Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (1 180)

plakát

Ripper Street (2012) (seriál) 

Ještě nemám zcela dokoukáno, pořád jsem čekala, kdy se semele konečně něco zlomového a seriál začne být skutečně zajímavým, ale pak mi došlo, že když jsem skoro u konce, nic takového mě již nečeká.. Neberte mě špatně, on to vůbec není špatný seriál. Dobová atmosféra je autentická, nápad originální - kriminálek z viktoriánské Anglie se moc nevidí. A hlavní hrdina z Pride&Prejudice má charismatu na rozdávání. Jenomže tam není nic, co by mě nutilo dychtivě sjíždět jeden díl za druhým, jako tomu bylo u ostatních seriálů BBC. A vzhledem k tomu, že přetrvávají dechberoucí dojmy z těch předchozích, neodpustím si srovnání; Ripper street je prostě slabší. S BBC asi nejde jen tak šlápnout vedle a RS má bezpochyby spoustu kvalit, ale víc než jeden díl za několik dní bych si nepustila. Dost mě zklamalo, že se seriál netýká Jacka Rozparovače a místo toho se věnuje jednotlivým a nenavazujícím případům. Sice jsou zajímavé, ale rozhodně to není "guilty pleasure" záležitost. A mimochodem postava seržanta jaksejenjmenuje je mi tak trochu trnem v oku, protože nemá vůbec rozvinutou osobnost - funguje tam jen jako taková "výplň", to aby tam byl nějaký "drsňák";a navíc vesměs působí jako neschopný patlal. Každopádně zábavný Yankee a vážný Edmund to vyvažují.. Možná, že kdybych nedávno neviděla jiné mini-série, hodnotila bych výš. Takhle silné 3*.

plakát

12 podmínek k dědictví (2006) 

Původně jsem věřila tomu, že filmu dám tak 4/5 hvězdiček i přes to moralizování, klišé a snahu dojmout diváka k slzám. Naneštěstí to od druhé poloviny začalo být šíleně natahované a chvílemi dost nezáživné. Film se nám snaží dokázat, že peníze nejsou tak strašně důležité, na druhou stranu, kde bychom bez nich byli a pokud bychom všichni měli víc než dostatek, kdo z nás by je tak bezostyšně neutrácel? Ony "dary" byly pěkně přitažené za vlasy, ale i tak je to daleko snesitelnější než Abigail Breslin - ta vážně zkazí co se dá. A v roli přemoudřelého fracka byla vyloženě nesnesitelná. Každopádně to trochu vyvažuje Drew Fuller, vida ho, on hrát UMÍ!

plakát

Smrt panen (1999) 

Co tím chtěl básník říci? Nejsem si jistá, jestli se Coppola snažila poukázat na to, že by lidé neměli podceňovat problémy teenagerů anebo na přehnanou a úzkoprsou lásku rodičů k dětem. Každopádně zpracování mi připadá naprosto uzívané a tak nějak zastřené. Nevím, co je pravdy na tom, že se hodnocení podstatně změnilo k lepšímu po tom, co měl další film Coppoly úspěch, ale nedivila bych se tomu. Psychologie a motivace postav byla naprosto nulová, všichni byli nevýrazní a jejich činy neopodstatněné. A sestry "panny" k nerozeznání, snad až na Kirsten Dunst. Toto mě zkrátka minulo obloukem. Mimochodem obsah je úplně zcestný.

plakát

Žena v Berlíně (2008) 

