Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (1 503)

plakát

Mé jméno je Nikdo (1973) 

Hilla mám rád. Fondu mám rád. Morriconeho mám rád. Westerny mám rád. Leoneho mám rád. Nabízí se otázka, proč se mi jeví Nikdo jako velmi hloupý a protivný film. Čím to? Proč ten neustávající pocit -wtf!?!?- při sledování filmu? Není to ani komedie, ani pořádný western. Hill ze sebe dělá pitomce a Fonda tu prostě nemá co hrát. A jeden pěkný motiv od Morriconeho to nezachrání.

plakát

Kancelář Blaník (2014) (seriál) 

Rytíři z Blaníku, majíce zachránit český národ v době nejhorší, vyslali předvoj. Tondu Blaníka, který nás má do té špatné doby přivést. 8minutové jednohubky natočené za pár korun, které stojí jen na scénáři glosujícím současné kauzy české politické scény prostřednictvím vlivného pražského kmotra Blaníka. Doufám, že politici mají opravdu hroší kůži, jinak bych zdejší tvůrčí tým poslal bručet z kanceláře do Pankráce :-) Místy hodně povedené, místy hodně nepovedené a vytknout musím příšernou kameru a střih, bolí mě z toho oči. Naopak metál zaslouží Marek Daniel, který předvádí až mrazivě přesvědčivý výkon. Jinak možná něco takového je pro naši českou mentalitu typické a spíše se divím, že taková štiplavá satira vznikla až nyní.

plakát

Království nebeské (2005) 

Dobře, když si odmyslím opravdu příšerného Blooma, který se celý film tváří, jakoby ho natáčení vůbec, ale vůbec nebavilo, dostal jsem rodinný historiodní film s ultra sympatickým Salahadinem a křesťanským králem s maskou. Jasně, na jednu stranu nám Ridley servíruje morálně velmi vysoce položené jedince, na stranu druhou šmejdy, kteří to mají vepsáno už ve xichtě. Komplexnost postav Ridleyho nezajímá. Ale budiž. Téměř všechny postavy vyjma obou králů a Evy Green jsou jedním slovem na zabití. Tak dobře, to byla dvě slova. Problém mám se scénářem, kterej je úplně blbej. Asi chápu, že jinak to napsat nešlo, ale....tolik nicneříkajících frází, nevěrohodných keců a motivací, achjo... nechápu postavy typu jeruzalémského biskupa, který je černobílým zhmotněním snahy režiséra za každou cenu odsunout křesťanství (nebo obecně náboženství) na vedlejší kolej ve prospěch osvícenství. Byla ta postava fakt nutná? Čili příběh je opravdu chuďoučký. Co i dnes po shlédnutí director´s cutu oceňuju, je nádherná kamera, hudba, výprava a lokace. Ta zasněžená krajina na začátku stála za to. Čili label je v pohodě, ale po konzumaci obsahu za ním nastává hlavobol a břichabol....

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Zatím hodně škrobená nuda, kdy dva drsňácky žvanící opravdoví detektivové opravdu neví, co říkají, nebo scénárista neuměl prostě napsat nic originálnějšího. McConaugheyho postava je tragická, ale v tom nejhorším slova smyslu. Možná tomu dám ještě šanci, ale nepředpokládám, že by tvůrci v dalších dílech chtěli prohloubit atmosféru, charaktery, děj a že sníží rotačáckou frekvenci často nic neříkajících keců... zatím mám dojem, že si tenhle seriál jen hraje na True Serial.

plakát

Konečná (2013) 

Kravina na kvadrát! Výplod šílence! Debilní paskvil! Ale víte vy co? Mně se to líbilo! Já mám Arnieho prostě jako svýho kámoše, rád s ním zajdu na pivko v každým filmu, ve kterým hraje, trochu si zastřílíme, proneseme společně pár drsných hlášek a ukážeme, že svaly a pivase nemáme jen pro parádu:-) Všichni si to užívali, Stormare, Arnie, Knoxville, Guzmán... nevidiím důvod, proč bych si to neměl užít s nimi. Za ty prachy....

plakát

Michael Kohlhaas (2013) 

Nemám rád filmy o pomstě a nemám rád zaslepené hrdiny. A hrdina, na kterém bylo spácháno velké bezpráví a který se mstí, je nejhorší ze všech. Film je velmi rozvláčný, lidé mluví pološeptem, boje jsou nic moc, Mikkelsen od dob Valhally Rising víc mluví a závěrečná skladba je super, jinak je film bez hudby, což místy oceňuji. Film se zabývá pouze vnitřními pocity hrdiny, širší souvislosti jeho povstání jsou potlačeny na absolutní minimum. Škoda, konečně bych uvítal druhý pohled, řekněme více dokumentární. Na Boha se v tomto filmu zapomnělo, přesně jak řekla jedna z postav filmu. Film mě zklamal a to jsou jednotlivé záběry parádně ikonické.

plakát

Ida (2013) 

Nemám moc v lásce skoro nemluvné hrdiny, ale na druhou stranu mám v lásce hrdiny, kteří jsou plní zmatku a hledají své kořeny. Slečna Ledová a paní Ohnivá pátrají po zemřelých, aby samy zakusily odumření tomuto světu, jedna tak, jak je to milé Bohu, druhá tak, že Bůh bude mít možná trochu práci s její záchranou. Každopádně nás, zhýčkané diváky 21. století, donutily obě ženy se trochu zamyslet. A to se cení. Velmi cení. Stejně jako nádherně pochmurná atmosféra budovaná oprýskanými zdmi, bezútěšnou dobou 50. let, židovským hřbitovem, citově chladným klášterem a samozřejmě to vše v moderním černobílém hávu.

plakát

Maria Goretti (2003) (TV film) 

Rozporuplné pocity. Film sám o sobě je takový klasicky katolický patos, téměř nonstop tu hraje někdy dokonalé slzopudná hudba (poklona mistru Morriconemu), herci o sto šest přehrávají a příběh je dovedený do extrémů. A celé to tlačí na pilu, div se zuby nezadrhnou. Filmy nekriticky adorující světce/světice jsou holt skoro všechny stejné. Jakoby se onen svatý/á takto narodil, měl od kolébky jasno a téměř neudělal v životě žádnou chybu. Takoví nebeští supermani bez jediné chybičky. Jestli to na někoho působí povzbudivě k následování, mě to naopak odrazuje. Podobné filmy (toto, Bakhita apod.) by měli sledovat asi jen lidé se silnou vírou. Bože, prosím tě, dej mi.

plakát

Plán útěku (2013) 

Plán útěku z voyeuristického zařízení. Není to úplně blbá sranda, naopak je to nenáročná vypínačka pro přetížený mozek, nic víc, nic míň. Sly a Arnie si své role užívají jako děti prázdniny, tak proč jim nepřispět na penzijní připojištění nějakým tím doláčem z tržeb? Jen by mě fakt zajímalo, čím přesvědčili hluboce věřícího Jamese Caviezela, aby vzal roli takového............doplňte si jakékoli vulgární označení:-)

plakát

Janek a Anežka (2011) (studentský film) 

Takových a podobných filmů mohlo by se točiti více, jen s věrohodnějšími herci a bez klišé typu utržený kus oděvu na větvičce ohýbané i pod tlakem lidského dechu. Ale jinak dobrý počin - český středověk a hrdý hrad Helfštejn.