Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (522)

plakát

Malá Dorritka (2008) (seriál) 

Skvělé provedení po všech stránkách. Milovníky romantiky nutno upozornit, že tohle Dickensovo dílo nemá s romantikou nic moc společného, i když závěr je opět ve stylu a la červená knihovna.

plakát

Nejkrásnější hádanka (2008) 

Troškův rukopis/styl je už trošku okoukaný, vyčpělý a nezábavný, budiž. Ale proč Troška inovuje svoji režii tak, že udělá z klasické české pohádky americkou fantasy? Chce držet krok se světovou úpadkovou kinematografií, opouští ho umělecká múza nebo už neví, co roupama dělat?...Otřesná všepřehlušující z amerického filmu importovaná hudba nemá v české pohádce vůbec co dělat a nejen že ji hází do jiné roviny, ale úplně ji změní, zdevastuje! S jinou nebo žádnou (?) hudbou a s větším využitím hereckého potenciálu Ladislava Potměšila a Tat´jany Medvecké, reprezentujících klasickou předrevoluční elitní hereckou školu, by z toho mohla být docela povedená a koukatelná věc.

plakát

Rozum a cit (2008) (seriál) 

Příběh sám o sobě doslova "záchodová" červená knihovna - plytký, záměrný, předvídatelný. Většina herců a jejich projev mi vůbec nesedly. Jedna hvězda za exteriéry a interiéry. Willoughby (Dominic Cooper) svojí vizáží ale perfektně pasuje do staré anglické romantiky - za něho druhá hvězda.

plakát

Z Lark Rise do Candlefordu (2008) (seriál) 

Tohle se BBC opět povedlo. Přesně tak, jak to mám ráda. Bohatý děj=bezpočet rozmanitých figurek, postaviček a postav, jejichž osudy se proplétají v řadě naivních, komických, smutných i srdcervoucích sociálních interakcí. Tolik porozumění, lásky a vzájemné pomoci mezi lidmi z různých vrstev společnosti nenajdete hned tak v jakémkoli jiném seiálu. Při některých scénách se prostě nelze ubránit slzám. To vše umocněno kouzelnou výpravou a naprosto exkluzivními hereckými výkony. Pohlazení po duši vysoké kvality!

plakát

Čas umírat (2007) 

Snaha o velké a dojemné umění na téma "stáří" se příliš nevyvedla. Spíše pro milovníky psů = pes hraje totiž jednu ze dvou hlavních rolí a je v obrazu častěji než hlavní představitelka. Štěkání, vytí a kńučení si zde pejskaři užijí též do sytosti. Dva nebo tři zajímavější/smysluplnější dialogy, jinak si režisérka a zároveń scénáristka se scénářem moc hlavu nelámala. Szaflarska hraje velmi přirozeně, ale celé je to takové nějaké unylé, chvilkami to potřebovalo více "št´ávy".(Ne)překvapivé, rázné a správné rozhodnutí stařenky těsně před smrtí dodá filmu alespoń trochu tu potřebnou jiskru. Smrt ale přichází velmi rychle, ihned po onom rozhodnutí, což vzbuzuje dojem, že režisérce došel dech, a proto musela příběh šmahem ukončit. Černobílé provedení ještě více umocńuje celkovou suchopárnost tohoto díla.

plakát

Katyň (2007) odpad!