Každá mince má dvě strany. Ve válce pravděpodobně nebyl nikdo svatý. Ale to ještě neznamená, že si nad zločiny může kdokoli umýt ruce a říct, že druhá strana páchala horší věci. Pro taková zvěrstva jednoduše není omluvy. A omluvit se nedají ani nějaké imbecilní komentáře tady (ANO, HONAJZ ,MLUVÍM K TOBĚ!). Film vypráví o dosud moc neprobíraném veřejném tajemství - jak už to někdo zmínil přede mnou, vyžaduje dost empatie a soucitu. Je pravda, že mohli trochu přitlačit na pilu a být o něco "syrovější", protože pak si kdejaký ignorant pomyslí, že si ty ženské vlastně ještě užily (Těch pár minut, copak to je..). Absencí silných momentů navíc vznikaly docela zbytečné a zmatené scény a právě proto musím dát "jen" tři hvězdičky. Navíc ta "červená knihovna" na závěr na mě působila tak, že tomu na poslední chvíli chtěli dodat nějaký náboj a jednoduše to celé nepůsobilo až tak věrohodně. Ráda bych si přečetla ten deník, abych mohla posoudit, zda-li si to filmaři trochu neupravili podle sebe. Přesto je působivá snaha ukázat, že bolest nebyla jen na straně Židů a že oficiálním koncem války zdaleka neskončilo všechno utrpení. Mimochodem obviňování tvůrců z propagandy je skutečně hloupost, vzhledem k tomu, že je to vyprávěno z pohledy znásilňované Němky..Válka mění slova-láska už není to co bývalo..

plakát

Sandokan (1976) (seriál) 

Jako malý špunt jsem věčně vysedávala u televize a ještě deset minut před začátkem jsme s bratrem řvali na celý byt "Sandokááán, Sandokááán". Tak za tu nostalgii a pěkné vzpomínky si to tři hvězdičky určitě zaslouží.

plakát

The Quiet (2005) 

Psychologické drama o dvou naprosto rozdílných dívkách - o populární krásce (Cuthbert) a neatraktivní šedé myšce (Belle), které najdou společnou řeč až poté, co zjistí mrazivé tajemství té druhé. Celý film je obklopený deprimující náladou a hudbou, která tématu ale neskutečně sedla. Jde tu hlavně o tu myšlenku, kdy nevýrazný a téměř neviditelný člověk nepovšimnutě vnímá svět okolo a odhaluje tajemství druhých. Pro mnohé možná znepokojující, ale zrovna tak i atraktivní námět na film, jenž mě opravdu oslovil - nenudila jsem se snad ani minutu. Přikláním se k tomu názoru, že "The Quiet" stojí hlavně na výkonu Elishy, ona se ta holka nezdá, ale i s tou svou sladkou tvářičkou umí dobře hrát. Její herecká kolegyně mi připadala nevýrazná. Příběh plyne celkem pomalu, ale v závěrečných minutách skvěle vygraduje. Už kvůli závěru musím dát 4*, přestože je to spíše na 3,5.

plakát

Hlavní zprávy (1997) (pořad) odpad!

Nechápu ten rozdíl mezi procentuálním hodnocením TV novin a těchto "zpráv" TV Prima (úmyslně s malým z), protože to co si tenhle príma KANÁL dovoluje vysílat je daleko horší, než s čím přichází Nova. Jenomže od trapasu se zmrzlou vodou je prostě strašně "in"házet špínu jen na Novu a ostatním televizím všechno promíjet. U těchto zpráv se narozdíl od těch konkurenčních nezasmějete, spíše unudíte k smrti. Všechno je podáno vesměs suše a mdle - což by vzhledem k vážnosti zpráv nevadilo, jenomže oni si je cucají z prstu zrovna tak jako u nenáviděných Televizních novin. Ale aspoň je to názorný příklad toho, jak jsou lidé ovlivnitelní názory ostatních. Takže mi prosím někdo vysvětlete, v čem jsou "o stupeň lepší" než zprávy na Nově, protože si začínám myslet, že je to spíš nějaký kód znamenající "všichni to říkají, tak to sem teda napíšu taky, abych neztratil tvář".

plakát

Rebelka (2012) 

