Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (1 503)

plakát

Rozum a cit (1995) 

Bohužel jsem přehlédl rating filmu: "For women only." Rozum mi v průběhu filmu umřel a cit se vůbec neprobudil, takže jsem se tvářil jako Hugh Laurie, když držel mimino. Sledovat film o slepicích, středobodem jejichž vesmíru jsou kohouti, bylo na mé nervy poněkud přespříliš. Ang Lee v mém nerozumném a cituprostém nitru přivedl k životu sarkastického cynika, jehož ústní koutky se zvedaly při každé cituplné a rozumu prosté scéně. Při pohledu na ženy v tomto filmu bych se nedivil ani náhlým změnám sexuální orientace u všech zúčastněných pánů. Ne, tohle mi opravdu nesedlo...teda krom trefných poznámek Hugh Laurieho.

plakát

Tři dny Kondora (1975) 

Spotřebujte do data uvedeného na obalu - minimální trvanlivost pracovníka CIA: dokud někomu nerupne v kouli. Listopad je období před smrtící zimou, jedna fotografka má štěstí, že narazila na blonďáka v jeho listopadu. Jenže navzdory scénáři má tenhle ptáček tužší kořínek než slavík a spol. V jedné bezbřeze odcizené poušti ta jedna pusa musí být, chápu tvůrce. Chápete tenhle komentář? Že ne? Pak se cítíte podobně jako já po shlédnutí Tří dnů Kondora. Lehce zmateně, avšak s vervou do výběrového řízení na pozici "Střelec při styku se zacílenou veřejností" ve společnosti Max von Sydow´s Killers.

plakát

Tři dny ke svobodě (2010) 

Film funguje především díky motivaci učitýlka literatury, který by chtěl svou fakt pěknou ženušku zase domů (diví se mu někdo při pohledu na Elizabeth Banks?). Jenže to by bylo na dobrý film málo, jsou tu další vztahy, další emoce a zejména vztah se starým otcem mi přijde nejzajímavějším prvkem filmu. Otec najde letenky a ví, že syn nadobro odjíždí, aniž by mu to řekl. A ráno to posledním loučení, což všichni ví, ale nikdo to nevysloví nahlas, je natolik silné, že jsem zapomněl, že je to JEN film. Jen film? Možná. Ale podařilo se mu natolik vystihnout mé niterné pocity k blízkým lidem, že i kdybych měl stejný problém s otcem, po skončení tohohle filmu mu hned zavolám s otázkou na rtech, jak se má a kdy se zase uvidíme. První část, kdy se neznalý trouba pokouší získat falešný pasy, je skvělá. Akční část akceptuju jako povinnou výbavu celovečeráku, holt se prostě musí střílet a nahánět. Ale to, co si z filmu budu pamatovat ještě dlouho, jsou kvallity přesahující rámec obrazovky, kvality ryze subjektivní.

plakát

Zjizvená tvář (1983) 

Kubánská neřízená vlna se prohnala přes Miami, aby udělala trochu humbuku a za salvy děl skončila v klidném jezírku pod nápisem Svět patří tobě. Herecký koncert Al Pacina v d-moll (death moll). Povrchní film o hnusných lidech, který nedokáže ani na okamžik vtáhnout, zato kariérní postup jednoho grázla vylíčil bravurně. Problémem z mého pohledu je neukočírovaná stopáž a drzé přesvědčení, že skousnu 3 hodiny mafiánské kovbojky. Nebýt Al Pacina, věčně nasraného a ostrého jako Fidelův pohled, asi bych téhle klasice ukřivdil mnohem menším hvězdičkovým zbožím. Pocit z filmu je prázdný - co jsem to viděl? Nedokážu pojmenovat. Obsahově mi totiž i přes zjevnou áčkovost přišel přišel plytký, neříkající nám nic víc než zvuk střelby, šustění bankovek a šplouchání vody ve fakt velký vaně. Nejlepší sekvence - jízda za bílým fárem, co má na podvozku přilepenou modelínu a přitroublej sanchosé drží v ruce odpalovač.

plakát

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (2013) 

