Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Akční

Recenze (1 545)

plakát

Naušika z Větrného údolí (1984) 

Tenhle příběh dojal i mé mnohými filmy ošlehané a okoralé srdce. Mladá dívka, která navíc vypadá hodně k světu, zastaví svou absolutní neagresivitou a maximální dávkou empatie valící se hordy brouků a nepřátelské techniky... Jen ta Pustina má kapku krkolomnou funkci. Zezačátku to vypadá, že je hlavním zlem, pak ale hrdinka objeví, že je naopak požehnáním, protože čistí půdu a vodu. Z čehož vyplývá, že lidé žijí na znečištěné půdě a pijou špatnou vodu (=neb je Pustina ještě nepohltila a tedy nevyčistila), ale přesto se to na jejich zdraví nijak neprojevuje... Naopak Pustina vyrábí z té znečištěné země, která sama o sobě lidem neškodí, jedovaté póry, které naopak lidem škodí. Takže vlastně nic dobrého nedělá.

plakát

Hřmění divadla Sklep (2000) (divadelní záznam) 

A pak že něco nemůže dosáhnout kvalit originální Katovny, pánové Hanák, Macháček, Vávra a Burda dokázali, že to jde i bez vousů.

plakát

Kouř (1990) 

Málokterý film dokázal tak přesně vystihnout atmosféru socialismu jako tenhle. Ta šeď, kouř, lhostejnost, vše vypadá, že se co nevidět rozpadne. Samozřejmě vše kromě Arnoštka, který se drží, je barevný, jásavý, prostě boží. Škoda, že neproniknul v té době do rádia a televize, mohli jsme poslouchat kvalitní tvorbu od něj a né srajdy od M.Davida.

plakát

Mlýny (1994) (divadelní záznam) 

Tak tohle je jediná komedie, při které jsem měl strach, že se smíchy počurám. To mluví za všechno. Jednoznačně nejkvalitnější Havlova hra. Nejlepší mezi nejlepšími byl zakřiknutý Ondřej Trojan se svou oční ekvilibristikou.

plakát

Hogo fogo Homolka (1970) 

I přes tu nekonečnou prostřední pasáž o výcviku psů skvělý film. Zejména Šebánek, "který mu viděl až do krku", jako obvykle exceluje.

plakát

Nejkrásnější věk (1968) 

Nejlepší komedie 60.let. Na rozdíl od většiny zde se mi líbily všechny tři části v podstatě stejně. Jenom mi vadí, že film tak nějak nerozhodl, kterýže věk je ten nejkrásnější, jestli 20-30, 50, nebo důchod. No, tu první hranici bych vyloučil... neboť jestli jako tohle mělo bejt moje nejlepší životní údobí, tak to mě teda podrž voči. A vzhledem k tomu, že ani k padesáti, natož k důchodu jsem se ještě nedoplazil, tak o tom nemůžu rozhodnout... holt se nechám překvapit. Možná bychom měli věřit těm stařečkům ve filmu, protože oni přeci už všechny tři etapy prožili, tak mohou srovnávat. No na druhou stranu, paměť jim už tolik neslouží, tak jsme zase tam, kde jsme byli, nevíme nic!

plakát

Ecce homo Homolka (1969) 

Šebánek je úžasnej, já ho prostě miluju. Když jsem viděl tuhle komedii poprvé, připadala mi k uzoufání nudná... Viděl jsem ji podruhé a řval nadšením. Škoda, že stejně často jako Homolkovy nedávají i Nejkrásnější věk, ten mi přijde ještě lepší.

plakát

Horem pádem (2004) 

Pro mě nejlepší popřevratová komedie. Velmi vtipná, velmi dobře zahraná. Na jednu stranu hodně krutá, ale padouši jsou nakonec alespoň trochu potrestáni. Hřebejkovy komedie se mi obecně celkem líbí, ale ty zasazené do minulosti nedokážou vystihnout atmosféru příslušné doby (působí spíš jako přítomnost s historickými reáliemi), což samozřejmě u této komedie odpadá. Zkrátka, tohleto není komedie, ale kurva komedie!

plakát

Kinobox (1993) (pořad) 

Hodnotím pouze Petra Čtvrtníčka, neb předchozí dva pány jsem neviděl. A ten je naprosto skvělý. Škoda, že na youtube není těch videí víc, ale i kdyby řekl jen "rybí prsty" a "děkuji, chutnalo", těch pět hvězdiček si zaslouží.