Babička na tenhle animák vzala mou pětiletou sestru do kina, aby jí donutila zamyslet se nad tím, proč ji máma neustále k něčemu postrkuje a připravuje ji tak o všechnu "zábavu". Nechci tu povídat o tom, jestli babička trochu nepřecenila inteligenci pětiletého dítěte, ale jde mi spíš o to, že celý "Brave" je o poučení. A vyloženě to z něj ČIŠÍ. "Děti, mrkněte na animák a pochopíte, proč vás matka buzeruje". Nechci tu být za kritika, příběh je to pěkný, ale proboha, proč v posledních letech jsou všechny animáky jen o tom mravnostním ponaučení ?Kromě toho je to vyloženě pohádka pro děti a nejsem si tedy jistá, zda o nějakou další směsici Pixar/Disney vůbec stojím. Vtipné byly bohužel jen situace s mámou medvědicí. Nepřu se s nikým o tom, že je to kvalitní snímek, ale já už tyhle nevtipné učenlivé pohádky prostě nemůžu ani vidět. Achjo. Mimochodem, nekoukat s dabingem. Pár skladeb předělali do češtiny a u toho mi skutečně krvácely uši.

plakát

Dedication (2007) 

Dedication se opravdu úmorně snaží nenacpat do kolonky "klišé", ale nakonec se mu to bohužel povede. Celý příběh působí vcelku unikátně, atmosféra je taková zvláštní a depresivní, mezi Lucy a Henrym od první chvíle srší blesky, takže by jeden čekal, že to neskončí tak, že za ní poběží, jen aby ji včas získal.. Bohužel. A tolik bych proti happy endu neměla, ale mezi aktéry naprosto nefungovala chemie. Takto nesourodý pár jsem neviděla ani nepamatuji. Jednoduše se v jednu minutu nesnášeli a najednou se líbali? Co to bylo? Kdy tam vznikla ta ohromná láska? Usnula jsem snad během filmu? Kdepak. Jakoby někdo z děje vytrhl velice důležitou část - ono sblížení. Co se týče postavy Crudupa, ten trpěl jakýmsi Sheldonovským komplexem (nebo Asperegrem?), byl jako nevtipná a dvěstěnásobně nepříjemná část Sheldona. Takovou hodnou holku, jako byla Lucy, bych mu v životě nepřála. Mimochodem Mandy Moore to tu nejenom sluší, ale ona i HRAJE! Velice potěšující zjištění.

plakát

Svobodná umění (2012) 

Účelem fikce je boj se samotou. Na druhou stranu,strávení většiny času čtením 1100 stránkové knížky trochu omezí tvůj společenský život. Osamělost se současně zvětšuje i zmenšuje.. (Musím sdílet česky, protože je to něco,co si zaslouží přečíst i neangličtináři). Typický tříhvězdičkový film, který zanechá v člověku neskutečně dobrý pocit, ale vyloženě ho nenadchne. Ale já musím přihodit jednu * navíc za ty krásné myšlenky, jimiž mě film obohatil. Vlastně je to velice inspirující film.("Štěstí se na tebe neusměje, když budeš říkat ne", "Jste nekuřák,gratuluju, dožijete se sta let, ale jaký to má význam, když si života neužijete?") Po shlédnutí mám neovladatelnou chuť si nechat změnit život klasickou hudbou, jít s knížkou jen tak ven do přírody anebo si s někým dopisovat. Kromě toho zde Radnor vyjádřil svou averzi ke Stmívání, diskuze o knížkách byla velice zábavná. Efron jako milovník stromů překvapil a Elizabeth Olsen? Ta strčila svoje sestry do kapsy. Jen mi nepřipadalo úplně logické, když měl hlavní hrdina proslov o morálce a o pět minut později se válel v posteli se svou bývalou profesorkou. Nicméně na to, že nemám ráda Allena, HIMYM a Radnora taky dvakrát nemusím, film se mi zamlouval. Dobrý film je koneckonců ten, který vám změní život :) Anebo vás k tomu alespoň motivuje....