Já zklamanej rozhodně nejsem, čekal jsem kolosální pitomost s íkvé tykve, dostalo se mi kolosální pitomosti s íkvé tykve. O to nejde. Jenže mě ta pitomost nebavila, což asi měla. A zábavu na atomy či jiné kousky těla porcované gothic holky neobstaraly ani v nejmenším. A pitvat se v tom všem nemá cenu, ještě něco chytnu :) Jo a fakt nesnáším, opravdu moc, moc nesnáším hláškující záporáky ve smyslu: "Tvůj konec se už blíží..." To bych tvůrce nejradši hodil do pece za tou úvodní krasavicí. OK, kravina může být i zábavná, jenže to by chtělo nekopírovat hollywoodský "Manuál pro kasovní trhák pro totálně nenáročné publikum", kam se jen dosazují proměnné..........a že si to na nic nehraje, jak tu všichni opakují? Ale hraje, hraje si to na děsnou oddychovku. Což je vlastně fakt. Já jsem si tááák oddychl, když to skončilo! PS: Původní pohádka používá zdrobněliny jmen proto, že hlavní protagonisté jsou děti. Film se dopustil nechtěné komičnosti tím, že na dospělýho klacka 5. pádem voláme: "Jeníčku!" Já osobně bych měl pocit, že si ze mě někdo dělá srandu, teda jakožto nositel stejného jména.

plakát

Planeta opic (1968) 

Některým filmům věk neprospívá. Já, člověk počátku 21. století, éry bouřlivě se rozvíjejících technologií, jsem viděl archeologický nález na poli filmů, dokládající dřívější poměrně slušnou úroveň kultury s barevnou filmovou keramikou. Jenže - úžas se nedostavil. Viděl jsem roztomilý film, plný převrácených odkazů na lidstvo a asi i na hodně nepovedenou karikaturu církve (?), fanatismu (hodně přepáleného), nic víc. Ten drtivý dopad mě minul. Napětí nula voltů. Že by snímku opravdu uškodila úplně jiná doba a společenská situace? Možná. Taky mi vadí jisté drobnosti - opičky mluví anglicky? Nesmrtelný to jazyk, když lidé tu nemluví vůbec. A kde se vzali koně? A pušky? Zbrojařský průmysl kvete, a přitom se neumí vyrobit ani zubní protézu? Přesto stálo za to obětovat mu 2 hodiny svého pozemského času. Jen nevím, komu bych v budoucnosti fandil, pokud by evoluce došla tak daleko, že by nám tu běhal Kocour z Červeného trpaslíka nebo Dr. Zeius.

plakát

Pretty Woman (1990) 

Kdyby hodnotící škálou byla krev, pak byl film bezkrevný. Kdybych hodnotil podle ducha, pak je bezduchý. Nudný jako Richard Gere. Chemická reakce mezi hrdiny negativní. Proměna obou charakterů násilná. Měla to být sladká limča, já cítím chuť citronu a napínám mimické úpony. Julii mnohem více sedla role hollywoodské celebrity než hollywoodského šlapátka. A příjezd na bílém motorovém koni byl - jak to jen slušně napsat - taky se někdy za zúčastněné herce podvědomě stydíte? Gere měl asi zůstat u "company bazaru".

plakát

V kruhu koruny - Richard II (2012) (epizoda) 

Věděl jsem do čeho jdu a dostalo se mi toho, Shakespeara. A moc dobře zahraného. Koho bych tak vypíchl? Ne, to nejde, všichni hráli tak, jak se na národní poklad sluší. Ale jo, Davida Sucheta, toho postavím na piedestál.

plakát

Notting Hill (1999) 

Já úplně zapomněl, že Julia byla kdysi fakt kočka. Jasně, tohle je od A do Z čítankově otrocky zfilmovaná pohádka, ale ruku na srdce, není pěkný ji prožít alespoň na plátně? A pak zase šup do normálního života, v němž jsou celebrity taky jenom blbý lidi a pod tunou make-upu se ukrývají příšerky, jako jsme my všichni. A Dylan Moran si ukradl knížku, aby nakonec založil vlastní Black Books, tak mu ta knížka v gatích učarovala! Milý surreální film, nic víc. Řekněte mi, prosím vás: Rhys Ifans byl střízlivej, když to točil?

plakát

„Pane, vy jste vdova!“ (1970) 

A safra, to musel bejt silnej matroš, na kterým tvůrci ujížděli při psaní scénáře. To byla nějaká Lehká Srandovní Droga nebo Esence Vtipné Kaše. Janžurová zúročila svůj komediální vklad a její triple byl parádní, na Olinku se moc pěkně kouká, i když s tím jejím herectvím si nejsem tak úplně jist. Klobouk dolů před vycizelovaným scénářem a faktem, že filmaři museli z vietnamské tržnice objednat neskutečné množství cetek = rekvizit (prsty, ruce, hadičky, nohy atd. atd.). Jediné, co nechci slyšet při předehře od ženy je: "Zavři oči, brouku!" :-)