Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka v režii Jiřího Stracha vypráví o chudé dívce Brigitě (L. Molnárová), která tolik toužila po štěstí, jež si spojila s leskem třpytivých šatů a oslnivě zářících lamp bohatých městských salonů, že pro ně byla schopna udělat cokoliv – třeba i zapřít vlastní matku (D. Batulková). Když chudou Brigitu adoptuje hodná majitelka kodaňského pekařství (T. Medvecká), začnou se dít věci. Pohodlný život a nové postavení zcela promění dívčin život. Z Brigity se stane povrchní dívka s jediným zájmem – mít se dobře a bavit se. A když si vezme matčin chléb jako podložku, aby si neumazala střevíce, propadne se Brigita do bahenní říše. Tady mezi bahenními příšerkami (B. Hrzánová, R. Holub a další) konečně pochopí, v čem pochybila. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Po dívce s dračím tetováním, dívce, která si hrála s ohněm a dívce, která kopla do vosího hnízda, přichází poslední film slavné tetralogie: Dívka, která šlápla na chleba. Zatímco první díl můžeme označit jako soldiní detektivku, následující dvě pokračování vykazují silně sestupnou tendenci a hodnocení posledního dílu se tak stává nelehkým úkolem. Přiznávám, že i jako zkušený nenechavec a světová špička oboru "hodnocení cizích výtvorů" sedím nyní na své kritické židli poněkud zmaten. Nebývá například zvykem, aby ve vrcholné fázi došlo k radikálnímu přeobsazení všech rolí. Takový tah bychom nejspíš čekali od Davida Lynche, v dejiných kriminalistické kinematografie jde však o zcela ojedinělou záležitost. Výměna Noomi Rapace za Barboru Hrzánovou zdá se býti smělým konceptem - například mě jako divákovi najednou nepřišlo líto, že ústřední punkerku nevidím obnaženou. Přeobsazení všech rolí s sebou však přináší i jisté zmatky. Neschopen rozpoznat, který z herců ztělesnuje novináře Blomkvista, tápal jsem v zápletce poněkud víc než obvykle. Jsouc permanentně maten netradičními režisérkými postupy, mlhavými náznaky a skyrtými filmařskými kódy, nepodařilo se mi nakonec rozmotat nitky spiknutní, ba dokonce odhalit, kdo byl tentokrát vůbec zavražděn. Jako rozuzlení celé série je tak "Dívka, která šlápla na chleba" zcela nedostačující a nechává celou ságu zahalenou tajemstvím. I když (nejspíš stejně jako vy) podvědomě tuším, že za sérií vražd už od počátku stojí pekařka Ulssenová. ()

ravalah 

všechny recenze uživatele

Hudba klasicka televizni jak z osmdesatych let, efekty skoro taktez, mlady ansambl nic moc, dospely ansambl Ok. Hlasky...pekne, trefne, minimalne k pousmani. Ponauceni jako ve spravne pohadce. Konec je neefektivne rychly. Aspon jsem se nezacal nudit. Vyborna Hrzanova. "Jaky se pise I ve slove "Jeziskovi"? Jeziskovi je to jedno, napis, jaky se ti libi " ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Strachova pohádka podle Andersena o pyšné dívce, která se styděla za svou chudou maminku a nevážila si chleba jako Božího daru. Za trest se propadla do „polepšovny“ k Bahenní žínce do kanálu. Vážné téma, zvláště aktuální pro současnost, kdy se zbylé pečivo hází do kontejnerů nebo se povaluje mezi plivanci na chodnících. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Strach je momentálně a možná i vůbec jeden z nejlepších českých režisérů. Tahle pohádka však byla tak průměrná a laciná, že jeho talent neměl jak vyniknout. Zajímavé bylo, že i přes dost malou stopáž mi to připadalo snad dvakrát tak dlouhé, než to mohlo být. Holt je Andersen už dost provařený autor. 50% ()

Gwilwen 

všechny recenze uživatele

Sympatická pohádka na motivy Hanse Christiana Andersena ve skvělé režii Jiřího Stracha. Velice kvituji úsilí České televize o tvorbu nových pohádek, tolik pro pohádkový svět jiná naše televize nedělá. A takovéhle používání televizních poplatků se mi líbí. My jsme vyrostli na českých pohádkách, tak nevím proč by o to měly být ochuzeny budoucí generace. A když k těm starým osvědčeným přibudou navíc nové - tím líp. Někdy se to povede, někdy ne, ale tahle pohádka patří k těm lepším. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Slovenská herečka Lucia Molnárová neovládá češtinu, a proto je v českých filmech při postsynchronech vždy předabována. Tentokrát její postavě Brigity propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. (funhouse)

Reklama

Reklama