Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (2 915)

plakát

Rod Draka - Pán přílivů (2022) (epizoda) 

Takhle to připomíná mnohem více staré dobré Trůny. Scéna poslední večeře zcela delikátní. Paddy Considine hraje jako o život.

plakát

Rod Draka - Náplavomarka (2022) (epizoda) 

Jízda na drakovi parádně epická, scéna s okem temná. Má to už trochu lepší "hmotu" a lépe se pracuje s postavami, ale opravdu bych nemusel mít prvních 20 minut předlouhou expozici pohřbu, kdy dostáváme mraky pohledů/impulsů, ale díky nedobré práci s obrazem je všechno ukrutně tmavé a mnohdy nepřehledné. To, že je tmavý obraz nutně neznamená temnotu ve filmu.

plakát

Rod Draka - Princezna a královna (2022) (epizoda) 

Skok o 10 let a temný GoT svět najednou vypadá a tváří se jako mix s Twilight ságou. Spousta plků o ničem, krajně nesympatičtí hlavní protagonisté a spousta twistů, které nedávají příliš smysl a nedrží dramatický oblouk po kupě. Fatální pád směrem dolů.

plakát

Rod Draka - Osvítíme cestu (2022) (epizoda) 

Slušný standart. Každý střih, záběr, pohled a gesto mají v naprosté většině svůj význam a důležitost v celé mozaice příběhu avšak strhnout se podaří diváka jen jednou, jak už to v GoT universu bývá zvykem, při svatbě.

plakát

Rod Draka - Král Úzkého moře (2022) (epizoda) 

Zbytečně komplikovaný scénář plný intrik. Máme tu kupu hlavních hrdinů více čí méně zajímavých, kteří se noří stale hlouběji do problémů, přičemž některé z nich jsou doslova vycucané z prostu a nemají příliš silný základ v jinak obstojně napsaném epickém seriálu. GoT měl v tomhle přece jen více šťávy a tvůrčí finesy.

plakát

Rod Draka - Druhý svého jména (2022) (epizoda) 

Příliš dlouhé. Zápletka a tahání za nitky nemá ty potřebné grády, které tomu v GoT dodávali třeba Baelish a nebo Tywin Lannister. Žádná taková rafinovaná figura tady (zatím) není. Zde je navíc i vcelku prapodivně zpracovaná krabí bitva, která svoji strukturou až náramně připomíná Battle of Basterds, jen je z taktického pohledu totálně na hlavu.

plakát

Rod Draka - Nezvedený princ (2022) (epizoda) 

Průměrné pletky a machinace, typicky "trůnovská" atmosféra a jedna jediná opravdu strhující scéna a to ta s draky na Dragonstone. Trochu málo na jeden z pouhých 10ti dílů, ale chci věřit, že se to po čerstvě vypadající jedničce zbytečně nezpomalí a nezacyklí.

plakát

Rod Draka - Potomci draka (2022) (epizoda) 

Jako by ani nebyla žádná pauza, natož jiný seriál. Jednička House of the Dragon pokračuje suverénně ve šlépějích GoT. Velkolepý úvod, silná režie, vycizelovaný vizuál, se kterým si tvůrci hrají podobně, jako v posledních sériích slavnějšího předchůdce a i postavy jsou dobře definované a zapamatovatelné. První díl je bezpochyby vtahující a nabízející paletu silných a mnohdy typicky kontroverzních scén.

plakát

Koruna (2016) (seriál) 

Kus ohromně dobře odvedené práce. Pro tvůrce musela být The Crown o letech intenzivního přemýšlení a tvoření celkového konceptu, jelikož uchopit to správně na všechny strany a úhly byl zcela jistě nadmíru složitý úkol, který se podařil na výbornou. Ten mix popové koukatelnosti, historické přesnosti, myšlenkové bohatosti a zároveň absolutní názorové odosobněnosti je impozantní a dokonale promyšlený. Vrchol tvorby Netflixu. Claire Foy je nejvíc.

plakát

Koruna - Série 5 (2022) (série) 

Dosud nejslabší série to zřejmě je, ale určitě nijak extra nezaostává za těmi předešlými. Technicky je to pořád ta vymazlená, vypiplaná jízda na kterou jsme zvyklí. Rovněž castingově mi přerod nepřišel tak dramatický, jako z dvojky na trojku. Největší slabinou pak zřejmě budou témata, která se v devadesátkách řešila a která Koruna opět velmi precizně rekonstruuje. A bohužel to jsou témata kolem vztahů královské rodiny, milostných aférek a podobných dalších skandálů, která po čase působí repetitivně a dost únavně. Na to jak variabilně se to ovšem dalo uchopit a jaká soap opera z toho mohla být pod jakkoliv méně pevnou režijní taktovkou myslím, že tvůrci pětky z toho vyšli s čistým štítem a docela classy.