Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (89)

Mafiánovi

Mafiánovi (2013)

Luc Besson původně neměl snímek režírovat, ale nechtěl si nechat ujít příležitost točit s Robertem De Nirem.

Stalker

Stalker (1979)

Když kamera detailně snímá předměty potopené ve vodě, lze vidět utrženou stránku z kalendáře s číslicí 28. Díky tomu někteří tvrdí, že Andrej Tarkovskij předpověděl den své smrti 28. 12. 1986.

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky (2013)

Lék Ablixa je vymyšlený, autor námětu Dr. Bardey však podpořil vznik falešné webové stránky, která na Ablixu lákala, a zároveň vymyslel nežádoucí účinky, které by lék mohl mít. Stránka vypadala tak věrohodně, že vzbudila obrovský zájem Američanů a o léku se brzy začalo diskutovat na různých fórech. Kromě Ablixy ovšem všechny ostatní preparáty, ve filmu zmíněné, skutečně existují či existovaly.

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky (2013)

Původní nápad na film se zrodil v hlavě Dr. Sashy Bardeye, který více než 20 let pracoval s psychicky nemocnými pacienty. Se scenáristou Scottem Z. Burnsem se seznámil, když se podílel jako odborný konzultant na TV seriálu Wonderland (od r. 2000). Dr. Bardey tvrdí, že antidepresiva berou lidé, kteří by ještě nějakých 10 let před obdobím vzniku tohoto filmu zdaleka nebyli shledáni nemocnými. U mnoha pacientů sám pozoroval nežádoucí vedlejší účinky. V době uvedení filmu se v USA vyvíjelo 187 nových preparátů a u 60 miliónů lidí (z 300milionové populace) byla diagnostikována nějaká psychická porucha.

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky (2013)

Scénář byl od začátku pojat tak, aby nemohlo dojít ke konfliktům a soudním sporům s velkými farmaceutickými firmami. „Na tomhle filmu jsem strávil víc času telefonováním s mým právníkem, než na všech předchozích dohromady,“ řekl scenárista Scott Z. Burns.

Jack a obři

Jack a obři (2013)

I tento nákladný snímek padl do oka studiu Asylum, které se živý laciným napodobováním velkofilmů a své braky dává na videotrh souběžně s tím, kdy do kin vyrážejí jejich slavnější předobrazy. Jeho Jack – Zabiják obrů (2013) má velmi podobný příběh, jen vznikl přibližně za setinu Singerova rozpočtu.

Rudá planeta

Rudá planeta (2000)

Film se měl původně jmenovat Alone. Pak došlo k přejmenování na Mars, ale později došlo k dalšímu přejmenování, aby se nepletl s filmem Mise na Mars (2000).

Rudá planeta

Rudá planeta (2000)

"Devatenácté nervové zhroucení" je skladba od Rolling Stones z roku 1966.

Rudá planeta

Rudá planeta (2000)

Pettengillovo (Simon Baker) jméno je pravděpodobně inspirováno astronomem Gordonem Pettengillem, který udělal mnoho významných pozorování planety Merkur.

Rudá planeta

Rudá planeta (2000)

Během natáčení mezi Val Kilmerem a Tomem Sizemorem vznikly spory. Vše prý začalo kvůli cvičebnímu stroji. Val Kilmer nakonec odmítal vyjít z přívěsu, dokud byl Tom Sizemore na place. Mnoho společných scén bylo natočeno pomocí dvojníků a Kilmer prý odmítal oslovit Sizemorovu postavu jménem. Místo toho říkal jen "Hej, ty...".

451° Fahrenheita

451° Fahrenheita (1966)

Přestože se ve filmu tvrdí, že domy budoucnosti jsou nehořlavé, v závěru Montagův (Oskar Werner) dům hoří.

Oui, šéfe!

Oui, šéfe! (2012)

V Polsku je snímek uváděn pod názvem Faceci od kuchni, což lze přeložit jako „Kluci z kuchyně“. Španělští diváci zase do kin půjdou na El chef, la receta de la felicidad, tedy „Šéfkuchař, recept na štěstí“.

Četa

Četa (1986)

Běžní vojáci jsou ozbrojeni puškou M-16A1 rifle, pouze seržant Elias (Willem Dafoe) a štábní seržant Barnes (Tom Berenger) mají M-16A2. Verze A1 pálí plnou dávkou a vojáci tak plýtvají střelivem, zatímco pozdější verze A2 tento problém řešila možností přepnout zbraň do režimu krátkých dávek o třech nábojích.

Četa

Četa (1986)

Oliver Stone chtěl do některé z rolí obsadit Jamese Woodse, hvězdu svého předchozího filmu Salvador (1986). Avšak Woods při vzpomínce na hektické a náročné natáčení v Mexiku odmítl. Přestože Woods později projevil zájem o roli v JFK (1991), nechtěl znovu spolupracovat se Stonem a ti dva se nakonec znovu setkali až o devět let později při natáčení filmu Nixon (1995).

Četa

Četa (1986)

Film je věnován památce těch, „kteří bojovali a padli ve Vietnamu“.

Četa

Četa (1986)

Papír připíchnutý k Mannyho (Corkey Ford) mrtvole je propustka zajišťující nositeli volný průchod do Jižního Vietnamu. Nad územím Severního Vietnamu se shazovaly tisíce těchto letáků v naději, že se příslušníci Vietkongu a NVA vzdají.

Četa

Četa (1986)

Jde o jeden ze tří filmů o válce ve Vietnamu, vydaných během 9 měsíců v období mezi lety 1986-87. Těmi ostatními jsou Olověná vesta (1987) a Hamburger Hill (1987).

Reklama