Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (1 503)

plakát

Láska nebeská (2003) 

Přijde mi zvláštní, že film, který má v názvu slovo "láska", o lásce vůbec není (až na jednu výjimku Emmy Thompson). Protože jednání hormony zblázněných lidí se tak nazvat nedá. Oops, takže toto bylo od filmařů nefér, předložit nám film plný krásných a dokonalých lidí brodících se až po bradu v krásné a dokonalé lásce různých odrůd. Ale co to plácám. Toto že má být láska? Nenechte se vysmát. Některé epizody jsou podbízivé jako svědci Jehovovi. Některé jsou vyloženě přiblblé. Jiné sladké jako nutella dochucená kilem cukru. Mně je jasné, že to musí diváky donutit k slzičkám, ale jestli je definice lásky "na prvním rande sex" či "vím, že se neznáme, ale chci tě požádat o ruku", tak to mě obalte do mouky a vajec a smažte čtyřicet minut. Aspoň ta jedna vyšla, že Billy? OK, když jsou ty vánoce, jsem ochoten snést i 135 minut příšerného sentimentu.:-) Jinak bych tomu s chutí nasolil vodpad, jen by to hvízdlo.

plakát

Tajemství staré bambitky (2011) (TV film) 

Bál jsem se, že Tomáš Klus poklusem bez vkusu zamíří i do dalších sfér šoubyznysu, aby na nás vyvalil své hbité prsty proklatě nízko, protestsongy a kdo-ví-co-ještě. Bál jsem se zbytečně. Toť z mého pohledu jeden z mála kladů. Ale bohužel jsem těžce nepobral přítomnost Lábuse s Vladykou snažící se o jakousi humornou dvojku zavádějící daň z hlíny. Já - vyznávaje pojetí humoru M. Horníčka (humor je o moudrosti, ne dělání ze sebe debila) - musím konstatovat, že oba pánové se trefili do současného trendu pohádek, které více než na silný a jednoduchý příběh sázejí na dementní postavy a karikatury. Pitvoření mi nikdy vtipné nepřišlo a přehrávání už vůbec ne. Ať se vrátí Třetí princ s Janem a jeho podivuhodným přítelem!!! Ačkoli v případě daní se pohádka trefila bambitkou do černého.

plakát

Sněžný drak (2013) (TV film) 

Herecké výkony zdály se mi poněkud nehereckými. Což o to, já kdybych měl zahrát Moliérova Lakomce, vyjde z toho Matka Tereza (a naopak), ale naštěstí za to neberu prachy. Scénář zdál se mi poněkud nevhodný. Což o to, já kdybych měl napsat epický příběh, vyleze z toho lyrická nuda (a naopak). Největším kladem této pohádky je, že se mi už zcela vykouřila z hlavy. Což je výjimka potvrzující pravidlo, že podstatné věci většinou zapomínám, ty nepodstatné v hlavě nosím. A na to, že se v pohádce objevuje magie, zdá se mi zcela nekouzelná. Což o to, kdybych měl já na tváři vykouzlit úsměv, vyšla by z toho grimasa člověka cucajícího citrón (a naopak).

plakát

Duch nad zlato (2013) (TV film) odpad!

Viděno před chvílí (je Štědrý večer 2013) a ještě za čerstva píšu komentář, v němž každé jadrné slovo nahradím hvězdičkou. Sice pořád nevím, jestli ta "pohádka" byla myšlena vážně, či šlo o parodii, ale v obou případech je to ******** špatný ***** ********** ***** hrozná ******* *******!

plakát

Biblické příběhy: Ježíš (1999) (TV film) 

