Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (835)

plakát

Absolvent (1967) 

Inu, tedy bez obalu - Mike Nichols je umělec kubricovského formátu. Absolvent to není jen brilantní duo Hoffman - Bancroft, silně návykové popěvky Simona a Garfunkela a ani nestojí pouze na literární předloze. Ale byl to právě Nichols, který Absolventu vtisknul onen punc vyjímečnosti, kdy sebemenší detail není radno podceňovat. Nichols se z režisérskou bravurou zavrtal přímo do hlavy dospívajícího Bena a bez zbytečných keců podvrtal základy americké morálky. Drze, otevřeně a s filmařským citem, který jsem naposledy zažil snad jen u Malicka či Kubricka. Dokonalá symfonie filmu.

plakát

Adaptace (2002) 

Já se klaním panu Kauffmanovi. Já se klaním jeho mozku. Já se klaním tomuto scénáři. Vrchol filmové mystifikace, musím se přiznat, že doted nevím, co je nakonec pravda. Existuje ta knížka? O čem je ta knížka? Má Kauffman bratra (ano, má, to jediné vím)? Existuje ten guru filmového scénáře? Ani tyhle otázky stejně ve mě nekazí celkový dojem z celého filmu. Film je geniální jak ve své výšce, šířce, ale i hloubce. Snímek komplikovaný jako samotná španělská vesnice, nakonec je v podstatě pouhou obžalobou vlivu hollywoodské produkce na kvalitní scénáře, a to zejména na Adaptace knižních bestsellerů. Cage si vystřihl perfektního životního tragéda, který neměl štěstí ani ve svém nemožném bratru. Konec filmu je už pouze zlomením vazu mým mozkovým buňkám, které jsou už tak vytíženy celým filmem. A tak se naposledy ptám. Je to dokument nebo film?

plakát

Adelheid (1969) 

Tak tohle byla filmová paráda. Mistr nad mistry, Vláčil, vtiskl neodolatelný tvar další Körnerově knize. Tvrdý a bezútěšný pohled na to, co následovalo po válce, kde již nebylo vítězů a poražených. Prohráli jsme tehdy všichni.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Solidní zástupce svého žánru, kterému až příliš chybí nějaké strhující překvapení. Na druhou stranu si to režisér kompenzuje výbornou syrovou atmosférou a snahou o co největší autenticitu. Škoda, že se na konci veškerá inovace vytrácí jak pára nad hrncem.

plakát

Agent Orange (2004) 

Nijak zázračná Scottova pětiminutovka epileptického záchvatu ve střižně. Příště by to chtělo aspoň ten nápad.

plakát

Aguirre, hněv Boží (1972) 

Sebezničující pouť po řece Amazonky do náruče šílenství, beznaděje a zmaru si nemohla přát lepšího průvodce, neboť Klaus Kinski je učiněný démon!

plakát

Ahmed & Salim (2009) (seriál) 

Seriál, co působí vyčerpaně už při čtení jeho obsahu. Po první epizodě nemají tihle rádoby kontroverzní puberťáci už co říci, což je u tříminutového projektu vyloženě tristní. Navíc je to docela povrchní satira.

plakát

Airwolf (1984) (seriál) 

A celý seriál se splasknul do jedné kratičké znělky, což ovšem není žádná škoda.

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Mulder a Scullyová mi dodnes připomínají výzkum nižších rostlin na Šumavě. Neboť dodnes mě nezajímá ani jedno, i když oběma věcem se určitá kvalitá nedá upřít.

plakát

Alexander Veliký (2004) 

Slovutný Winston Churchil nesliboval nic jiného než krev, pot a slzy. Nic menšího nám nepřichystal ani Oliver Stone. Bitvy, jenž dají zapomenout všem Helmům Žlebům dohromady, společně s inteligentním scénářem vytvářejí krásný divácký zážitek, který i přesto ničí zbytečný průvodce Ptolemaios a krapet přepálená stopáž. I když bych byl zvědav na Lhurmanovu verzi, tak se přesto Alexandr Veliký ani v nejmenším nemusí stydět za tu Stoneovu.