Reklama

Reklama

Koruna - Série 5

(série)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 8 h 48 min (Minutáž: 48–58 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Imelda Staunton, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Khalid Abdalla, Emma Laird Craig, Claudia Harrison, Andrew Havill (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Diana s Charlesem rozpoutají mediální válku a veřejná debata o smyslu monarchie je v plném proudu. Vítejte v 90. letech, kdy Alžběta II. řešila svůj největší problém. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (59)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně nejslabší ze všech sérií The Crown. Sezóna, kde je pár heců vybráno opravdu nevhodně -  Jonathan Pryce (působí příliš staře), Elizabeth Debicki (je až moc vysoká), Bertie Carvel (nevypadá v ničem jako Tony Blair) a téměř nic se v ní neděje. Peter Morgan už rezignoval i na líčení dobové politiky, s premiérem Johnem Majorem se zde prakticky nesetkáme, netušíme, co se v době raných devadesátek v Británii dělo. Jediné téma, které se v páté sérii The Crown neustále opakuje, jsou novináři a zveřejněné telefonáty, nebo novináři a rozhovory s Dianou. A taky nespokojenost s monarchií. Vše je podáno mimořádně fádně, ty tam jsou strhující dialogové přestřelky, velkolepé, vypointované scény a výborná hudba, na něž jsme si v uplynulých sezónách zvykli. Zbyl jen nudný hraný dokument o vztazích mezi členy královské rodiny, který již téměř vůbec nepojednává o královně Alžbětě. Slabé 2*. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dosud nejslabší série to zřejmě je, ale určitě nijak extra nezaostává za těmi předešlými. Technicky je to pořád ta vymazlená, vypiplaná jízda na kterou jsme zvyklí. Rovněž castingově mi přerod nepřišel tak dramatický, jako z dvojky na trojku. Největší slabinou pak zřejmě budou témata, která se v devadesátkách řešila a která Koruna opět velmi precizně rekonstruuje. A bohužel to jsou témata kolem vztahů královské rodiny, milostných aférek a podobných dalších skandálů, která po čase působí repetitivně a dost únavně. Na to jak variabilně se to ovšem dalo uchopit a jaká soap opera z toho mohla být pod jakkoliv méně pevnou režijní taktovkou myslím, že tvůrci pětky z toho vyšli s čistým štítem a docela classy. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem u páté řady nechápal ten hejt na údajnou bulvarizaci daných okolností, dle mého si Peter Morgan z pochopitelných důvodů musel vždycky vymýšlet a média se dle mého bouřila jen proto, že jsme se už posunuli do doby, která je nám přece jen bližší a lépe si ji pamatujeme. Jinak ale neztratila Koruna nic ze svého kouzla, nové obsazení mě opět po pár dílech pohltilo a já se nemohl dočkat závěrečné 6. série.. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední série hrozivý sešup dolů. Velmi špatně zvolený casting (až na Camillu, Andrewa a starýho Fayeda). Obzvlášť princ Filip se nepovedl- mimo ve všem. Královna také žádná výhra, ale člověk si na ní přece jen zvykne. West se sice v roli Charlese snaží a po herecké stránce je nejvýš mezi všemi- jeho mimika, reč těla, chůze.. nastudoval si to poctivě, ale prostě to není typ ušlápnutých mužů a fyzicky je od Charlese tak daleko jak jen může. Debicki se pro změnu Dianě podobá, ale přehrává a vystačí si s pouhým jedním výrazem ala Diana. Neskutečně nezáživné. Jakoby se 5. série stala spíše bulvární senzací. A tak se nejlepším dílem celé série stává, ironicky, díl o Dodiho otci, kompletně bez královské rodiny. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od doby, kdy se Koruna začala vysílat, jsem o ní při každé přiležitosti prohlašoval, že jde o nejlepší seriál současnosti. To už letos neplatí, ale jenom proto, že přišel Rod draka – bez něj by bez problémů obhájila i letos. Sledovat (a poslouchat) ji je totiž pořád skutečně mimořádný zážitek a veliká radost. Ten feeling jedinečného dobového dramatu se sice díky přesunu do devadesátek dost vytratil, také epizodičnost, kterou se vyznačovaly minulé série je už pryč, příběh je až na výjimky kontinuálnější, jinak se ale nezměnilo vůbec nic. Hudba a výprava jsou skvostné, série pořád působí značně komorně (i přes svou velkolepost) a přestože casting některých postav je méně oslnivý než v minulých letech, není to nic zásadního. Nakonec je dobře, že dostaneme i tu šestou sérii. Díky tomu nemusí pátá nikam pospíchat a celek tak může dál plynout stejně poklidným tempem, jako doposud. Letos sice bez větších depresivních situací a silných emocionálních zásahů, kterých minulé díly přinášely víc než dost, ale o nic méně působivěji. Prostě výborná práce, ačkoliv ta devítka je tentokrát (maličko) slabší. Více zde. ()

Galerie (136)

Reklama

Reklama