic víc než co jakýkoliv jiný Disney blockbuster. Jenomže to je špatně. Plno zbytečných postav, plno zbytečných scén, plno nevyužitého potenciálu (Chewy. Phasma? Snoke?! Leia?! LUKE?! Jo a btw, když někdo nějakou postavu hraje 40 let, a řekne vám, že "tohle by neudělala", tak by to ta postava kurva neudělala), plno zbytečně nedpovězených nebo ze stolu smetených otázek, až moc vtipu. Plno recyklování, plno nesrovnalostí. Jo, TLJ popadne a rozdrtí skoro všechno, co jsme doposud viděli (resp. očekávali od postav v minulém díle), už od první scény s Lukem víme, že Johnson nenechá nit suchou a "this is not going to go the way you think". Okay, fajn, na druhou stranu odklonit se od recyklování staré trilogie k prvoplánovému sázení jednoho překvapení za druhým jen proto, aby fanoušci tolik nesrovnávali, nestačí. Riskovat jen proto, aby nikdo nemohl říct, že neriskuju, tak nějak nemá smysl. Nejlepší postavou trilogie pro mě zůstává Kylo Ren. Jak nedoceněná a nepochopená postava to je, to mi nejde do hlavy. Jinak mi dost vadilo plno vedlejších blbostí jako krávomrož nebo rádobykoně, trailery se tvářily temně, osudově, a namísto toho se prostě a jen tvůrci rychle tlačí směrem k mladému publiku a do filmu sázejí co nejvíc potenciálních lákadel pro prodeje figurek, hraček, lega. Ugh. A ani na to nejdou rafinovaně. A nebo jsem už prostě starší ročník a až mě ta nasranost přejde, tak to zvednu. Každopádně ta Star Wars atmosféra, ten Star Wars feeling? All gone. The Star Wars is dead, long-live Star Wars.