Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Vůbec nemám rád filmy s touto tématikou. Nemám potřebu sledovat feťáky, či jiná temná zákoutí lidské civilizace a sociálního bytí. Přesto jeden z mých oblíbených filmů, který jsem viděl mnohokrát a opět se na něj rád podívám znovu. Je pro mě uměleckým dílem Quentina, který přesně ví, co točí a jak to má vypadat. Síla filmu je však ještě v něčem jiném a to ve špičkových dialozích z nichž nelze vyškrtnout ani přidat jediné slovo.

Matrix

Matrix (1999)

Matrix je filmem, který dokáže uspokojit téměř všechny druhy diváka. Na své si přijdou milovníci scifi, které rozbíjí povrchní a nepřijatelnou realitu ; fanoušci akcí, nekonečného střílení a demolování všech kulis a v neposlední řadě diváky, kteří ve filmu hledají hlubší smysl. Kolik filmů tohle dokáže? Vlastně je tu ještě jedna skupina a ta má tento film ve svém žebříčku na prvním místě. Jsou to diváci, kteří od filmu žádají všechny výše zmíněné vlastnosti v jednom snímku. A tímto divákem jsem já. Pokud se mluví o Matrixu, většina lidí si ihned vybaví zpomalené scény či padající zelené programové kódy, stylové postavy se slunečními brýlemi předvádějící bojová umění a nebojí se využít jakýkoliv zbraní jednoduše proto, že můžou a můžou vlastně cokoliv. Ale pod vší touhle filmovou parádou je daleko hlubší smysl celého snímku, který většina lidí ani nepochopí nebo ho nehledají. Pokud se zamyslíte nad vším co postavy dělají nebo říkají a přenesete tyto informace pod obraz reality, zjistíte jak úžasný Matrix doopravdy je. Hříchem by bylo, kdyby Matrix nebyla trilogie. Zde nešlo jen tučné výdělky a tudíž nafouknutí děje, ale podobně jako u Star wars o ucelení celé myšlenky a dotáhnout příběh až do jeho konce. Povedlo se a celé trilogie je vlastně jedním filmem.

Zrození Planety opic

Zrození Planety opic (2011)

Jestli nějaký film zaslouží pět hvězd, tak tento je rozhodně jedním z nich. Film, který má ducha, dokonalý rozvoj postav i dokonalou režii. Je vidět, že se tu někdo hodně snažil, aby výsledek byl co nejlepší. Přesto snímek není hodnocen tak, jak by si zasloužil. Tohle je prostě přesně to, co slovo Film z velkým "F" znamená a tři hvězdy jsou prostě urážkou :-) Viděl jsem tento film zatím dvakrát a i podruhé jsem byl stejně nadšený jako v kině v roce 2011. Navíc nejlepší role i herecký výkon Jamese Franca. Těším se na pokračování a tiše se modlím, aby druhý produkt nepokazil tu úžasnou duši stvořenou Rupertem Wyattem. César je sice silným vůdcem, ale dokáže vést tlupu i pod režií Matta Reevese?

Avengers

Avengers (2012)

Upřímně jsem vůbec nečekal, že se tento film takto vyvede. Vzpomínám, jak jsem byl v roce 2012 v kině mile překvapen a dokonce odcházel hodně nadšený. Dnes jsem se podíval znovu. Je to zkrátka super. Nedokázal jsem si tehdy představit, jak spojit všechny postavy do jednoho filmu, aniž by to nebyla naprostá slátanina. Ale propojení bylo nakonec fascinující a fakt se celý ten projekt Avengers povedl. Vše vypadalo tak přirozeně, všechny postavy byly zachovány a nic nebylo uměle překrucováno tak, aby se to nakonec hodilo do nějakého patvaru. Nedokážu si však představit pokračování, kde by se mohla objevit nějaká originalita, film, který by nečerpal z této původní slávy. Ale kdo ví, třeba budu ohromen znovu :-) hmm, to by bylo super ;-) Ale všichni víme, jak do dnes chodí...