Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 363)

plakát

Za každou cenu (2016) 

Dobrý, chytrý scénář. Na míle vzdálený od pitomých akčních hovadin, které jsou všechny na jedno brdo. --- Jen bych se rád ještě pozastavil u zdejších komentářů na téma "texaský Zapadákov". Skoro každá ekonomická aktivita má své zlaté období a čas úpadku. Neupadá Texas, to naprosto ne. Skomírá určitá skupina lidí, kteří dělají byznys, který už nevynáší a oni z něj nestačili včas vyskočit. Krávy! Něco jako dělat ševcovinu v čase, kdy lidi začali nosit baťovky. Prostě smůla, omyl, slepá ulička vývoje. --- Typicky evropské řešení by bylo vynalézt nějakou koninu, například záchranu krajiny, a v jejím jménu subvencovat ty ztroskotance z kapes ostatních. Tím se problém nevyřeší, pouze zafixuje, a Zapadákovy živoří dál a dál. Pořád to stojí prachy, které by se daly produktivně využít jinde a vytvořit nové pracovní příležitosti. U nás jsme z kápa té zlodějny udělali dokonce premiéra. --- Je to jeden z důvodů, proč Česká republika vypadá vedle Texasu jako Zapadákov, sto let za opicema.

plakát

Měsíční hory (1990) 

Zajímavý doklad soudobé etiky: Film nemá zábrany zobrazit souložící bělošský pár, zdráhá se však ukázat nahé černochy (a hlavně černošky) - čímž falšuje realitu. Teprve poslední dvě generace (asi 50 let) obyvatel Tanzanie se začaly odívat a zakrývat kozy a další zajímavé části těla. Nic takového neexistovalo za časů Burtona a Spekeho. Spíš je namístě pochybovat, že Burton svou partnerku dostal do postele před svatbou; to by bylo opravdu neobvyklé. --- Tyhle falzifikace jsou dvojnásob smutné, vezmeme-li v úvahu, že film se celkově snaží o serióznost a věrohodnost. Za tu snahu klobouk dolů, ale nezbavuje mě to pochybností. Je to trochu uspěchané. Navzdory velkorysé stopáži. Chtěli-li ukázat Afriku, jaká byla, nejspíš měli vynechat pasáže z Británie.

plakát

Fenomén (1996) 

Není to velké, ale ne hloupé a tak nějak milé.

plakát

Suburbicon: Temné předměstí (2017) 

Víc Coenové než Clooney. Je to takový raut - člověk ochutná z různých dobrot, ale žádná z nich jaxi nevystačí na perfektní hlavní chod. --- Určitě stojí za vidění.

plakát

Balada o Busteru Scruggsovi (2018) 

Má to formát povídkové sbírky westernů, ale skutečný obsah je o lidských hodnotách platných obecně. Příběhy vyžadují od diváka nemalou dávku empatie. A ani já jsem naplno neuspěl - závěrečnou šestou povídku jsem nepochopil.

plakát

Que Dios nos perdone (2016) 

Zvláštní, originální detektivka. Jsem rád, že mi neušla.

plakát

Případ Sloane (2016) 

Mám už docela plné zuby pohádek, které burana u obrazovky ujišťují, že on má patent na morálku, zatímco velké ryby - politici, právníci, burziáni, a další, v tomto případě lobbisté - jsou amorální vychcani. Z obchodního hlediska tu lež chápu, dobře znám, a za příslušný honorář jsem ochoten ji podpořit. Ale protože jsem na penzi a za peníze už pracovat nebudu a nechci, mohu se s vámi podělit o zkušenost jednoho takového vychcana coby právníka a obchodníka - totiž svou vlastní. Moje praxe mě nad veškerou pochybnost přesvědčila, že nejhorší zvěrstva se vždy vylíhnou v hlavách vrtáků, troubů, nýmandů, prostě amatérů. Členů té "morální" většiny. --- Je to proto, že nemají prakticky žádný morální trénink. Celý jejich život je určován faktory, nad kterými nemají kontrolu. Neřeší etické problémy, protože nemají možnost volby. Plují kam je to zanese, jak jde stádo. To je jejich "morálka". Jakmile začnou myslet, je to propadák, a typicky krutě amorální. --- Možnost volby je rezervována pro lidi silné, zodpovědné a samostatné. Jen tací mívají příležitost zvažovat etický rozměr svých činů. A volí, jak jinak, různě. Vrtáci vůbec nemají šanci to pochopit, neřkuli soudit. Ale co naděláme, filmy se dělají právě pro takové; je jich naprostá většina. --- Film hodnotím celkem příznivě, protože je to dobře udělaná zábava. Nic víc. Není to umělecké dílo, které by se snad nějak vyjadřovalo k etice.

plakát

Skrytá čísla (2016) 

Opravdu pěkné. Americké hodnoty i rodinné hodnoty se tady fedrují podle mě tak akorát, neotrávilo mě to. --- Jen si postesknu, že je snadné spáchat umělecké dílo potvrzující názor, který už dávno zvítězil. Opravdový umělec si vybírá témata, která jsou sporná. A velký umělec, ten nám odhaluje témata, na která jsme dosud ani nepomysleli. Co takhle perzekuce kuřáků, osob odmítajících používat mobilní telefony, diskriminace bílých mužů, anebo frontální útok sociálního systému proti rodině?

plakát

Kapka medu (1961) 

Život je tak zatraceně těžký, že nechápu, jak jsem ho mohl přežít.