Wajda jako falsifikátor dějin a hanobitel filmového jazyka! Lživě=protirusky prezentované zvěrstvo-Katyń je vodou na mlýn všem anti-rudým, proti-ruským a pro-USamerickým d´áblům. Hysterická a pro Evropu i celý svět krajně nebezpečná protiruská propaganda polských politických elit a jejich posluhovačů a pomocníků včetně ČR nabrala po pádu Východního bloku obludných rozměrů. Polsko opojeno svým chorobným nacionalismem se mstí Rusku za dávné "křivdy", kdy ca.od pozdního středověku začalo Rusko pomalu, ale jistě zatínat Polsku tipec=vytlačovat ho z východní Evropy, kde Polsko ovládalo obrovská území a utiskovalo jiné národy. Další historický vývoj se neobešel bez hrůzných tragédií, mimo jiné i pro samotné Polsko (např.Volyńská řež 1943-44, a vůbec 2.světová válka), ale chorobný polský nacionalismus je nepoučitelný a naopak zadělává na ještě větší konflikt, ten definitivní, kdy Rusko nebude váhat ani vteřinu, pokud mu někdo šlápne na "kuří oko" a EU lehne popelem jako první! Katyń- celá protiruská propaganda je zde založena na jednom dokumentu a ten je evidentně padělaný! Dokument padělaný ruskými fanatickými přívrženci "perestrojky" za účelem diskreditace tehdejší politiky SSSR. Dokument byl padělán koncem 80.let a předán (1992) Polsku jako důkaz viny SSSR v případu Katyń. Německá hitlerovská armáda odkryla (1943) masový hrob v Katyni záměrně, aby znepřátelila polská a sovětská vojska, a tím oslabila jejich společnou sílu proti hitlerovskému Německu. Stalin měl dokument/rozkaz podepsat v r.1940, ale archeologický výzkum mrtvých těl v masovém hrobu dokázal, že oběti byly zavražděny ne dříve než na konci r. 1941 nebo 1942! V masovém hrobu-Katyń a v dalších masových hrobech v této oblasti byla nalezena munice německé výroby z r.1941! Provedení masové vraždy v Katyni odpovídalo přesně stylu provedení jiných masových vražd hitlerovskou armádou v této oblasti i jinde...A tady bych připomněla jiné zvěrstvo, ale pravdivé/zdokumentované, o kterém Poláci určitě nemluví a o kterém asi nikdo film nenatočí a proč ne, to je snad každému, kdo má všech pět pohromadě, jasné. V rusko-polské válce (1920-21), kdy Polsko okupovalo západní Bělorusko a západní Ukrajinu, zajala polská armáda desetitisíce ruských vojáků různých šarží. Se zajatci bylo zacházeno velmi krutě, doslova bestiálně. Zavražděno bud´ na místě nebo utýráno hladem nebo mrazem bylo minimálně 18000 rudoarmějců, některé prameny uvádějí dokonce až 60000 ruských vojáků! Naši slovanští katoličtí bratři mají na rukou tolik krve a na svědomí tolik lidského utrpení, že není divu, že si vybrali za svého přítele d´ábla nejkrvavějšího - USA!!!

plakát

Mansfieldské panství (2007) (TV film) odpad!

Rychlokvaška, do které se pochopitelně dalo vměstnat jen málo z knižní předlohy. Vznikla tak horkou jehlou spíchnutá slátanina, která nemá hlavu ani patu. Proč někdo zpracovává klasické knižní předlohy tak bezostyšně povrchním způsobem je a není záhadou - komerce pro velmi jednoduché obecenstvo...A pohyblivá kamera zde často krouží kolem hlav účinkujících takovým stylem, že by divák přišel o oči...Už nikdy více, díky!

plakát

Northangerské opatství (2007) (TV film) odpad!

Podružný námět, zpracovaný totálně nezábavnou formou. Netrvalo dlouho a brala jsem to rychloposuvem. Stále se jen leze sem a tam, blábolí se o tom i jiném, děvenka hledá vzrušení v hororové červené knihovně a občas v bujné fantazii vidí sama sebe jako součást toho, co právě čte. Nakonec v touze po hororových prožitcích přijme pozvání do starobylého opatství, kde se její bujné fantazie přehoupnou do zcela jiné a nečekané reality... Díky, nikdy více!

plakát

O dívce, která šlápla na chléb (2007) (TV film) 

..."že lížeš čokoládové koule" (?!)...proboha, snad se dají dvojsmyslná spojení překládat jinak - tady by si citlivější povahy mohly myslet, že pohádková Brigitte Nielsen má něco s černochem...Hrzánová, jako vždy a všude, odporná. Jedna hvězda za solidní kulisy a mojí oblíbenou Táńu Medveckou, i když tady příliš prostoru pro svoje herecké umění neměla. A Andersenovy "pohádky" jsou dle mého spíše pro dospělé (tedy pokud to někoho baví) než pro děti.

plakát

Once (2007) odpad!

Film je limonáda o ničem. A hudba dostala Oscara? Souhlasila bych i s tím, kdybyby Oscara dostal i film, neb Oscar je až na velmi mizivé vyjímky, které potvrzují pravidlo, cenou za zboží, komerci, ne za umění. Ta hudba dostala pravděpodobně Oscara za nejlepší funus-song toho roku...Pardon, ale moje generace vyrůstala na kvalitní čs. pop-, rock- a folkmusic a představte si, že vedle toho jsme v té "hrozné totalitě" poslouchali z magnetofonnů nebo vinylu úplně bez problémů i kvalitní světovou produkci a ta byla!!!= Black Sabbath, Deep Purple, Uriah Heep, Sweet, T.Rex, Free, Slade, Zappa, War, CCR, Suzi Quatro a mnoho jiných a vedle toho tuny kvalitní DISCOmusic. Takže songy jako tenhle a vůbec hudební scéna od 90.let totálně upadající jsou pro moji generaci jaksi šedivé, ukńourané, k pláči!...Kdyby irský písničkář potkal mongoloidu, tak by to byl dojemný příběh o krátkém láskyvzplanutí irského songaře a mongoloidy a to by teprv byly mongosongy! Ale potkal talentovanou českou dívenku, zaplat´ bůh alespoń že tak!