Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Fantasy

Recenze (392)

plakát

The Last of Us - Nakažení (2023) (epizoda) 

Furt mi přijde, že nejsilnější momenty jsou ty retrospektivní, ale tentokrát příliš neztrácela ani hlavní dějová linka. Muzeum skvělé, pořád se daří krásně udržovat nepříjemnou atmosféru a snad bych i řekl, že adaptace zatím boduje o kousínek více než původní hra. Takhle se to má dělat.

plakát

The Last of Us - Když se ztratíš v temnotě (2023) (epizoda) 

Z toho úvodu jsem měl stejně jako před lety neskutečnou husinu a vyložené úzkosti. Brilantně natočené s ochromující atmosférou. Následně to stejně jako hra trochu opadne. Rozhodně to ale zatím vypadá na nejlepší videoherní adaptaci, která skvěle pracuje se zdrojovým materiálem a zároveň ho schopně rozvíjí o pár jednotlivostí. Zatím nadšení.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Tak nám letos druhý Avatar společně s Maverickem ukázal, co znamená esence kino zážitku. A ačkoliv se šarmantní skoro-midget, závislák na adrenalinu, vyznavač pochybných náboženství a člověk s přeběleným úsměvem, Tom Cruise, dostal se svou stíhačkou k mému srdci blíže, tak Cameron překvapivě ztrácí jenom málo. Prvního Avatara v lásce nemám a nezměnilo se to ani za ty roky. Ale dvojka je jednoduše skvělá. Sám se tomu divím. Možná za to může upadající blockbusterová scéna, možná mě čím dál více serou rozlehlá univerza, možná jenom stárnu. Ale už to tak je. Vizuálně to je samozřejmě maximálně opojné. Do takové míry, že si snímek opět vytírá zádinku s veškerou konkurencí. Nicméně za to nemohou jenom neuvěřitelně vypulírované efekty, ale také celková estetika a design. Je maximální radost pohledět na každé udělátko, každou rostlinku i každou potvoru, kterou Jim přivádí k životu. Hudba by pak možná mohla být trochu výraznější a jednotlivé výjevy dotvářet efektivněji, avšak míra uhranutí bude pravděpodobně už natolik vysoká, že to ve výsledku nevadí. Celá tato fascinace ale do jisté míry asi pramení především z toho, že se po první třetině podíváme do nové části světa a tedy i pod vodní hladinu. A když se jdou objevovat podobná místa, má u mě film automaticky několik plusových bodů. Tím spíše, když je to podáno tak čarovně jako tady. Příběh pak opět není světoborný. Stejně jako u jedničky se jedná o dílo velice přímočaré a předvídatelné. Jim tu tedy znovu opisuje předcházející události, kdy do toho míchá prvky ze svých dalších filmů, jako jsou Vetřelci či Propast. Ale! Tentokrát se jede v mnohem osobnější a méně rozmáchlejší rovině, která na mě jednoduše fungovala. Nové postavy okamžitě zapadnou a emoce při peripetiích rodinky Sullyových dokážou zabrnkat na tu správnou notu. Stejně jako znovu přítomné ekologické podtóny, v dnešní době čím dál více rezonující. Akce je pak perfektní a přehledná, stále se něco děje a ta tříhodinová stopáž uteče neuvěřitelně rychle. Rozhodně bych ale doporučil jít na 3D (a to jsem normálně jeho obří odpůrce), protože zase geniálně slouží pro ještě větší vtažení do zážitku. U HFR je to poté trochu jiná písnička a pořád nevím, jestli se mi líbilo nebo ne. Celkově ale minimálně o dva tulkuny lepší než jednička a pravděpodobně si to dám ještě minimálně jednou v kině.

plakát

Balada pro banditu (1978) 

Vynikající, experimentální, vtahující, hudebně nesmrtelné a celkově nadčasové. Tenhle projekt je naprostou srdeční záležitostí. Neochvějnou a zlatou. Nebude po chuti každému, ale každý by ji měl minimálně vyzkoušet.

plakát

Andor (2022) (seriál) 

Jsem nadšen, ale zároveň smuten! Nadšen z toho, že nám Disney skrze Tonyho Gilroye naservíroval něco skoro už nemyslitelného. Atmosférou protkaný, chladný, špinavý a dospělý příběh z předaleké galaxie, jehož vyšperkovaný scénář, herecké výkony, vizuál i hudba strčí do kapsy všechny SW projekty po původní trilogii. Ba dokonce bych řekl, že po Nové naději a Impériu se jedná o tu nejlepší filmově-televizní zábavu z tohoto známého univerza. Avšak smuten jsem z toho, že kvůli nižší sledovanosti je do velké míry pravděpodobné, že se podobného projektu už asi jen tak nedočkáme a samotný Andor byl zkrácen. Ach jo!

plakát

Andor - Ulice Rix (2022) (epizoda) 

Emoce na maximu, atmosféra neuvěřitelně hustá, herci výteční! Tohle bylo prostě labůžo!

plakát

Medvěd (2022) (seriál) 

Jeden z letošních nejsilnějších seriálových zážitků. Sugestivní a dravý pohled do prostředí jedné rodinné restaurace, nabízející osm dílů brilantního dramatu, které je depresivní především svým zdrcujícím přesahem do reality. To navíc doplněno o obrovský zástup nepříliš známých herců, kteří do pléna přináší své dost možná životní výkony. Jen trochu škoda toho finále.

plakát

Andor - Narkina 5 (2022) (epizoda) 

Brilantní, depresivní, vtahující a fascinující. Asi se už nebojím říct, že se jedná o nejlepší seriálový/filmový Star Wars projekt od původní trilogie. Chytré rozšiřování univerza, které zcela kašle na atrakce a dává nám poctivou flákotu hutné atmosféry, jíž táhnou vybroušené dialogy i postavy. Víra ve Hvězdné války obnovena.