Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (1 034)

plakát

V síti (2020) 

Celou dobu jsem nevěděl, jak hodnotit. Závěr u paneláku, mi pomohl. Klusák s Chaloupkovou otevřeli Pandořinu skříňku a rozhodli se tabu vzít kladivem přímo na komoru.

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

Příjemná kamera, příjemná Ramba s Kotkem a příjemná první půlka. Ze zbytku filmu byla otravná do sebe zahleděná repetice. Škoda. Předešlá Princezna a půl království s Rumlem byla o poznání lepší.

plakát

Vymítač ďábla (1973) 

Kultovní událost se nekonala. Věřím, že Friedkin se svým Exorcistou svého času nadělal pořádný humbuk. Taky mam možná pochopení pro excesy, které se děly v kinech při premiérách. Ale když se na film podívám objektivně, tak vidím syrový slepenec bizarních, za každou cenu šokujících scén, při kterých režisér, v honbě za vyjímečností, trápil všechny zúčastněné. Pokud by film nesl poselství, nebo měl myšlenku (Emily Rose), asi bych ho jako celek docenil. S takovou je to jen samoúčelné béčko, s cílem znechutit a znepříjemnit 126 minut divákova života. P.S. Na film jsem kouknul z důvodu informace o novém zpracování pod režijní taktovkou Davida "Halloween" Gordona Greena. P.P.S. V dnešní době existuje pár náročnějších ďábelských hororů. Nechci Exorcistovi brát právo nejděsivějšího hororu, v té době opravdu byl ojedinělým kouskem. Atmosféru film má dost hutnou od prvních minut a daří se mu ji držet celou svou délku (viděl sem director's cut). Bohužel, strach a hrůza se nekonaly. Probliky démonova obličeje byly působivé.

plakát

Horizont události (1997) 

"Spaste se před peklem." Horizont je dílko, která má výborně vygradovanou atmosféru a i po tolika letech, od doby kdy jsem film viděl prvně, si ji dokáže držet, a svinským krokem ji sunout do morbidního gore finále. Takže velké plus za atmosféru. Nápad s pekelnou lodí Anderson vyždímal v téhle verzi, řekl bych víc, než mohl, a upřímně, ubrat bizáru, vrazil bych tomu plnou. Část, kdy si jádro/srdce lodi, hraje s posádkou a pomalu je deptá je dokonale vystavěná a má zajímavý nápad. Bohužel právě zmiňované gore scény, filmu ubírají, a sráží ho do samoúčelné/zvrhlé řezničiny. Atmosféra s herci dost dobrá, bohužel příběh v druhé polovině upadá do monotónnosti.

plakát

Rudá volavka (2018) 

Precizní, kvalitní a učebnicová filmařina.

plakát

To Kapitola 2 (2019) 

Příběh plyne, postavy rostou, děj graduje do neúprosného finále. It Andy Kinga Muschiettiho je asi nejrozsáhlejším zfilmovaným hororem, kterému se nedá upřít zajímavě vystavěný příběh a mytologie temné entity. Bohužel, tohle asi nebude pro mě. Průměrný film, který má velmi sympatické herecké osazentstvo, zajímavou myšlenku, ale není to nic, co by diváka chytlo za koule a přikovalo ho na celou svou stopáž do křesla, potažmo ho diskuzí převedla do rozebírání podstaty filmu nebo motivů, ať už režiséra nebo scénáristů. A to je, si myslím, u tak rozsáhlé práce škoda. Minimálně mě film nijak neuchvátil a už teď, chvilku po skončení, marně hledám v hlavě, proč se některé věci ve filmu staly tak, jak se staly. Věřím tomu, že si příběh své příznivce najdea bude vynášen do nebe za svou komplexnost a originalitu. Sám za sebe jsem ale rád, že to mám za sebou a nemusím to vidět znovu. Důvod proč jsem film shlédl byl, že ukázky první části mě nadchly atmosférou, která se projevila i ve filmu. No a když už je děj rozdělený na dvě části, tak už jen z mé podstaty, kdy mám rád systém, by byl hřích film nedokoukat. Zajímavá práce, ale víckrát už ne.