S tímto zpracováním jsem měl velký problém. Ať už jde o podivný scénář, představitele Ježíše a další aspekty. Biblické příběhy převedené na plátno často dopadají špatně. Proč? Věří vůbec tvůrci tomu, co točí? Nebo je to jen řemeslo? Na Zeffirelliho Ježíše Nazaretského zatím vůbec žádné zpracování nemá.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Co scéna, to deja vu. Už jsem podobné scény někde viděl. Ano! V Pánovi prstenů. Jackson je použil znovu a to mě mate. Všimněte si, že kostra filmu a mnohhých scén je stejná jako v LOTRovi. Po vstoupení trpaslíků do hory bezbřehá nuda, navrhuji akční scény trpaslíků s drakem na nejnudnější a nejzbytečnější, jaké se v Tolkienových filmech objevily. Jsem si zcela jist, že kdyby Jacksonovu trilogii shlédl Tolkien, nenajde slova zklamání.//// Znáte tuhle písničku pro děti? "V Temným hvozdu / na jehličí / koná se akce / trpasličí / žádná lehká věc to není / Thorin už je zcela švorc a tak se činí. Malou má tlupu / malinkatou / co hledá hotel / pod ňákou horou / štěstíčko přejou dva elfi milí / jen Šmakovi se na zlatě hodně líbí..." A Jackson stále v Hůrce propaguje veganskou stravu, Je div, pokud nežere nic jiného, že se dožil příchodu Froda. A románek elfky s trpajzlíkem? To mi připomíná scénu, kdy se sousedovic jezevčík snažil obšťastnit fenu od vlčáka. Taky mu to nešlo. Ale co, jak zní refrén výše uvedené písničky jistě znáte: "Protože láska, láska, láska v každém srdci klíčí, protože láskou k elfce hoří i to srdce trpasličí / a kdo se v téhle věci jen tak blbě tváří / ten ať se dívá, jak se mezidruhová interakce daří...la lá la lálá lala lalá..........." A Šmak? Šmakoval převelice! EDIT: Poznámka k EE: Dostalo se mi roztomilých grimas Bilba, Thráina a postupné prezentace trpaslíků u Medděda!

plakát

Jan Hus (1954) 

Černobílou historii komouši a jejich rudý mor uměli dokonale. A teď otázka, jak tohle rudé lejno hodnotit. Z hlediska obsahu je to nablblá agitace. Z hlediska formy? Jasně, Vávra byl dobrej rejža. Jenže to byla taková Leni Riefenstahlová taky. Smutné je, že víc jak 20 let žijeme v tzv. demokracii, ale pořád jsme se nenaučili vnímat své dějiny. Protože vnímat je skrz růžové brýle jakékoli ideologie je strašně nebezpečný. A strašně hloupý.

plakát

Návrat do budoucnosti III (1990) 

Clint Eastwood se musel za břicho popadat. Mám dojem, že autoři se vrátili spíš do minulosti, k 1. dílu, aby na něj navázali a neudělali mu ostudu příšerným pokračováním. Ne, neudělali mu ostudu. Naopak. Stále hravé, stále šílené, stále uřvané, stále s nejrůznějšími odkazy na 1. díl a stále zábavné.

plakát

Návrat do budoucnosti II (1989) 

Dvojky bohužel doplácí na několik nevýhod. Jednak tady chybí to prvotní nadšení. Taky chybí nosné vtipné momenty jako v jedničce, které jsou jednoduché (potkat vlastní rodiče), ale fungují. Dvojka už tenhle typ vtipu použít nemůže, tak posune děj o kus dál. Tzn. k dalším, z jedničky dobře známým postavám + stejná kostra scén, jen s drobnými obměnami. Stále velmi inteligentní a zábavná podívaná, maskič Lloyd, sympoš Fox a nechutnej master of universe Biff.

plakát

Návrat do budoucnosti (1985) 

Návrat do budoucnosti aneb jak přijít o iluze o rodičích. Tyjo! Marty mohl být svým otcem a zároveň svým synem! Ale do toho bych taky nešel. Jen by bylo dobrý mrknout se, jak dospívali rodiče, možná bychom je mohli taky občas trochu srovnat! Tenhle film je od začátku do konce našláplej a baví. Žádná nuda, žádná bezduchá blbost. Parádní scénář, parádní všechno. Bravo, Amíci...