Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Oblíbené filmy (8)

Zběsilost v srdci

Zběsilost v srdci (1990)

"Moje hadí sako! Symbol mé individuality a víry v osobní svobodu." Nejúchylnější romantická road movie, kterou jsem kdy měla tu čest spatřit. Film, který dal vzniknout mému nicku, protože mě Námořník dostal do kolen a já chci slyšet jen "Love me tender". Cage byl na vrcholu sil, Lynch nepochopitelný právě tak akorát a Dafoe jedním z nejodpornějších slizáků filmového plátna. Celou pekelnou jízdu dobarvuje výborný hudební podkres. Je to tak úchylný, že ani neumim říct, proč se mi to líbí, ale ten film jednoduše miluju.

Věčný svit neposkvrněné mysli

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

Tohle je přesně ta romantika, kterou jsem pořád marně hledala. Osudová láska v brilantním scénáři o vymazávání paměti a první film, kde jsem zjistila, že Carrey umí mnohem víc než grimasy a za jistých okolností může být i přitažlivej chlap. Kate Winslet je skvěle potrhlá Clementine s vlasy jako mandarinka, borůvka a bůhví co dalšího. S každým dalším shlédnutím propadám víc a víc kouzlu toho zběsilého útěku v mapách vzpomínek, tohle se Kaufmanovi víc než jen povedlo a Gondry to dovedl se skvělým hereckým obsazením k dokonalosti.

Skála

Skála (1996)

Nejlepší akční pecka všech dob - miluju ten film od úvodních titulků a scény v dešti na hřbitově za doprovodu teskné Zimmerovi hudby a každou další jeho minutu. Sean Connery, ve všech jeho Bondovkách, nikdy nebyl tak sexy jako Mason, jehož účes je tak trochu "underground" a hází kolem sebe latinskými citáty stejně jako ředitelem FBI. Charizma na rozdávání má i padouch/nepadouch brigádní generál Francis Hummel ze spojené námořní jednotky Alcatraz. A samozřejmě Nicolas Cage jako Stanley Goodspeed, který se stává akčním hrdinou proti své vůli. Skála prostě funguje dokonale a je tím nejlepším, co Michael Bay kdy přivedl na světlo toho světa, nemá tolik sladkobolného patosu jako Armageddon nebo vlasteneckého megalomanství jako Pearl Harbor. Je to akční film bez ambicí stát se něčím více a jako takový dosahuje vrcholu - akcí, hláškami, skvělými typy hlavních postav včetně představitelů - proto ho řadím do kategorie "viděno nespočetněkrát a pořád nemám dost "

Kmotr

Kmotr (1972)

Co ještě napsat ke snímku, který se už dávno stal filmovou legendou. Nezbývá než konstatovat, že všechna ta sláva je zcela oprávněná. Herecké výkony všech mužských představitelů, kteří filmem projdou jsou mrazivě fascinující. Vévodí jim samozřejmě charismatický Marlon Brando s úžasným chraplákem a Al Pacino, od kterého jsem nemohla odtrhnout pohled, aby mi neunikl jediný výraz v jeho očích. Pořád jsem si opakovala, že jsou to všechno chladnokrevní zabijáci, ale stejně jsem podlehla jejich smyslu pro čest a neotřesitelné víry v rodinu. Napadá mě tisíc věcí o nichž bych se ráda zmínila a které mě na filmu uchvátily, ale nejlepší asi bude prostě s bezmeznou úctou smeknout a poklonit se před F.F.Coppolou, jenž stvořil 169minut, které budu mít pod kůží na zbytek života.

Červené střevíčky

Červené střevíčky (1948)

Rozhodně nejsilnější zážitek mé poslední festivalové návštěvy v Karlových Varech (v poslední letech je to vlastně skoro vždycky nějaký "archivní" film uváděný v retrospektivě). Film byl uveden krátkým Scorseseho komentářem o restaurování snímku i s ukázkami původních a restaurovaných záběrů - točeno na trichromní Technicolor. Příběh talentované baletky prolínající se s Andersenovou pohádkou o červených střevíčcích mě jednoduše dostal a aniž bych uměla vysvětlit proč, tak zbytek festivalu jsem před sebou stále viděla jen červené baletní piškoty a červená ústa Moiry Shearer. Nikdy jsem se o balet nezajímala, ale cca desetiminutovou baletní scénu uprostřed filmu jsem sledovala se zatajeným dechem a přála si, aby to kouzlo nikdy neskončilo. Nádherně barevná pohádka, která vám nedá spát..to je kouzlo Červených střevíčků.

Moulin Rouge

Moulin Rouge (2001)

Spektakulární spektákl. Dokonalý kýč. Nejčistší láska. Ač nejsem muzikálový fanda, tak Moulin Rouge zbožňuji bezezbytku a jediné výtky. Drtivá většina zdejších coververzí mě baví víc než originály. Mráz běhá po zádech při Show must go on, vášeň sálá v koňských dávkách během Roxanne, neskutečná hravost Like a virgin a nejdojemnější nejzamilovanější Come what may. Nicole Kidman je přímo dokonale krásná, Ewan McGregor by očaroval zpěvem kohokoliv a kraluje jim Jim Broadbent. Kostýmy jsou čarokrásné, kamera a střih strhující, omamná režie. A na konci pokaždé brečím. Tohle je pro mě 100% čistých jako Sparkling diamonds.