plakát

Hastrman (2018) 

Výborný (za mě) experiment s českým divákem. Havelka rozjíždí temnou, uhrančivou a poetickou jízdu českou krajinou se zajímavými postavami a na poli českého filmu předvádí nevídaný příběh. Pravda, zpracovat Urbana asi není nejjednodušší, tudíž si během filmu divák může připadat nesvůj díky určitým pochodům (za mě asi scéna u stromu při bouři s Hastrmanem a Katynkou, kdy jsem si nebyl jistý, jestli šlo o symbolismus nebo nedokončenou scénu). Jinak tleskám Karlu Dobrému, protože ten zahrál svou roli výborně. Stejně jako sympatická, uhrančivá Simona Zmrzlá. Přesně tohle je za mě definice českých příběhů, fantazie a vyprávění o lidských vlastnostech. Film mi velice sednul a příjemně překvapil právě samotnou postavou Hastrmana. Závěr perfektně podtrhl formu blízkosti nadpřirozena a lidských emocí. Další, co mě velice příjemně překvapilo, byla forma konfrontace katolické víry s pohanskými rituály. Tenhle film byl od Havelky odvážným krokem, výbornou prvotinou a příjemným klínem do české stereotypní žánrové kinematografie. P.S. Práce s kamerou byla výtečná a díky nepřebytečným a správně načasovaným záběrům, divák procházel místa spolu s postavami.

plakát

Aquaman (2018) 

Výborná, svěží, příjemná letní komiskrána, která si nehraje na nic osudového, temného a jede si na vlně zábavy, akce, perfektních efektů a charismatu Jasona Momoi, díky kterému by film fungoval, i bez miliónových efektů. Navíc James Wan dokazuje, že je nejen zdatný hororový řemeslník, ale že mu ani komedie nebude cizí. U Aquamana se člověk totiž díky královským gegům a příjemnému humoru opravdu zasměje a nebude mu u toho trapně. Aquaman je správně drsňácká šílenost, která, stejně jako WW od Patty Jenkins má vše, co správná komiksovka mít má. Maximální spokojenost, a spolu s Ultimate edicí Batman vs Superman, zatím nejlepší dílo z DC stáje.

plakát

Black Panther (2018) 

Nezvládl sem, nedodíval sem, usnul sem. Black Panther vypadal, že by mohl mít potenciál a s africkou mytologií, kontinentem, to v Marvelu pořádně rozjet. Bohužel, celou jeho sólovku hravě strčí do kapsy, celá jeho pasáž z Infinity War, kde mi i to (ne)představení Wakandy bylo příjemnější, než celá tahle 134 minutová opulence. Nevím, co víc psát, film mě absolutně ničím nezaujal, nebavil a jediné, co si pamatuju je akorát souboj o trůn? Efekty, marvelovský standard, takže vysoká úroveň. Jinak, kde nic tu nic, jeden velký smíšený maglajz, ze kterého se určitě už napít nechci.

plakát

Spider-Man: Daleko od domova (2019) 

Řekl bych, že milník Infinity Gauntlet byl u Marvelu víc, než směrodatný. Far From Home je osudový, temnější a celkově mi přišel oproti Homecoming podstatně lepší. Možná to bylo, pro mě, zajímavějším záporákem, kterým Gyllenhall/Mysterio, dozajista je. Trochu mě překvapil konec jak s vypořádáním se s Mysteriem, tak s celkovým uzavřením příběhu a navázáním na třetí díl. K tomuhle se milerád vrátím. Mysteriovi iluze, sympatický Spidey a cestování Evropou. Jo, starý kontinent má hodně co do sebe. Druhý Spider-man se moc povedl a od Marvelu se u mě řadí k těm přijatelnějším komiksárnám (Thor, Kapitán). Hon na pavouka začíná.