Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Akční

Recenze (27)

plakát

Luxus na talíři (2016) (pořad) 

Nejdřív mě ten pořad zmátl - myslí to ten chlap vážně? Ale pak mi došlo, že naštěstí nemyslí. A opravdu to vypadalo jako super nápad, sice trochu nevím, proč si dělají srandu zrovna z tohoto, nevím o žádném českém snobském kuchaři, ale ok. Taky mě zamrzelo, že zrovna takováto "blbina" nahradila užitečnější pořady typu "Menu domů", ale dobře. Později se přidal Míra v jeho pořadu a bylo jasné, že jde o dva protipóly, které proti sobě půjdou v pořadu třetím. S tímto procesem ovšem u mě přichází i proces snižování hodnocení. Nejdříve jsem ohodnotil pořad čtyřmi, nyní hodnotím třemi hvězdičkami. Úsměvná a zábavná satira, kterou bylo ze začátku takřka těžké na první pohled odhalit, se mění ve vulgární a snadno prokouknutelnou ptákovinu. A ten sestup v kvalitě je opravdu znát s každým dílem, kdy ubývá skryté arogance Roberta, přibývá jeho arogance a hlouposti viditelné, kdy přibývá sprostých slov a narážek na Míru z druhého pořadu. Recepty jsou nápadité a vtipné stále stejně, díkybohu za to. Takže tři hvězdičky, ale obávám se, že to možná ještě půjde dolů...

plakát

Hledá se Nemo (2003) 

Perfektní animák OPRAVDU PRO DĚTI. Žádné narážky na to, co by nepochopily (až na ptakopyska, ehm), pobaví se u toho na druhou stranu i dospělé publikum. Téma přehnaně silné rodičovské péče a hledání syna spojení s hledáním vlastní svobody se mi moc líbí, dětem i jejich pečujícím až přepečujícím rodičům má co nabídnout. No a hlášek je tu taky spousta, racci a písnička Dory "měl bys pláááávat, plááávat" zůstanou v hlavě snad každému. Docela jsem přemýšlel, jestli své původní hodnocení - čtyři hvězdičky - zvýším. Většinou ho totiž dávám filmům, které se mě nějak osobně dotkly, což se zde sice nestalo, ale... Ale když vezmu v potaz ty velké kvality filmu, nic jiného asi ani nezbývá. Takže pět hvězd... "Es-capééé... Proč tu prostě nenapíšou východ?!"

plakát

Co jsme komu udělali? (2014) 

Naprosto nechápu místní potlesk. Asi jsem z jiné planety, nebo já nevím. Mně se to prostě nelíbilo... Ano, komedie může být v něčem absurdní, praštěná, snad i nelogická. Ale tady toho bylo příliš. A film nevěděl, zda být komedií postavenou na jemně absurdních situacích a trefných narážkách na tu či onu národnost v rámci xenofobního vidění světa, nebo snad komedií, kde se budeme smát kvůli až vyhroceně bizarním situacím a uklouznutí hrdiny na psím lejnu... Nevidím problém v zakomponování vážného tématu do konceptu praštěné komedie, ale tady to bylo tak ultramega vyhrocené a nadsazené, že tu myšlenku to zahrabalo pod povrch zemský pekelně hluboko. Jinak - vtipy někdy fungovaly, některé byly skutečně super, pak už to bylo tak omleté téma, že to vtipné nebylo, a těch jinak skutečně vtipných situací moc naneštěstí nebylo. No a film tedy balancoval a balancoval a hrob tomu dokopal ten konec. Ach, Bože, už nikdy více. Tvůrci neskutečně promarnili šanci na štiplavou satiru nebo neextrémní absurdní komedii. Vymklo se to z rukou a je z toho u mě jen jedna hvězda, bohužel, i když maličko uvažuji o těch dvou...

plakát

5 centimetrů za sekundu (2007) 

Vrcholně romantické a mistrovské dílo animovaného filmu, které dokázalo během pouhopouhých šedesáti minut vykreslit příběh plný lásky, zamilovanosti, naděje, melancholie. Velmi emoční, vskutku poetické a romantické, avšak vše přirozeně a nenuceně. Nádherná kresba a kouzelný název vše jen podtrhují. Jaká škoda té závěrečné písně u titulků - to tam tak strašně nesedělo! Ale to prostě nemůže snad ani o (větší) chlup zničit ten dlouhotrvající dojem z této vizuální a příběhové opulentní nádhery pro oči, srdce i duši. Pět hvězd a ovace vestoje nejméně hodinu dlouhé, plus zařazení k oblíbeným filmům.

plakát

Úžasňákovi (2004) 

Skvělý animák plný akce - děj se nezastaví a jede celou dobu, postavy jsou sympatické a dobře propracované, stejně tak dialogy a celkově téma nadprůměrných lidí a vztahu většinové společnosti k nim. Možná je to místy až moc přehnané a moc "úža", ale to je důsledek té parodie na podobné hrané filmy, jak je tomu ostatně u amerických animáků běžné. Tady to naštěstí přepracovali tak, aby to skutečně bylo pro mladší diváctvo. Co mi jediné nesedělo je animace - prostě existují mnohem lépe "nakreslené" animáky, tohle bylo příšerně počítačové. Což mě vedlo k tomu tu jednu hvězdu do plného počtu ubrat, ale nakonec jsem si to rozmyslel. Takových animáků jako je tenhle opravdu moc není. Pět hvězd a ovace.

plakát

Nicki Minaj: Anaconda (2014) (hudební videoklip) 

Kromě chytlavé melodie tu nic k pozastavení není. Tedy vlastně je - velký zadek Nicki a o něco menší pozadí jejích spolutanečnic a kolegyň, obscénní použití šlehačky, banánu a kokosového mléka, spousta sprostých slov. Někde Nicki uvedla, že tuhle písničku bere jako srandu a že se smála, už když to psala. Já jsem se bohužel nesmál, spíš kroutil hlavou. Za uvedené jednu hvězdu.

plakát

Robin Thicke feat. T.I., Pharrell Williams: Blurred Lines (2013) (hudební videoklip) odpad!

Nikterak zajímavá písnička se stejně nijakým textem a dehonestujícím videoklipem, při jehož sledování musí feministky plivat nenávistí. Nejsem feministka, nejsem puritán, nemám nic proti nahému tělu, ale můžu říci jen jedno - fuj!

plakát

Adele - Rolling in the Deep (2010) (hudební videoklip) 

Videoklip, jenž následuje atmosféru, emoce a slova písničky - to je něco, co se běžně nevidí. A k tomu skvělý pěvecký výkon Adele a písnička samotná. Perfektní kombinace a jak zde bylo poznamenáno - není třeba krajkové kukly ani natřásání tukových buněk. Adele je tu sama sebou a o to tu především jde, ne? Pět hvězd.

plakát

Na vlásku (2010) 

Prostě spustíte program "AnimákProDěti.exe" a zadáte parametry: Disney, hezká kresba, hezká hudba, klasický motiv princezny ve věži trochu jinak, spousta všelijakých prostředí, podivná a ujetá postava (kůň) a trošku divný "princ" (+ zajímavý výběr slovní zásoby - co asi děti někdy z jeho promluv mají?!). Prostě další animovaná pohádka na americký způsob plná klišé, písniček, znásilnění běžných postav a motivů. Někdy se to povede vtipně a originálně, někdy ne. Tady spíše ne. Ale pro ty pozitivní stránky filmu, pro tu "netrapnost" vyznění všeho toho přítomného a celkově pro tu průměrnost - u mě to ty tři hvězdy má.

plakát

Lví král (1994) 

Animák pro děti, jak má být. Pohádkový motiv, životní hodnoty stravitelně převedené do prostředí a osudů zvířat, krásná hudba, pěkně kreslené i animované, sem tam nějaká písnička se srozumitelným, ale přitom inteligentním textem. Plus si to užije i starší divák (jako třeba já). Zajímavé, že jsem tuhle pohádku v dětství a i později úplně přehlížel. Opravdu stojí za to a dnešní autoři pohádkových animovaných filmů by se k rysům tohoto filmu měli vracet a ne dělat lacinou a rádoby vtipnou zábavu, někdy až groteskního a fekálního typu humoru, bez jednoduchého a přitom chytrého příběhu (a nemyslím tím chytrý = intelektuální/filozofický/apod.) A taky by mohli zjistit, že pro zážitek není třeba ani to tři dééé. Tady je to dvě dééé a je to fajn i tak. Na nic si to nehraje a je to silné i tak. PS: Jo a co se mi tady ještě líbilo a co musím vyzdvihnout je to, že si zvířata i přes lidskost zachovala i to zvířecí. Prostě super! PPS: Napsal bych toho víc, ale to bych tady pěl chválu na desítky řádků...